-Vi må bruke reiselivet til å utvikle samfunnet for oss som bor her

Henningsvær Bryggehotell: Norges yngste hotellsjef, Ingar Halland om framtida, samarbeid og bærekraft i Lofoten.
Av Tore Berntsen
–Jeg er vokst opp med at dette er feil side av Lofoten, smiler Ingar Halland. Han tar i mot på brygga i Henningsvær. –Men, det synes jeg ikke nå. Nå er jeg på rett plass.
Ingar Halland (25) starter med en fleip, men blir fort alvorlig.
–Jeg mener at hele diskusjonen om rett og feil side av Lofoten er tåpelig.
Hvorfor?
– Det nytter ikke å være nessekonge på hvert sitt berg. Lofoten må samarbeide som region. Dersom man støtter opp om hverandre, kan utviklingen nå mye lengre. Konkurrentene til Lofoten finner vi ikke internt. De virkelige konkurrentene er Tromsø, Kiruna, Fjord-Norge, Skottland, Østerrike, Dubai, Thailand, New Zealand. Vi må være bedre enn alle disse. Og hvis vi skal bli best, da kan vi ikke krangle om hvilken side av Lofoten flyplassen skal ligge på.
Etter bare to år i jobben er Norges yngste hotellsjef tydelig på hva han mener – og klar for framtida. Nå satser Classic Norway Hotels mer enn 100 millioner på utvidelse av Henningsvær Bryggehotell.
Hva tenker du turismen i Lofoten nå og i framtid?
–Fokuset som nå legges på bærekraft i reiselivet er viktig. Destinasjonsselskapet har startet mange gode prosesser de siste par årene. Man kan gjerne si at det er godt på etterskudd, men bedre sent enn aldri! Nå er det fokus på at vi må ta vare på natur, kultur og folkene som bor i Lofoten. Vi må bruke reiselivet til å utvikle samfunnet for oss som bor her. Tilbudet vi skaper for turistene i dag er jo også et tilbud for fastboende. Henningsvær er kanskje det beste eksemplet, med flere overnattingsbedrifter, restauranter og utesteder, et titalls butikker, aktivitetsbedrifter med mer. Hvor mye av dette hadde Henningsvær hatt uten turistene?
I 2014 dro Ingar til Sogndal. Tre år senere kom han hjem med en bachelorgrad i reiselivsledelse fra Høgskolen i Sogn og Fjordane – og gikk rett inn i drømmejobben.
–Jeg fikk et jobbtilbud fra Classic Norway Hotels som var for godt til å takke nei til.
Et halvt år før studiene i Sogndal var slutt, søkte Classic Norway etter hotellsjef til Reine Rorbuer. Den intervjurunden endte med at han ble hotellsjef i Henningsvær etter studiene.
–Det er jo dette jeg har drømt siden jeg bestemte meg for å jobbe med reiseliv. Men at jeg skulle nå drømmen så fort hadde jeg selvsagt aldri trodd.
Classic Norway Hotels har tro på Lofoten og investerer nå 120 millioner kroner i Henningsvær. Neste høst skal mange nye rorbuer stå ferdig..
–Dette er både et sted og et hotell i utvikling, sier Ingar.
Han har store planer. I dag har Henningsvær Bryggehotell 30 rom med til sammen 74 sengeplasser, og egen restaurant, «Den Blå Fisk».
–Planen er å bygge nærmere 40 rorbuleiligheter, rett her borte, sier Ingar og peker forbi Galleri Lofotens Hus.
I 2018 ble Ingar nominert til Årets Unge Hotelier og Årets Unge Leder av The Hospitality Sales and Marketing Association International (HSMAI) i Norge. Han vant ikke.
–Jeg er ung i mange år til, jeg, men det er en ære å bli nominert.
–Det har gått over all forventning så langt. Alt har klaffet. 2018 var et rekordår, både når det gjelder omsetning, resultat og antall gjester. Og 2019 ligger an til å bli enda et nytt rekordår.
Henningsvær en sommerdag er kø i gatene og folk fra hele verden. De siste årene har også vinterturistene strømmet på.
–Førjulseventyret i Henningsvær har betydd mye, og er et flott eksempel på godt initiativ, langsiktig arbeid og samarbeid, sier Ingar.
Førjulseventyret trekker folk fra hele regionen. Ellers preges vinteren av mange som har reist langt.
–Ja, mange asiater kommer for å oppleve vinter, kulde og nordlys, forteller Ingar.
De fleste av gjestene på Henningsvær Bryggehotell er nordmenn, men det er også mange svensker, tyskere og nederlendere. Europeiske gjester er i flertall.
–Kurs, konferanse og seminarer øker, og dette er et viktig marked for oss, spesielt i lavsesongen. Det er noe vi kommer til å satse mer på.
Selv om han kommer fra Flakstad, synes han Aust-Lofoten og Henningsvær er en trivelig plass.
–Man føler seg vedkommen. Det er fint sosialt miljø her, vi har butikken, restauranter og mange unge folk. Det skjer mye, det er stor utvikling – og mange ser mulighetene. Henningsvær er midt i smørøyet for turisme.

Hva gjør en hotellsjef?
–Alt som må gjøres på et hotell. Men mest tid bruker jeg på økonomi, drift og personalet, forteller Ingar, som ofte står i resesjonen og tar i mot gjester.
Med drift i alle månedene av året, og godt belegg, erBryggehotellet Lofotkrafts største kunde i Henningsvær.
–Vi er helt avhengig av stabil strøm her. Vi har kun elektrisk fyring. Peisen i resepsjonen er mest for hygge. Forsvinner strømmen, er det ikke mange timene før hotellet er ubeboelig.
Lofotkraft har nettopp ferdigstilt ny høyspentlinje inn til Henningsvær. I flere måneder har Lofotkrafts egne montører strukket linjer, montert traverser, isolatorer og faseline. Strøm-kapasiteten til Henningsvær er nå doblet. Den nye linja starter i Rørvika, og er 5516 meter – og det er reist 106 stolper. De nye stolpene er vesentlig større enn de gamle, fordi de skal tåle ekstremværet som klimaendringene vil føre med seg i framtida.
–Alltid bli bedre, svarer Ingar på spørsmålet om hva som er målet. I 2018 økte han belegget på hotellet uten å ha flere ansatte. Det handler om smartere måter å jobbe på, og å unytte kapasiteten.
– Jeg har stort fokus på å spare. Drive smartere. Vi ble miljøfyrtårn i 2018. Og vi jobber hele tiden med å bli bedre. Vi har byttet til led-pærer, led-spotter og vi sparte mange tusen kroner på det.
Ingar mener det er en styrke at han kommer fra Lofoten. Han kjenner regionen, folka og historien.
–Jeg har flere lokalt ansatte, men jeg skulle ønske at det var enda flere. Jeg håper at unge lofotinger ser de mange jobbmulighetene innenfor reiseliv.
Ingar kommer fra en fiskerfamilie på Napp. Helt siden han var en liten guttunge har han vært vant til å jobbe. Mye. Og akkurat det så en av vikarlærerne på skolen. Hun var også en av lederne på Nusfjord Rorbuer. Derfor ble Ingar ”headhuntet” til Nusfjord Rorbuer. 17 år ung fikk han jobb i resepsjonen, og jobbet seg raskt opp til stillingen som resepsjonssjef. Og det var han hver sommer fram til han var 22 år.
–Jeg likte det med en gang. Jeg liker å jobbe med gjester, folk, skape gode opplevelser.
Ingar var god på skolen. God i realfag.
–Jeg skulle bli ingeniør. Begynte på studier. Men sluttet etter et halvt år. Jeg var ikke motivert. Det var ikke noe for meg.
Å bli fisker var aldri aktuelt. Han blir sjuk på havet. Men med beina trygt på gulvet i en hotellresepsjon der føler han seg hjemme.

Hva savnet du da du bodde borte?
Havet, fesken, fjellan – og familien.
Hva er forskjellen på Lofoten nå, og før du reiste ut?
Mer utviklet turisme. Fokus på kvalitet, bærekraft og at vi må ta bedre vare på ressursene vi har.
Hva er det beste med Lofoten?
Folkene, alle mulighetene, alt som skjer – alt i verdens vakreste omgivelser.
Ditt favorittsted i Lofoten?
Et hemmelig, tilnærmet uberørt sted på Yttersia
Favorittmat fra Lofoten?
Vanskelig å velge en rett, men fersk kveite står høyt på lista.
Hva savner du i Lofoten?
Gourmet Burger-restaurant.
Har du et minne om uvær eller da strømmen gikk?
Berit-stormen i 2011. Den kvelden var jeg på jobb på julebord i Nusfjord. Bandet som spilte den kvelden fikk ikke mye oppmerksomhet – alle sto og så på bølgene som slo opp i vinduene i 2. etasje på restaurantbrygga.
Ingar Halland (25)
Oppvokst: Napp
Utdannelse: Bachelorgrad i Reiselivsledelse ved Høgskulen i Sogn og Fjordane
Hvor har du jobbet?
Nusfjord Rorbuer, Rica Narvik (nå Scandic), Elkjøp Sogndal, Henningsvær Bryggehotell.
Hvor lenge var du borte?
3 år, 2014-2017
Hvor har du bodd?
Napp, Narvik, Sogndal, Henningsvær