Mennesker og historier fra Lofoten

-

–Nå er jeg klar for mer ansvar

–Nå er jeg klar for mer ansvar

Etter 2,5 år som lærling er Runar Smaaskjær (20) endelig blitt energimontør. Etter bestått fagprøve går han rett inn i et ett års engasjement i Lofotkraft.

–Det er mange lover og regler som må følges. Følges ikke disse, kan det hende du ikke kommer hjem i live etter endt arbeidsdag, sier Lars Inge Eilertsen. I 35 år har han vært leder i prøvenemnda for energimontør i Vesterålen og Lofoten. Sammen med Tor Evan Hansen i Lofotkraft sensurerte han Runars fagprøve.

Brudd på forskrifter skyldes ofte menneskelig feil og det er den vanligste årsaken til ulykker i kraftbransjen.

–Derfor er en grundig utdanning gjennom lærlinge-ordningen viktig, forteller Tor Evan Hansen i Lofotkraft.

Fagprøven er både teoretisk og praktisk. Underveis i arbeidet ble det foretatt stikkprøver, for å se om Runar gjorde alt riktig. Under den teoretiske delen ble han spurt om regler og forskrifter.

–Siden 2009 har Lofotkraft hatt 21 energimontørlærlinger, inkludert de seks som er lærlinger i dag, forteller Kjersti Winther, HR-leder i Lofotkraft. Av de 15 som er uteksaminert er det 10 stykker som har gått over i fast jobb selskapet.

–Det føles godt å ha bestått prøven. Det er flott å bli montør. Det har vært min drøm og mitt mål siden jeg begynte på elektro-linja på Vest-Lofoten videregående.

Runar Smaaskjær er fra Svolvær. Han gikk ett år på elektrolinja på Leknes og andre året på videregående i Melbu. Siden høsten 2014 har han vært lærling i Lofotkraft.

Som fagprøve-oppgave, fikk Runar utdelt utviklingen av Kreta-området i Kabelvåg. Der utvikles det nå en stor eiendom til tomter og boliger.

–Jeg var ansvarlig for å sette opp ny nettstasjon, forteller Runar. Jeg liker arbeidet i Lofotkraft. Det er variert. Vi er mye ute – og jeg synes det er spennende å få være med å bygge Lofoten.

­

–Lofotkraft gjør en viktig jobb, fordi folk er avhengig av strøm. Og akkurat nå er det stor aktivitet i Lofoten. Det bygges mye og satses mye, sier 20-åringen.

– Nå er jeg klar for mer ansvar. Jeg ønsker å bli fast ansatt, og ser for meg en lang framtid i Lofotkraft som energimontør, sier Runar.

Fagbrev: Runar Smaaskjær (20) bestod prøven og gratuleres av Tor Evan Hansen i Lofotkraft og Lars Inge Eilertsen i prøvenemnda for energimontør i Vesterålen og Lofoten.