Mennesker og historier fra Lofoten

-

Vil savne vannet mest

Hva er nordmenns største savn hvis strømmen blir borte i ett døgn?

  • Publisert: 23.01.2015
  • Tekst: Aurora Borealis Multimedia AS
  • Foto: TORE BERNTSEN

Strømmensdag_lllllNei, svaret er verken mobil eller hårføner – selv om mange av oss vanskelig kan tenke seg en hverdag uten. Det er varmt vann og muligheten til en god dusj som står øverst på lista, i følge en spørreundersøkelse som Energi Norge har foretatt i anledningen Strømmens dag som markeres fredag 23. januar.

– I vår tid skulle man kanskje tro at mobiltelefonen ble mest savnet om strømmen forsvant, men den kommer først på en femteplass etter varmtvann, komfyr, elektrisk oppvarming og fryser, sier kommunikasjonsleder Merete Mandt Larsen i Lofotkraft.

Undersøkelsen viser blant annet:

  • Oslofolk er mer opptatt av elektrisk belysning enn resten av landet. Overraskende nok ville 61 prosent savnet lamper, mens bare 45 prosent svarer det samme i den mørkeste landsdelen.
  • Folk på Sørlandet og i Telemark er mer glade i tv-en og kaffetrakteren sin enn resten av befolkningen. Halvparten svarer de ville savnet tv, mot bare 35 prosent i Nord-Norge.
  • Kvinner er mer opptatt av elektrisk lys og varme enn menn. 63 prosent av kvinnene ville savnet varme, mot bare 49 prosent av mennene. Den samme forskjellen gjelder komfyr.
  • Personer over 50 år er de ivrigste radiolytterne. 47 prosent sier de ville savnet radioen om strømmen forsvant, mot bare 17 prosent av dem under 30.

Jo lenger nord man kommer i landet, desto bedre ser folk ut til å klare seg om strømmen går. Mens bare to av ti i Oslo og på det øvrige Østlandet svarer at de ville klart seg svært bra uten strøm i 24 timer, svarer fire av ti det samme i Nord-Norge.

Lofotkraft har laget en folder med gode tips om hvordan du forbereder deg på en situasjon der strømmen blir lenge borte. Du finner folderen ved å klikke på lenken og gå nederst på denne nettsiden, eller du kan bestille den hvis du tar kontakt med Lofotkraft Kundeservice på telefon 76 06 76 06.

Forresten:

Vet du hva som egentlig skjer hvis strømmen blir borte? Se svaret i denne filmen.

 

Relaterte artikler:

Trygger hverdagen - investerer i framtiden

logo-lofotkraft