Mennesker og historier fra Lofoten

-

Telenor stengte kobbernettet.–Det var helt krise.

Telenor stengte kobbernettet.–Det var helt krise.

Riksheim Fisk i Henningsvær fikk fart i nettet med fiber fra Lofotkraft Bredbånd/Altibox. –Jeg kom på kontoret en morgen og hadde plutselig ikke internett. Jeg ble helt satt ut. Jeg fikk rett og slett ikke gjort noen ting på jobben, sier Trude Kaspersen, kontorsjef hos Riksheim Fisk på Sauøya ved Henningsvær.

–Hva hadde skjedd?

–Det var helt krise. Telenor hadde stengt nettet. Det er nok fordi noen her har oversett et brev der Telenor forklarte at dem skulle stenge kobbernettet og at kundene ble tilbudt mobilbredbånd.

–Jeg hadde jo hørt fra flere i Henningsvær at dem hadde fått brevet fra Telenor. Men jeg koblet ikke med engang at det kunne være grunnen til at Riksheim ikke hadde nett, forteller

Trude, som privat har hatt fiber fra Lofotkraft Bredbånd/Altibox i mange år.

Utpå dagen måtte hun kjøre hjem til Henningsvær.

–Da fikk jeg gjort det som var kritisk hjemmefra.

Etterhvert fikk Trude Telenor til åpne igjen linjene igjen – ut året.

Men så begynte hun å tenke. Hva gjør vi nå? Skreisesongen var ikke lang unna og Riksheim Fisk skulle satse stort.

Telenor kom med tilbud på mobilbredbånd. Men etter noen runder fikk Trude god kontakt med Lofotkraft Bredbånd i Svolvær.

–De kom med en god nyhet. Det lot seg ordne med fiber til oss, forteller Trude, som har jobbet hos Riksheim siden 2003.

På rekordfart kom det lynraskt fiberbredbånd til fiskebruket på Sauøya.

I 2019 gikk Telenor ut med informasjon om at det gamle kobbernettet i Norge skal legges ned innen utgangen av 2022.

–Etter det har vi ukentlig fått mange henvendelser fra bedrifter som skjønner at de må sikre seg et godt nett, forteller Trine Husjord, salgs- og markedssjef i Lofotkraft Bredbånd.

Gjennom partnerskapet med Altibox tilbyr Lofotkraft Bredbånd teknologien som gir private og bedrifter solide, innovative og pålitelig tjenester.

–Mange små- og mellomstore bedrifter har ikke egne IT-ansvarlige folk, sier Husjord. –Det er først når internettet forsvinner, eller kapasiteten er for dårlig, mange oppdager at det er helt krise.

Dersom Lofotkraft Bredbånd kan strekke fiber fram til der du er, er det enkelt å bytte fra Telenors kobbernett til Lofotkraft Bredbånds fiber.

–Vi tilbyr fiberbredbånd med hastighet tilpasset bedriftens behov. Vårt fiberbredbånd skalerbart, og dersom bedriftens behov øker, kan man få mer fart og bedre kapasitet, forteller Husjord.

Lofotkraft Bredbånd fikk ordren fra Riksheim Fisk 25.november, og før jul var fiberkabelen klar.

–Da Riksheim bestilte fiberbredbånd fra oss skjedde alt veldig raskt, sier Per Gunnar Jensen, prosjektleder i Lofotkraft Bredbånd, og forteller om to hovedgrunner til at Riksheim fikk fiber i rekordfart.

–For det første var det allerede lagt fiber fra Henningsvær fram til et skap som vi har ved brua ved Skata, fordi der har hotellet fiber. Den andre grunnen er at Riksheim selv sørget for å legge et rør over sundet, slik at alt var klart for oss til å blåse fibertråden gjennom den. Så dette er en av flere gode historier der de som får fiber og vi som leverandør deler på jobben som skal til, sier Per Gunnar Jensen.

Riksheim Fisk AS, som nå eies av Saga Fisk AS, satser og utvider produksjonen. Til årets skreisesong har de montert en helt ny sløyelinje, som er koblet direkte på nett.

–Vi er helt avhengig av stabilt internett, både her på kontoret og nede i produksjonen, forteller Trude Kaspersen. – Alt jeg gjør med lønn, timelister og regnskap er koblet til et skybasert regnskapssystem. Også banken er knyttet til regnskapssystemet.

I produksjonen er greideren, maskinen som sorter i fisken, koblet til dataprogram, slik at fisken automatisk blir fordelt i forskjellige størrelser, og pakket.

–Det er forskjellig pris på de forskjellige størrelsene på fisken. Det kan også være flere kjøpere, slik at fisken må pakkes i forskjellige kasser. Dette styres via datasystemet, forklarer Trude.

Tidligere måtte en person merke fisken. Takket være datasystemet og fiberbredbånd, er nå denne type informasjon online få minutter etter at fiskeren har levert på kaia på Sauøya.

Den som står for salget av dages fisk behøver ikke være i Henningsvær.

–Produksjonslinja blir styrt via internett. Det betyr at man kan sitte i Svolvær og «se» fisken som blir registret og sortert, og få løpende oppdatering om hva vi kan selge, sier Trude.

I 2005 etablerte Lofotkraft, Lofotkraft Bredbånd, som skulle gi fibernett til Lofotværingene.

Før 2005 var Telenor enerådende på teleinfrastruktur i Lofoten med kobberkabel, som i sin tid ga det norske folk fasttelefon. Den teknologien er nå utdatert.

15 år etter etableringen kan Lofotkraft Bredbånd se tilbake på en suksess.

Formidabel økning

–Utviklingen og forventingene fra kundene har gått veldig fort. Internett-linjer, med stor kapasitet, sammenliknes nå med viktig infrastruktur som veier, vann og strøm, sier Husjord, som også har erfart at Telenors utfasing av kobbernettet har gitt selskapet nye kunder.

–Vi merker at mange setter pris på å en lokal leverandør. I 2019 hadde vi en formidabel øking i antallet nye kunder. Nå har vi 6600 kunder spredt utover hele Lofoten, det er en øning på 7,5 % på under ett år.

Mange av dem som hadde kobbernett fra Telenor i Henningsvær har nå har gått over til Lofotkraft Bredbånd/Altibox.

Arild Fløtten, alt-mulig-mann på Riksheim Fisk gjennom 40 år (!), står på kaia og viser hvor røret over sundet går.

–Det er to forskjellige verdener. Det er før og etter fiber, smiler Arild.

Han har også fått raskt fibernett inn i boligen sin på Sauøya.

–Vi har også lagt fiber i boligene til som skal jobbe her i sesongen, forteller Trude.

Hytter med fiber?

Henningsvær har de siste årene opplevd en rivende utvikling. Det satses innen reiseliv og fiskeri.

De fleste innbyggerne og bedriftene har hatt fiber fra Lofotkraft Bredbånd i mange år.

På Sauøya jobbes det med regulering for bygging av fritidsboliger.

–Fibernett fra Lofotkraft Bredbånd/Altibox vil nok ikke gjøre det til et mindre attraktivt prosjekt, sier Husjord, og legger til: – I dag er jo hytter som hus, og raskt internett og en god TV-løsning er viktig for mange også på hytta.

Tilbake på kaia hos Riksheim ser Arild og Trude at den nye produksjonslinja tar form.

–Vi rakk heldigvis å få fiber og systemet opp å gå før skreien kom, smiler Trude Kaspersen. 

Trude Kaspersen og Arild Fløtten viser sundet der fiberkabelen går over til Riksheim Fisk på Sauøya ved Henningsvær.