Mennesker og historier fra Lofoten

-

Slik går veien videre

Etter snart tre år på videregående skole nærmer det seg tid for å velge hvor veien går videre for VGS-elevene i Lofoten.

  • Publisert: 01.02.2016
  • Tekst: Aurora Borealis Multimedia AS
  • Foto: TORE BERNTSEN OG MARIE OLAFSEN

Aust-Lofoten VGS

Vi snakket om 16 ungdommer på ulike trinn og studieretninger på Aust-Lofoten VGS om framtidsplanene deres. Det er slett ingen vitenskapelig undersøkelse på noe vis, men i den grad det gir en pekepinn på hva Lofotens unge tenker om framtida, var det oppløftende svar for den som er glad i regionen.

Noen vil ut i den store verden, noen vil bare komme raskest mulig i gang her hjemme, andre må bare en tur ut for å sikre den siste delen av utdannelsen. Klart de fleste ser for seg en framtid i Lofoten.

Om to og et halvt år står det klart en ny VGS også på Leknes, slik at det siste lokale studiestedet vil bli av ypperste kvalitet for alle i Lofotregionen.

– Vi vet at ungdommene ønsker å bo her i regionen. Da er det vår oppgave å legge til rette for det, i et nært samarbeid med arbeidslivet. Jeg føler vi har tilbud i dag som kan være med å bringe kunnskap og utvikling for denne regionen, sier rektor Hugo Bjørnstad ved Aust-Lofoten VGS.

August Veines går på Teknisk og industriell produksjon vg2: «Jeg vil bli sveiser! I tillegg liker jeg å dykke, så jeg hadde håpet å kunne kombinere de to tingene – som undervannsarbeider, dykkersveiser. Jeg er oppvokst på Bøstad, og har bare drevet med sydendykking, men tror sveising og dykking vil være flott å kombinere. Jeg tviler egentlig på at jeg blir værende i Lofoten, men jeg skal uansett være her tre år til i skole og lære, og så tre år i jobb. Siden vil jeg gjerne på folkehøgskole, og har sett meg ut en i Nordhordaland. Siden vet jeg ikke, men egentlig ville det vært flott å reise til USA. Og hvis et amerikansk statsborgerskap var mulig, så kunne jeg jobbe der.»

 

Vilde-Sofie Didriksen går på Studiespesialisering 3B: «Jeg går det siste året nå, deretter skal jeg på folkehøgskole, Risøy i Agder frister! Jeg har lyst til å gjøre noe annet enn bare teori en stund. Jeg har gått på kulturskolen de siste årene, og på Risøy er det mulighet for både musikk, dans og drama. Og mest sannsynlig litt seiling og surfing også! Deretter tenker jeg på Bergen eller Tromsø, for å studere elektronikk. Jeg har ikke helt kommet dit at jeg vet hva jeg skal innen elektronikk, men jeg tror det blir noe i den retningen. Jeg bodde her i Vågan da jeg var liten, så flyttet vi ut til Strønsand på yttersia, før jeg kom hit igjen for å gå på VGS. Det beste med Lofoten? Å kunne stå i fjæra, høre bølgene. Så se opp i fjellene, og kjenne vinden i håret. Det er bare en herlig følelse! Jeg får studere litt først, men jeg ender nok her til slutt. I hvert fall i Nord-Norge…»

SE FILMEN: Spør Vilde-Sofie hva som er det beste med Lofoten. Og du får svar!

Sander Dørum går på Teknisk og industriell produksjon vg2: «Jeg tar industrimekanikk med fordypning i motor. Da kan jeg jobbe med det meste av motorer, og jeg vil garantert få jobb. Jeg bor her, og jeg vil bli her – for jeg liker folka, naturen, de fine nærområdene.»

 

 

Karianne Leonhardsen går på Teknisk og industriell produksjon vg2: «Jeg skal bli sveiser, og går på industrimekanikk nå. Jeg regner med at jeg da får jobb i Lofoten, hvis jeg ønsker det. Det viktigste er å få jobbe og bo en plass jeg liker. Det behøver ikke være i Lofoten, men kan gjerne være det. Her er jo alt jeg trenger.»

 

Espen Schultz Eilertsen går på Studiespesialisering 3B: «Jeg har valgt realfag for å ha alle dører åpne, men vet ikke hva jeg vil bli, eller hva jeg skal studere. Til gjengjeld vet jeg hvor jeg vil bli. Jeg synes Lofoten, i hvert fall Svolvær og Kabelvåg, er i stadig forbedring. «Verdens minste storby» er en god beskrivelse.»

 

 

Tirill Hauge Pedersen går på Studiespesialisering 3B: «Jeg skal til Oslo, og studere bioteknologi på universitetet i Ås. Jeg er opptatt av miljø, og den skolen fokuserer mye på hele fornybar-feltet. Egentlig har jeg lyst til å jobbe på en lab på sykehus, eller med å videreutvikle medisiner. Jeg er fra Svolvær, men synes det er litt lite her, så jeg har lyst til å komme meg ut.»

 

Maiken Salomonsen går på Studiespesialisering 2B: «Jeg vil studere på universitet – juss eller rettsvitenskap, noe i den retningen. Etter det vil jeg gjerne hit igjen. Egentlig er jeg fra Harstad, jeg kom hit da jeg var 11. Jeg skal aldri bo i Harstad igjen, men gjerne her. Lofoten er utrolig fint!»

 

 

Sander Delp Horn går på Studiespesialisering 2A: «Jeg vil studere statsvitenskap eller økonomi eller markedsføring. Og så drar jeg gjerne hjem etterpå. Det er mange faktorer som gjør at det er fint her i Lofoten, men aller mest setter jeg pris på alle folkene du treffer her.»

 

SE FILMEN: Derfor ville Kathy bli ingeniør

Ellen Johansen Gundersen går på Teknisk og industriell produksjon 1A: «Jeg skal til Bodø eller Melbu neste år, for jeg vil bli bilmekaniker. Bodø er egentlig min hjemby, men vi flyttet hit da mamma fikk jobb her. Jeg liker Lofoten, akkurat som jeg liker Bodø. Jeg har gode venner og syns det er fint her. Men om det blir Lofoten eller Bodø, det vet jeg ikke…»

 

Lisa Tangen Stokvik går på Barne- og ungdomsarbeider: «Jeg vil bli lærer. Og jeg vil være her i Lofoten! Jeg er fra Leknes, og liker meg her. Det er fint, rett og slett, og så har du har alt du trenger.»

 

 

Regine Bruheim Karlsen går på Helse- og sosialfag: «Jeg har en femårsplan: Jeg skal til Harstad på høgskole, utdanne meg som vernepleier. Og så tror jeg det blir Lofoten…hvis det er jobb å få. Jeg er fra Kabelvåg. Selv om stedet kanskje er lite, så er det koselig her. Du har muligheter her. Og øverst på lista over gode ting: Naturen.»

 

Nicholas Henriksen går på Helse- og sosialfag: «Jeg skal et eller annet innen helse. Og da blir det høgskole eller universitet. Jeg er fra Ørsnes og sannsynligvis skal jeg bli boende her, for jeg trives godt i Lofoten. Det er fritt! Og det er fint for meg som er veldig glad i å være ute.»

 

 

Kenneth Keysan går på Medier og kommunikasjon: «Jeg vil drive med noe innen medier eller design. Nå skal jeg lage film med en kamerat, en actionfilm, vi skriver på manus nå. Når jeg er ferdig med utdanningen vil jeg bo så nær Stamsund som mulig, men antagelig må jeg finne jobb på Leknes eller her i Svolvær. Naturen er det aller fineste her, særlig liker jeg å gå tur i fjellet med faren min.»

 

Siv Lou Berntsen går på Design og håndverk: «Jeg syns det så fint her, det er ingen steder jeg heller vil være! Nå ar jeg nesten hele slekta her. Jeg kom fra Filippinene da jeg var fire, var først til Tromsø og kom så hit i fjor, til Henningsvær. Jeg vil gjerne jobbe i barnehage.»

 

 

Ola Johan Antonsen-Meløy går på Studiespesialisering 1A: «Jeg skal bli politi. Kan ikke utdanne meg til det her, dessuten er utplassering en del av utdannelsen – og man vet jo ikke hvor det blir. Men jeg utelukker ikke å komme tilbake hit. Egentlig er jeg fra Trondheim, men jeg bodd 12 år her. Det beste med Lofoten? At man er så vant med alle turistene, de fremmede, at det blir lett å treffe nye folk.»

 

August Erdahl Haakstad går på Studiespesialisering 1A:  «Jeg skal bli advokat. Som faren min. Jeg har hele slekta mi her, og jeg kommer til å få jobb her. Men først skal jeg studere i Tromsø.»

 

 

 

SE FILMEN: Aleksander ville ha en karriere i toppen

Relaterte artikler:

Trygger hverdagen - investerer i framtiden

logo-lofotkraft