Mennesker og historier fra Lofoten

-

Relevant sommerjobb

Hvordan skal du komme deg til studierelevant sommerjobb i Lofoten når du studerer på NTNU i Trondheim? Jordplatemåling er ett av de mulige svarene.

  • Publisert: 15.07.2016
  • Tekst: Aurora Borealis Multimedia AS
  • Foto:

Øyvind Albert fra Tromsø har vært sin andre sommer i Lofoten med studiekamerater fra NTNU. Studiet på Gløshaugen krever noen ukers sommerjobb som er relevant for energi og miljø-studiene.

Men hva er så jordplatemåling?

Kort forklart: Strøm transporteres i nettet med høy spenning for å begrense energitapet, og ved transformatorstasjonene endres spenningen til den vi bruker i husholdningene.

IMG_9988

SOL 24/7: Ikke noe slår en utendørs sommerjobb i ekte Lofot-vær!

– Jordplatemåling viser hvor bra jording det er på transformatorstasjonene. Det er visse krav som skal oppfylles der, og hvert 10. år skal alle transformatorstasjoner sjekkes for om de oppfyller kravene, sier Øyvind Albert.

Sammen med Simen Rømo Skille fra Stjørdal og Sondre Skjoldli fra Bergen har han målt jordingen på ca. 70 transformatorstasjoner i sommer.

– Målingen skjer ved at vi setter et jordspyd 100 meter fra transformatorstasjonen, og så måles motstanden i jorda hver 10. meter. Mange av disse stasjonene står ganske ulendt til, så det blir mye gåing. På en vanlig dag får vi sjekket fem stasjoner, sier Øyvind.

I fjor skjedde mye av målingen på Vestvågøy, i år har det først og fremst vært i Vågan.

– Det har vært fint. Og vi har faktisk fått bruk for litt av det vi har lært i studiene, sier Sondre Skjoldli.

IMG_0091

SJEKK: Kvaliteten på jordingen i transformatorstasjonene skal kontrolleres hvert 10. år.

Relaterte artikler:

Trygger hverdagen - investerer i framtiden

logo-lofotkraft