Mennesker og historier fra Lofoten

-

–Uten strøm må vi bare sitte her og vente.

–Uten strøm må vi bare sitte her og vente.

Midt i Henningsvær - blant turister, gallerier, nordlysbilder og kanelsnurrer - sveiser og konstruerer tredje generasjon Hovde Maritim.

–Vi er helt avhengig av stabil strøm. Går strømmen, er det lite vi kan gjøre. Da må vi bare sitte her og vente, sier Hallvard Hovde (39), daglig leder og tredje generasjon på kaia i Henningsvær.

Hovde Maritim tar oppdrag for båter opp til 40 meter. De gjør reparasjoner, og produserer forskjellig utstyr som fiskerne trenger om bord.

Som forskjellige typer vinsjer og nothalere, men også utstyr for blant annet å håndtere fangsten.

–I samarbeid med fiskeren finner vi den beste løsningen, forteller Hallvard, som nå også får flere og flere oppdrag for havbruksnæringen.

Hovde-historien startet med elektrisitet. 1938 i Dreyersgate 60 i Henningsvær; farfar Odd og broren Johan. Odd var en lokal variant av Reodor Felgen. I kjelleren bygget han batterier. 6 volt var det fiskerne trengte for å få lys på havet.

–Du kan tenke deg hvordan det var med oppvarmet blystøv som svevde rundt i lufta i kjelleren, sier Odd Rane, far til Hallvard. Han er nå fylt 70 år, men er fremdeles aktivt med i det daglige arbeidet.

Far og sønn: Hovde Maritim i Henningsvær, Hallvard og Odd Rane Hovde.

Etterhvert ble bedriften vinklet inn mot det mekaniske, med blant annet Hovde-ovnen, mekaniske og hydrauliske tørrfiskpresser, og med Norges første hydrauliske kraftblokk.

Farfar Odd, som startet Hovde Maritim, laget også sin egen strøm. På taket, midt i Henningsvær, stod det en propell – en slags vindmølle. Den ga elektrisk lys i lampa. Det var det ikke mange som hadde på 1940-tallet.

Hallvard Hovde, som ble daglig leder i familiebedriften sommeren 2018, har vært på kaia siden han var en liten gutt.

–Farfar var en veldig innovativ type. Og vi må fremdeles være innovative. Vi må henge med. Det er stor konkurranse, og det er bra. Det utvikler oss, og vi skjerper hverandre, sier Hallvard, som mener at Lofoten er kraftsenteret når det gjelder verftsindustri i nord.

Lofotkraft bygger nå ny høyspentlinje inn til Henningsvær. Den gamle linja, som ble bygget på 1950-tallet, er nedslitt. Når den nye høyspentlinja står ferdig i løpet av våren 2019 vil kapasiteten inn til fiskeværet være fordoblet.

Se video og les  mer her

Lofotkrafta møter far og sønn i snøværet på kaia. Den første vinterstormen er akkurat forbi.

–Jeg beundrer Lofotkraft for innsatsen de gjør for samfunnet, sier far Odd Rane Hovde. –Når det blåser storm og vi er fri for strøm, er de ute og sørger for at vi raskt får strømmen tilbake. Det er imponerende.

Hovde Maritim er en av Lofotkrafts største kunder i Henningsvær. Under orkanen Ole i februar 2015 var Henningsvær strømløse i tre døgn.

–Da var det ingenting vi kunne gjøre. Vi er helt avhengig av strøm til alle maskiner og til lys.

Maskinene drar så mye strøm, så aggregat er ikke aktuelt. Det var bare å vente til strømmen kom tilbake, forteller Hallvard.  

Hallvard husker godt at det var mange strømstans da han var liten gutt i Henningsvær.

–Vi håpet på strømbrudd! Da fikk vi fri fra skolen, ler Hallvard, som selv har to sønner, og kanskje fjerde generasjon Hovde Maritim på gang.

Snart kommer skreien. Fiskerne. Livsgrunnlaget gjennom mange hundre år.

–Nå på vinteren er det ekstra hektisk, med en del små reparasjoner. Produksjon er det hele året.

Det meste av det Hovde gjør, er skreddersøm, tilpasset hver enkelt båt.

–Vi har kunder fra hele landet, fra Vestlandet til Finnmark, men mest fra nord, forteller Hallvard.

Midt i turistløypa i Henningsvær har Hovde Maritim to haller. I den største og nyeste har de traverskraner, og produksjon av utstyr. I den lille hallen, på kaia, er det mest sveising og montering.

Helt siden han var bitteliten har Hallvard vært på kaia med pappa.

–Jeg har en far som har gitt meg et stort ansvar. Jeg fikk utvikle meg. Jeg har det i blodet.  12 år gammel fikk jeg sommerjobb. Da begynte jeg å lage Hovde-ovnen. En liten ovn, som fiskerne hadde om bord i de båtene.

I tillegg til å være daglig leder, jobber Hallvard mye i produksjonen, særlig med hydraulikk.

Han gikk yrkesskole i Svolvær, og var lærling i Sandnessjøen. Nå har han fire fagbrev, som sveiser, industrirørlegger, platearbeider og industrimekaniker.

Han har jobbet i gruvene på Svalbard, og som fisker i Henningsvær og Laukvik.

Familiebedriften har ni ansatte, inkludert far og sønn.

–Jeg skulle ønske vi var 12, sier Hallvard, som nå er ute etter en industrimekaniker, en sveiser og en rørlegger.

Det er vanskelig å få tak i lokal arbeidskraft. Hallvard jobber aktivt med å rekruttere lærlinger fra Lofoten.

–Det utdannes for få håndverkere i Norge. Det er et problem – nå. Og det kommer til å bli et stort problem i framtida. Vi kommer til å slite med det, mener Hallvard, og legger til:

– Jeg tror at om 10 år har en håndverker bedre lønn enn en ingeniør. Derfor må Norge satse på yrkesfaglig utdanning. Nå.

Familiebedriften gjennom tre generasjoner var 80 år i 2018.

–Hvis jeg får til det jeg vil her, skal vi være i 80 år til, sier Hallvard.

Det er stor aktivitet i Henningsvær. Det bygges rorbuer, gallerier, det selges kanelsnurrer og kunsthåndverk. Turistene kommer hele året, for å oppleve natur og kultur. Og for å se nordlyset i mørketida.

–Et aktivt samfunn med forskjellige næringer, er viktig, også for turistnæringen, sier Hallvard, og forteller om fattigmannsteateret. Utrykket fra gamledager lever godt fremdeles. Fattigmannsteateret, det er når turistene og lokale folk flokker seg rundt et slipsett, når 2-3 mann fra Hovde Maritim tar opp eller setter ut en båt. Turistene synes det er interessant, og får annerledes, men autentiske foto fra livet i Lofoten.

–Jeg ønsker ikke at Henningsvær skal bli som Nusfjord – en utstillingsplass, sier Hallvard og avslutter:

–Henningsvær må være et levende samfunn!