Mennesker og historier fra Lofoten

-

Ny lærling: -Deilig å kjenne at det sitrer litt i beina når man klatrer i mastene.

Da Lofotkraft søkte etter en ny energimontørlærling i mars, fikk de hele 23 søknader. Sebastian Stanojevic, 18 år, fra Kabelvåg, fikk plassen. Han vet hva han går til.

­–Det er deilig å kjenne at det sitrer litt i beina når man klatrer i mastene, og det å mestre ting jeg ikke ante at jeg kunne få til. Jeg gleder meg enormt til å få på arbeidsklærne! Forteller Sebastian. Han var utplassert hos Lofotkraft i uke 11,12 og 13.

–Jeg fikk virkelig smaken på den herlige lag-følelsen sammen med montørene. Jeg ble aldri stående utenfor. Selv om jeg bare var «skoleeleven», så ble jeg tatt med som en del av gjengen fra første dag. Montørene satt meg i arbeid, og smilet var alltid klart. Praten i mellom de ansatte gikk lett og lystig, og deilig var det og å få dra ut i frisk luft hver arbeidsdag. 

Sebastian går elektrofag, VG2-Elenergi på Vest-Lofoten Videregående Skole. I ukedagene bor han på Leknes, i helgene er han hjemme i Svolvær. 

Hvorfor valgte du elektrofag?

–Når valget om skoleretning skulle tas hadde jeg allerede pekt meg ut en bransje fra starten av ungdomsskolen. Interessen for produksjon og distribusjon av ulike former for energi kom tidlig, og da falt valget mitt på elektrofag utdanning. Jeg interesserte meg for hvordan elektrisk energi fungerte, og ikke minst likte jeg praktisk arbeid. Jeg valgte Lofotkraft fordi de sitter på utrolig god kompetanse, de har et supert arbeidsmiljø og en jobb som energimontør står virkelig til arbeidsviljen min. Nå smiler jeg bare når jeg hører firmanavnet.   

2,5 år som læring, hva betyr det?

–Jeg kommer til å oppleve mye nytt. Jeg kommer til å bli kjent med nye, flotte mennesker, og jeg kommer til å øke mine kunnskaper og ferdigheter betraktelig.

Er målet å bli montør?

–Absolutt! Jeg har utrolig lyst å jobbe mange år innen dette yrket. Virkelig opparbeide kompetanse, møte nye utfordringer og ikke minst jobbe med så flotte kolleger.

Kjersti Winther, HR-leder i Lofotkraft.

Lofotkraft er en populær lærlingbedrift. I 2014 mottok Lofotkraft opplæringsprisen for Nordland Fylke.

–Siden 2009 har Lofotkraft hatt 21 lærlinger. Av de 15 som er uteksaminert har seks gått over i fast jobb, forteller Kjersti Winther, HR-leder i Lofotkraft.

–I dag er det 26 energimontører i Lofotkraft. Planen er å øke til 35/36 montører om noen år, sier Lofotkraft-direktør Arnt M. Winther.

–Det stilles strenge krav til Lofotkraft, både fra myndigheter, eiere og kundene i Lofoten. For 20 år siden godtok folk at strømmen var bort i 2-3 dager. Slik er det ikke nå, forteller Winther.

Behovet for beredskap, vedlikehold, nye prosjekter og utbygging, gjør at Lofotkraft er i endring. Det betyr flere personer ute i operative oppgaver.