Mennesker og historier fra Lofoten

-

Røde Kors har påskesekken klar

Påskeferien står for døren – og dermed er landets Røde Kors-grupper i full beredskap.

  • Publisert: 27.03.2015
  • Tekst: Aurora Borealis Multimedia AS
  • Foto: SVOLVÆR RØDE KORS

Medlemmene i hjelpekorpset i Svolvær Røde Kors er i beredskap hele året, klare til å trykke ut på oppdrag for AMK eller politiet. Men påsken er ofte en periode da det er mer å bistå med enn ellers.

– Det varierer helt etter værforholdene, hvor mye vi har å gjøre, sier Øyvind Galtung Nilsen, operativ leder i Svolvær Røde Kors.

unnamed (4)

ØVELSE: Hva gjør du når en pasient har traumeskader etter fall ned i en sprekk?

Gruppa har 10-15 av sine medlemmer på alarmplanen gjennom påsken. De er godt drillet med tanke på hva de skal gjøre hvis alarmen går. Tidligere hadde Røde Kors mannskaper fast på Sætra i nordenden av Svolværvannet i påsken, men slik er det ikke lenger.

– Turmønsteret til folk flest har endret seg de siste årene, for eksempel går de mer på topptur enn tidligere. For oss har det vist seg enklere med hjemmevakt, slik at vi kan rykke ut derfra eller fra Røde Kors-huset på Stranda. Men sekken er klar! lover han.

– Hva er det i en ferdigpakket Røde Kors-sekk?

– Lett førstehjelpsutstyr, pluss personlige utrustning for å rekke til en åtte timers tur i ulikt vær. Når vi trenger annet utstyr plukker vi det med oss fra Røde Kors-huset, avhengig av hva oppdraget krever, sier Nilsen.

unnamed

FARE? Stabilitetstest av snødekket for å vurdere skredfaren.

– Hvilke oppgaver har dere mest av i påsken?
– Det varierer litt etter forholdene, men aller mest handler om å frakte ned folk som har falt. Alpinskader, eller skiskader generelt, er det vi bruker mest tid på.

– Hvordan er forholdene i år?

– Det kom mye snø en av de siste dagene, og det gikk et skred ute på Laupstad i går. To personer ble tatt der, men de kom seg ut selv. Det er vanskelig å si noe helt sikkert om skredfaren i selve påskeuka, så det er viktig at folk følger med og sjekker forholdene selv på varsom.no og yr.no.

unnamed (2)

FØLGER MED: Røde Kors-laget holder skredkurs.

Medlemmene i hjelpekorpset har grunnleggende opplæring i førstehjelp, organisasjon og grunnleggende bruk av radiosamband, og for å delta i redningsaksjoner må medlemmene godkjennes innen disse fagområdene.

Vil du bli med i Røde Kors? Les mer her.

Øyvind Galtung Nilsen sier Røde Kors gjerne ønsker flere medlemmer velkommen.

– Forrige gang vi holdt kurs kom det fem nye medlemmer, men det er alltid plass til flere, sier han.

Svolvær Røde Kors har også en egen skredgruppe, som kan bli direkte utkalt av politiet, i samarbeid med den alpine redningsgruppen. Den gruppa består av et drøyt dusin erfarne og lokalkjente klatrere. Les historien om bakgrunnen for redningsgruppa her.

Relaterte artikler:

Trygger hverdagen - investerer i framtiden

logo-lofotkraft