Mennesker og historier fra Lofoten

-

Rask fiber er en viktig del av vår infrastruktur

Se video: –Rask fiber er en viktig del av vår infrastruktur, og vi bruker internett til mer og mer, sier Morten Marhaug (30), driftsleder og fjerde generasjon Marhaug ved O. Marhaug slip og mekanisk verksted i Svolvær.

Utvikling i generasjoner

–Rask fiber er en viktig del av vår infrastruktur, og vi bruker internett til mer og mer, sier Morten Marhaug (30), driftsleder og fjerde generasjon Marhaug ved O. Marhaug slip og mekanisk verksted i Svolvær.

–Vi har hatt fiberbredbånd fra Lofotkraft Bredbånd siden 2009. Vi begynte med 4 megabit pr sekund. Nå har vi 30. Vi bruker internett til nettbasert hms-datablad, regnskap, kontakt med kunder, levere anbud og utveksling av informasjon med underleverandører.

Oldefaren til Morten, startet O.Marhaug slip i Svolvær for 94 år siden, og har siden levert tjenester til både fiskere og nyttefartøy.

– Fra dag én har vi satset på kvalitet foran kvantitet. I dag er jobber vi mye med hurtigbåt og oppdrett, forteller Morten.

Hjørnesteinsbedriften på Bjørnskjæret i Svolvær har 30 ansatte.

Lofotkraft Bredbånd har flere tusen privatkunder og mange hundre bedriftskunder i hele Lofoten. Og merker nå positiviteten oppsving i næringslivet i regionen.

–Mange bedriftskunder ønsker mer fart og kapasitet i nettet, forteller Tine Husjord, salg- og markedsansvarlig i Lofotkraft Bredbånd.  Med Altibox Fiberbredbånd Bedrift får våre kunder overlegen hastighet, kapasitet og stabilitet -og lik fart på opp- og nedlasting.

Med vår teknologi kan bedrifter også enkelt oppgradere hastigheten etter behov.

Morten Marhaug er født og oppvokst i Svolvær, han tok yrkesfag før ingeniørutdannelsen. Han har jobbet flere steder som ingeniør, men visste alltid at han en gang skulle komme hjem.

–I de senere år har reparasjon av aluminium og plastbåter tatt seg betydelig opp, samt at vårt slippanlegg gir rom for å håndtere alt fra fritidsbåter til fraktesystem, sier Morten og ser ut av vinduet og ned på en ny kunde som legger til. En båt brukt i oppdrett tar plass ved kaia.

Historien til O. Marhaug slip og mekanisk verksted er full av historier om en familie og en bedrift som alltid har søk utvikling, nye måter å jobbe på. Til det beste for både kunder og de ansatte.

Gunnar Marhaug, bestefaren til Morten, dro i 1987, sammen med Skarvik slip i Svolvær, til Trondheim og kjøpte hallen til Trondheims mekaniske verksted på Solsiden i Trondheim.

De demonterte den enorme hallenog tok den med til Svolvær.

Siden 1988 har halvparten av hallen stått hos Marhaug og den andre halvparten hos Skarvik. På 90-tallet bygget de en hall til. Og nå reparerer og vedlikeholder O. Marhaug båter på inntil 50 meter– alt innendørs!

–Historien om hallen fra Trondheim sier mye om han bestefar, forteller Morten. –Det var nedgangstider da de kjøpte hallen, men han satset allikevel. Han likte å være i forkant. Han var ofte tidlig ute med noe nytt. For eksempel: Da han kjøpt den første lastebilen var det mange som lurte på om det var nødvendig! Han var også tidlig ute med å kjøpe to traverskraner.

–Men han bestefar har rett, vi er i en bransje hvor vi alltid må fornye oss. Både oppdrageneog kundeneforventer det, sier Morten Marhaug.

 

Bildet over: Tre generasjoner: Fra venstre Gunnar Marhaug, Trond, Morten, og Kjell Inge.