Mennesker og historier fra Lofoten

-

Tall i nettskyen

Tall i nettskyen

– Her er det ikke noe papir. Her er alt elektronisk. Både systemet vi jobber på, og alle data vi lagrer, ligger i skyen, sier Roger Eliassen hos Lofoten Viking, og peker på pcen.

Roger Eliassen (54) er regnskapsansvarlig i Lofoten Viking. En vanlig dag på jobben handler om bilag, remittering, avstemning, betale fakturaer, ordne med lønn og avstemming av kunder og leverandører.

– I tillegg bistår jeg på teknisk inne på produksjon, når det er behov, forteller Eliassen.

Lofoten Viking er en del av Nergaard-konsernet, som har sentraladministrasjonen i Tromsø.

– Det er klart det er en ny verden. Nå har både konsernet, administrasjon og revisor elektronisk tilgang, fra hvor som helst og når som helst, sier Eliassen, som jobber tre dager i uka hos Lofoten Viking og to dager fra hjemmekontoret på Værøy. Utenfor huset har han et stort aggregat som han har brukt mye – for lenge siden.

– Da den nye sjøkabelen kom til øya i 2011 var det på en måte ny tidsregning. Før det gikk strømmen ofte, særlig på høsten og vinteren.

Digitalisering

LOFOTKRAFT trygger hverdagen  og investerer i framtiden. Gjennom en serie artikler fra Lofoten setter vi fokus på digitalisering, teknologi og smartere måter å jobbe på. (mer…)

Med strømmen kom også fiber.

– Før hadde jeg store problemer med internett. Relacom var hos oss stadig vekk for å fikse internett-linjen, men problemet ble først løst da vi fikk fiber fra Lofotkraft Bredbånd.

Som mange andre på Værøy har Eliassen fiber i bakken og rett inn i huset.

 – Etter at vi fikk fiber ble jeg overrasket hver gang Relacom kom med fergen og ikke kom innom oss for å fikse nettet, ler Eliassen.

Han har kontor med utsikt rett ned på havna der fiskebåtene losser verdiene inn i produksjonshallen. Lofoten Viking driver både med hvitfisk- og pelagiskproduksjon.

– Alt vi gjør og fører av regnskap blir det kontinuerlig tatt backup av, og det ligger på servere helt andre steder enn her på øya. I gamle dager lå alt her lokalt. Da kunne jo mye gå tapt om noe gikk galt. Nå er det mer betryggende på flere måter. Selvsagt på den måten at data ikke går tapt, men systemet gir meg og flere andre også mulighet til å jobbe hvor som helst og når som helst.

Innenfor regnskap og rapportering for næringslivet har det vært mange store teknologiske steg de siste 20 årene.

– Den aller største endringen i min jobb var nok da vi fikk Altinn på nittitallet. Da fikk vi mulighet til å sende inn alle rapporter, mva og regnskap, via internett, sier Eliassen.

I 1988 kjøpte han sin første PC. En IBM-modell med 30 Mb harddisk.

– Den var helt unik og i toppklasse. Jeg tror den kostet 54.000 kroner.

– Han jeg kjøpte den av sa: Her har du en maskin ut din levetid, ler Eliassen, og fortsetter: – Jeg tror jeg hadde den i 4-5 år. Jeg vet ikke hvor lenge han jeg kjøpte den av trodde at jeg skulle leve.