Mennesker og historier fra Lofoten

-

Snart åpner det nye Thon-hotellet, men det er noe annet som holder hotelldirektøren våken om natta.

Snart åpner det nye Thon-hotellet, men det er noe annet som holder hotelldirektøren våken om natta.

–Sommeren ser veldig bra ut, sier Erik Taraldsen, direktør for Thon-hotellene i Svolvær. I juli åpner han det nye 12000 kvadratmeter store Thon Hotel Svolvær. Siden 2009 har Thon Hotel Lofoten bidratt sterkt til å sette Svolvær og Lofoten på kartet.

Thon Hotel Svolvær vil ha 211 store og komfortable rom med utsikt, egen restaurant/bistro, bar og konferansefasiliteter med en stor og moderne eventhall. Hotellet vil også ha eget fiskebruk med sløyerom, eget bakeri, treningsrom, og flytebrygge med badstue. På taket av hotellet vil det være et gartneri hvor det skal dyrkes urter og grønnsaker til eget bruk. Om sommeren blir det uteservering på kaia.

De to hotellene vil ha mange fellesfunksjoner.

–Vi har bygd en storsal med plass til 500 mennesker til bruk for eksempel under VM i skreifiske. Vi skal kunne ta imot 50 tonn torsk på en dag, en annen dag ha konsert med 800 mennesker, og vi har verdens beste lysmiksebord.

Hotellet er omskiftelig og lett å rigge om til nye formål.

–Vi er på en liten plass, med få innbyggere. Vi lever av folk som kommer utenfra. Utenlandsmarkedet er stort. Det norske kurs- og konferansemarkedet er stort.

Mange ønsker seg helgeturer, for å gå på konsert, pub, spise god lokalmat og oppleve Lofotens natur og historie, sier Taraldsen, som har som mål at gjestene skal bli lengre.

–Til nå har vi ligget på et snitt på 2,4 døgn. Vi ønsker å få folk til å bli i snitt 3,8, fordi det skjer så mye her.

–Fortell om fiskebruket!

–Folk sjekker inn om ettermiddagen, egner line. Blir vekket på natta, drar ut og fisker, lærer å bløgge, heiser fisken på land utenfor hotellet, skjærer tunger, sorterer i kasser, lærer å filetere, og til slutt kan de være med å lage maten. På vårt kjøkken er det faktisk plass til opp til 50 personer som kan være kokk samtidig, og lære av våre egne kokker.

Etter et tøft år, uten utenlandske gjester og med færre kurs- og konferanser som følge av korona-restriksjoner, ser Taraldsen nå fram til gjenåpningen av samfunnet.

–Hva savner du mest?

–At vi kan si ja! At restriksjonene er borte. Jeg er opplært til å si ja. Jobber du på hotell vil du gi den best mulige opplevelsen for gjestene. Nå har vi sagt mye nei. Ikke flere ved bordet, slutte å drikke klokka 22, og så videre. Vi føler vi gjør en dårligere jobb fordi vi må si nei. Men selvfølgelig må vi bidra til å ikke spre smitte, slik at dette går over så raskt som mulig.

Bygger nye linjer
Lofotkraft bygger ny hovedlinje gjennom hele Lofoten fra Kvitfossen til Solbjørn. Det gamle strømnettet var nedslitt. Det nye nettet, som står ferdig sommeren 2021, vil øke forsyningssikkerheten betraktelig i hele Lofoten. 

–Høsten 2020 ble den nye trafostasjon i Svolvær tatt i bruk. Lofotkraft forenklet samtidig nettet i Svolvær og Kabelvågområdet. Tidligere var det tre trafostasjoner som forsynte området. Nå holder det med denne nye stasjonen i Osan, sier Arnstein Brendeford, leder for nettplanlegging i Lofotkraft. 

Lofotkraft har også lagt nye kraftige stamkabler til Svolvær og Kabelvåg, som sikrer forsyning og gir god kapasitet for framtiden. Det er også lagt nye sjøkabler fra trafostasjonen i Osan til Vorsetøya og Storøya, og videre kabling fra Storøya til ALTI. 

  –Jeg har bodd her siden 1995 og strømmen er mye mer stabil nå enn før. Lofotkraft gjør alltid en strålende jobb dersom strømmen går. De er kjapt ute og retter opp feil. Når strømmen går i Oslo er det ramaskrik, men her blir ikke folk redde, vi er litt mer vant til det. Men de siste årene har det nesten ikke vært strømbrudd. På hotellet måler vi blink, særlig på grunn av datasystemene våre. Blink er nesten helt borte, sier Taraldsen.

Thon Hotel Lofoten, som åpnet i 2009, har vært med å sette Svolvær og Lofoten på kartet. Med Lofoten kulturhus innenfor veggene, og god plass til konferanser, har hotellet tatt imot turister og bedrifter på kurs- og konferanser.  Og blitt kjent og prisbelønnet for sin frokost.

–Siste jula vi hadde stengt var i 2014. Etter det har vi kun hatt stengt i 10 dager. Det var i jula som var – på grunn av koronaen. Helårsturismen startet i 2015, og var på topp i 2019, forteller Taraldsen.

Så kom koronaen og endret alt. Til nå. Men Taraldsen og Thon tenker langsiktig. Og snart kommer det bedre tider.

–Hva drømmer du om – om ett år?

–Jeg drømmer om at alt er som det var før og at tryggheten er tilbake. At vi får på plass ansatte, og at alt blir som planlagt. Og selvfølgelig til å ta imot gjester, gi dem gode opplevelser og formidle Lofotens 1000-årige historie på en ny måte i vårt nye moderne bygg.

Oppgraderer strømnettet

–Innbyggerne og næringslivet i Lofoten kommer til å bruke mer strøm i årene som kommer – derfor må kapasiteten i linjenettet utvides, sier Pål Martinussen, daglig leder i nettselskapet. 

Lofotkraft fortsetter nå oppgraderingen av kabelnettet i sentrum av Svolvær. Store deler at dette arbeidet skjer i samarbeid med Vågan kommune, som skal fornye vann og avløp i Storgata, samt forskjønne hele gata. Arbeidet vil starte i 2021 og fortsette i 2022.

–På det nye Thon-hotellet måtte vi sette inn en ny nettstasjon, forteller Kristoffer Tobiassen, prosjektingeniør i Lofotkraft. Den gamle nettstasjonen i Kjølelageret måtte fjernes før bygget ble revet. Pga. kapasitetsbehovet til det nye Thon-hotellet og krav om levering på 400V, måtte nettstasjonen bygges som et eget rom inne i det nye hotellet. 

–Lofotkraft er helt fantastisk på å gi informasjon raskt. Dersom de må koble ut strømmen på grunn av arbeid, får vi beskjed slik at vi kan planlegge. Og når strømmen går er de også raskt ute og informerer på nett, Facebook eller avisen, så vi vet fort hva som foregår, sier Taraldsen.

Det er stor byggeaktivitet i Svolvær, og nye boligbygg og hoteller bidrar til stadig nye arbeidsplasser i Vågan.

–Hvor mange arbeidsplasser blir det på de to hotellene?

–Ja, når er koronaen over, spør Taraldsen. Det er så mange «men» i dette. Akkurat nå vet jeg ikke. Men jeg tror det kan bli opp mot 400 ansatte på de to hotellene i høysesong. Minimum 110.

–Hvordan ser det ut framover?

–Det første halvåret ser veldig bra ut. Når det gjelder sommertrafikken i Norge er vi nok på den beste plassen. Det er nok enklere for oss enn i Oslo. Bookingene er ser veldig bra ut.

Taraldsens langsiktige mål er å fylle opp 400 rom i døgnet – hele året.

–På dagen i dag har vi flere bookinger enn vi hadde på samme tid i fjor. I 2020 endte vi med et belegg på 99,9 % i juli. Så, ja, jeg tror det vi bli fullt i sommer, sier Taraldsen, som er mer spent på hva som skjer til høsten og vinteren.

Skrekkscenariet

Thon hotell Lofoten har i alle år hatt et viktig prinsipp: De ønsker å gjøre sine samarbeidspartnere gode. De kjøper varer og tjenester, som turopplevelser og lokalmat som de serverer til morgen og kvelds.

– Våre hoteller skal bidra til å gjøre Lofoten mer kjent for sine lokale råvarer og for sin matkultur, og vi skal servere trygg og sunn god mat – i flotte rammer. Vi er helt avhengig av flere samarbeidspartnere for at våre kunder skal få gode opplevelser, sier Taraldsen.

–Hvis ikke utenlandske gjester kommer inn i Norge, hvis ikke restriksjonene på arrangement blir lettet på, slik at vi ikke kan ha 500 eller 300 gjester i samme rom, på konserter og konferanser, er jeg redd det kan bli vanskelig for mange. Skrekkscenariet er jo at de små bedriftene i Lofoten, mange av de vi samarbeider med, ikke får nok å gjøre i sommer, høst og vinter. Da kan mange av disse bli borte. I så fall mister Lofoten viktig kompetanse innen reiseliv, aktiviteter, fjellturer, båtturer, lokalmatleverandører og så videre. Det er det som holder meg våken om natta, sier Taraldsen.