Turvei på Ballstad fikk støtte fra Lofotkraftfondet. Er det ditt lag sin tur i år? Søk nå – frist 1. november.

I mer enn 10 år har dugnadsgjengen på Ballstad bokstavelig talt bygget stein på stein, og den nye turveien er allerede blitt populær blant unge og gamle. Med støtte fra blant annet Lofotkraftfondet, har Ballstad UIL nå ferdigstilt en turvei tilrettelagt for mange.
–Det er alle typer folk som bruker turveien. Unge og gamle. Folk fra Ballstad, andre plasser på Vestvågøy – og turister, forteller Lars Bøe, en av flere frivillige som har jobbet dugnad på turveien på Ballstad.
Lofotkraftfondet støtter organisasjoner, arrangementer og aktiviteter som aktiviserer barn, ungdom eller eldre i Lofoten.
Er det din tur i år? Søknadsfrist 1.november Søk her: https://www.lofotkraft.no/lofotkraft-fondet/
–Vi prioriterer humanitære og veldedige organisasjoner med lokal og regional forankring, og vi legger stor vekt på tiltak som skaper engasjement og bolyst i Lofotkrafts eierkommuner, sier Randi Berg i Lofotkraft.
Hver mandag samles en gjeng godt voksne damer på Ballstad for å gå tur.
–Vi er en gjeng med cirka 20 damer. Snittalderen er rundt 70 år, forteller Jorun Helene Karlsen (68).
Damene kommer fra flere plasser på Vestvågøya, og de går mange turer i Lofoten – ofte på turveien på Ballstad.
–Der kan vi kan gå hele året. Og noen ganger på vinteren er det også brøytet. Det gjør det mye lettere for oss. Det er jo alltid noe småtteri når man blir eldre. Noen sliter med ei hofte, men de blir med på tur likevel, sier Jorun, som selv er med på turene åtte av 10 ganger.
–Det er fint. Vi kommer oss ut på tur uansett vær, og uansett når tid på året. Det er veldig sosialt. Vi prater og går tur – og nyter naturen, sier Jorun. Hun er fra Ballstad, men bor på Gravdal.
Selv i koronaens tid har damene stilt opp hver mandag.
–Turveien i Ballstad ekstra fin nå, forteller Jorun, fordi det er så god plass. Vi kan holde avstand.
Mange Ballstadværinger går tur på heia og oppe i fjellet. Nå har fiskeværet også fått en turvei tilrettelagt for folk som ikke er like mobile.
–Deler av veien har universell utforming og er tilrettelagt for folk som er dårlige til beins eller bruker rullestol, forteller Lars Bøe.
Men det er flere spreke småbarnsforeldre som bruker turveien – til å løpe med barnevogn!
Barn- og ungdomsgrupper bruker også den nye turveien, og bålplassen inne ved Storvatnet er en populær stopp på turen. På vinteren blir det også kjørt opp skiløyper.
Turveien har kostet mange penger. Det startet med spillemidler fra Norsk Tipping.
–Uten støtten fra Norsk Tipping hadde dette aldri blitt noe av. Støtten fra Lofotkraftfondet kom også godt med, og ble blant annet brukt til bålplassen ved Storvatnet, forteller Lars. Han legger til at også næringslivet og privatpersoner har støttet Ballstad UIL med den nye turveien.
Tilbake til damene som går tur hver mandag. Jorun Helene Karlsen nevner to ting til som er bra med turveien:
–Det er mange benker langs veien, så vi kan stoppe når vil. Og når vi kommer fram til gapahuken kan vi ta oss en kaffe, ute – eller under tak, dersom det er regnvær, sier Jorun. Hver mandag legger hun ut bilder av dagens tur på Facebook-siden Heia Ballstad. Det er også Jorun som har tatt bildene du ser i denne artikkelen.
Snart er det mandag – og en livlig gjeng går igjen turveien på Ballstad.