Siden 2009 har Erik Taraldsen og hans medarbeidere arbeidet med å gjøre Thon Hotel Lofoten til et av de hotellene du må oppleve. Den siste satsningen handler om å løfte fram det beste av hele Lofoten.
Kjøkkensjef Stian Haugnes (bildet) og kollegene i den nye Paleo Artic-restauranten har bidratt til å gi Svolværs serveringstilbud et ytterligere løft.
Næringslivet i Nordland er i vekst, og ikke minst har produksjon og tilbereding av lokal mat bidratt til å løfte Lofoten. Men hvordan tenker vi om god næringsutvikling – og hvordan deler vi kunnskap på dette området? Hva er det som kjennetegner de som driver godt? Hva kan disse bedriftene lære bort? I en artikkelserie vil vi i sommer presentere intervjuer med en rekke av Lofot-regionens dyktige mat-produsenter.MAT I LOFOTEN
– Paleo Artic-konseptet er kort fortalt steinalder-mat. Mattradisjonene står sterkt i Lofoten. Vi har hentet inspirasjon fra den gang naturen var uberørt og menneskene levde som fiskere og jegere – og tatt det et langt steg videre. Vi bestiller ikke store entrecôter, men lager mat av hele slaktet. Alt fra bunnen! Det skaper helt andre utfordringer for kokkene, som henter fram smaker du ikke kan få i en masseproduksjon, sier Erik Taraldsen.
– Hvordan driver man god næringsutvikling?
– Mitt beste tips for god næringsutvikling er samarbeid! Det er ingen tvil om at alle blir bedre når de samarbeider.
Erik Taraldsen har vært direktør på Thon Hotel Lofoten i Svolvær siden åpningen i 2009. Hotellet har en av landets beste hotellfrokoster, og åpnet i vinter restauranten Paelo Artic, med vekt på lokal mat. For meg er ekte Lofotmat: – Du må jo ha fisk! Og ingen ting er så ekte Lofoten som skrei. Når du drar ut med fiskebåten, slipper kasserollen i havet og får opp litt saltvann, koker ved ripa, drar opp skreien, skjærer den i stykker og lar den trekke noen små minutt før du serverer med flatbrød og litt smør. Det er verdens enkleste gourmetmåltid. Jeg anbefaler i Lofoten: – Å få dra hjem til noen – i Skrova, på Sakrisøya, på Valberg eller hvor som helst – som kan lage Lofotmaten hjemme på kjøkkenbenken, slik de har gjort siden de var små. I en stor matopplevelse er maten bare én del. Hvis du på ekte, genuint vis kan få med deg resten av historien, så kan ingen ting måle seg med det.THON HOTEL LOFOTEN
– Det er viktig at vi bare driver hotell. Konsentrerer oss om det som er innenfor døra, og så kobler gjestene med det beste av Lofoten. Hver gang en kunde går ut av døra her, skal de beste på markedet stå klar til å ta imot. Alle våre konkurrenter blir bedre neste år. Skal vi også bli bedre må han som kjører rib bli enda bedre, fiskebåten må være bedre, urtene fra Judith og osten fra Aalan være bedre, sier Erik Taraldsen – og legger til at det har en veldig tydelig konsekvens for en storbedrift som Thon:
– Da må vi betale så godt at vi bidrar til at de utvikler seg. Det har vært viktig for oss. Vi har aldri prutet på en båttur, aldri prutet på en ost. Alle som var med oss da vi startet: De var gode og har blitt bedre, mye bedre. Det løftet vi står klar til å gjøre, vil gå i tråd med utviklingen av destinasjonen Lofoten. Vi kommer aldri til å bli bedre enn destinasjonen. Hvis vi skal opp to hakk neste år, må alle de vi jobber med opp to hakk. Hvis ikke går det ikke. Så enkelt er det.
LES OGSÅ: Et fyrtårn for Lofot-mat
– Hva kjennetegner lofotværingen?
– Lofotværingen er et blidt folkeslag, ikke på noen måte A4. God service og vertskapsrolle faller dette folkeslaget veldig naturlig. Du kjenner historien om paret som skulle vestover, med en liten jente som etter hvert måtte på do? Det var langt mellom husene, men til sist sprang de opp til en gård, banket på og spurte om lille jenta kunne få gå på do. De fikk ja, og så ble de der i tre dager. Sånn er jo lofotværingen! «Hvor fint var det ikke at dokker kom på besøk, har dere lyst til å være lenge?»
– Hvordan bør Lofoten som matregion profileres og videreutvikles?
– Lofoten må profileres på ekthet. Vi har fått en gave fra Gud, når du ser på hav og fjell og fiske og nordlys og alle disse tingene rundt oss. Det blir færre og færre plasser som vår, og de etterspørres mer og mer. Vi har fått utlevert verdens beste kulisser, det må vi ta vare og bygge på. Gjestene som kommer hit må være nettopp de som vil oppleve denne ektheten. Vi må prioritere de som mener noe med det, sier Erik Taraldsen.
TIDLIGERE ARTIKLER I SERIEN:
Ivar Andersen, Lofotlam: «Lofot-navnet selger, uten tvil»
Anitas sjømat: «Det skal være en opplevelse»
Lofoten gårdsysteri: «Vi må snakke hverandre gode»
Kringla Bakeri: «Vi har vært kompromissløse på kvalitet»
King Oscar: «Våre ressurser er verdifulle»
Lofotkraft: Et nett for gode tider

ALT DU TRENGER: Lofot-produkter i bredt utvalg.