«Takk for at dere gjør Lofoten og Vesterålen tilgjengelig for miljøvennlig transport».

Da Johnny Horsdal fra Bodø tok med familien på elbilferie i Lofoten og Vesterålen, fikk han seg en hyggelig overraskelse. Det gjorde at han på Facebook valgte å skryte av det nye ladetilbudet i Fredvang.
«Takk for at dere gjør Lofoten og Vesterålen tilgjengelig for miljøvennlig transport». Skrev Johnny.
–Det er ikke akkurat mange lademuligheter i Lofoten, sier Johnny, som var på tur sammen med kona Annette Limstrand, og barna Johanne (5) og Sigmund Olai (2,5).
Da familien kom til Fredvang begynte det å bli lite strøm igjen på bilen.
– Ladehengeren på Fredvang passet oss utmerket. Vi hadde bestemt oss for en tur til Kvalvika. Nå fikk vi en fin tur – og kjærkommen lading. Etter turen skulle vi nemlig tilbake til Reine, før vi skulle kjøre videre til Henningsvær og Bø i Vesterålen, sier Horsdal.
I hele sommer har en mobil ladestasjon stått på parkeringa ved Fredvang skole. Søndag 24. august tas tilbudet ned.
–Vi plasserte ladehengeren her, slik at turgåere og andre besøkende kunne lade bilen, mens de selv lader sjel og kropp på tur i den vakre naturen i Lofoten, forteller Randi Lervik, prosjektleder i Lofotkraft Muligheter.
–Jeg synes jo det er ekstra fint at det er et tilbud om miljøvennlig lading i nasjonalparken på yttersia i Lofoten, sier Johnny.
Bodø-familien kjører en Tesla X og har fartet mye rundt Nord-Norge med elbil, men denne sommeren var helt annerledes.
–Vi møtte veldig mange elbiler på tur i Lofoten. Jeg la merke til at det var ladekøer ved laderen utenfor Kiwi i Svolvær, forteller Johnny.
Samarbeid i nord
Ladehengeren har vært koblet direkte til Lofotkraft sitt ledningsnett. De ti ladekontaktene er AC-ladere har vært tilgjengelige via app, SMS og ladebrikke. Det har vært gratis å lade fram til fulladet, etter det har parkeringen kostet 20 kroner pr time.
–Samarbeidet om mobil lading kom i stand etter initiativet fra Arctic Race of Norway. De trengte lading for sine elektriske biler, og utfordret oss som regionalt energiselskap til å bidra. Utviklingen av en mobil ladehenger går som hånd i hanske med våre mål, sier Arnt Winther, adm.dir i Lofotkraft.
Lofotkraft, Nordkraft, Hålogaland Kraft, Vesterålskraft og Trollfjord Kraft gikk sammen om å bygge tre biltilhengere med ti ladepunkter på hver.
Johnny Horsdal er sikker på at elbiler er framtida.
–Å ha en lader, for eksempel ved en rorbu eller hotell, er en meget fornuftig forretningsmodell. Jeg tror mange vil legge turen dit nettopp fordi det er mulig å lade der. Og jeg er helt overbevist om at folk vil betale for å lade batteriet mens de overnatter, sier Johnny.
Ett skritt nærmere De grønne øyene
Randi Lervik jobber med «De grønne øyene», som er et samarbeidsprosjekt for å få til gode løsninger med fornybar energi for hele samfunnet. Det er Lofotkraft-konsernet, Destination Lofoten og Lofotrådet som står bak De grønne øyene. Målet er at man i framtida skal kunne forflytte seg gjennom hele Lofoten med minimalt med klimautslipp og slitasje på naturen.
–Bærekraftig reisemål og besøksforvaltning er nøkkelord, og flere prosjekter og initiativ bygger nå oppunder samme målsetting. Flakstad kommune skal gjennomføre forprosjekt for å bli med i ordninga Nasjonal Turiststi. I sommer har flere tiltak blitt testet ut. I dette bildet har de mobile ladestasjonene passet godt inn, forteller Lervik.
Rimelig transport
Hjemme i Bodø lader Johnny Horsdal Teslaen på veggen i garasjen.
¬I sommer har strømprisen vært veldig gunstig. Jeg regnet ut at det koster omtrent en 1,5 kroner per mil. Det er jo rimelig transport, sier Johnny, og legger til det også er viktig for ham at det er miljøvennlig-. –Derfor kjøper vi strøm med garanti for at den kommer fra rene og fornybare energikilder.
–Jeg tror elbiler en del av løsningen framover. Det er fornuftig og det er rimelig, sier Johnny. Han stiller opp på dette intervjuet blant annet fordi han er opptatt av å avlive en del myter om elbil og lading, som gjør at mange tror at bensin- og dieselbiler er så mye smartere enn elbiler.
–Ladehengeren på Fredvang ble brukt jevnt helt fra starten av i sommer, forteller Randi Lervik, prosjektleder i Lofotkraft Muligheter, som presenterer tall som bekrefter populariteten:
Driftsperiode: 26.juni – 21.august (ble tatt ned ca. 24.august)
Ant kWh: 4.925
Antall brukere: 147
Samlet ladetid/bruk: 35 dager 23 timer 24 minutter
I gjennomsnitt har da hver bruker ladet i nesten 6 timer.
I tillegg til «full tank» på Teslaen fikk Bodø-familien også med seg en annen hyggelig overraskelse.
–Vi begynte å gå inn mot Kvalvika, og plutselig så vi at det kom en grønn buss. Den stoppet, og det viste seg å være en elektrisk buss som tok oss med til og fra Kvalvika. Det var en flott opplevelse for hele familien, forteller Johnny.
–Samarbeidet med bygdelaget som har hatt tilsyn med hengeren har vært upåklagelig.
Det har også vært en bonus at vi kunne hjelpe med lading og utprøving av den elektriske shuttlebussen som har gått i rute til Torsfjorden/Kvalvika, forteller Randi Lervik.
Polar Kraft sto for drift
Det er Polar Kraft som har driftet hengeren i Lofoten.
–Dette tiltaket passer 100% med Polar Kraft sitt ønske om å være med på elektrifiseringen av Nord-Norge. I tillegg har det gitt oss muligheter til å legge til rette for økt fossilfri bilturisme i verdens beste landsdel under en spesiell ferietid, sier Frank Sundermeier, salgssjef i Polar Kraft.
De andre to hengerne har i sommer vært ved Dronningruta i Vesterålen og på Larsneset i Harstad.