Morten kom hjem som fjerde generasjons leder for O. Marhaug i Svolvær

–Oldefaren min var tidlig ute med salg og reparasjoner av båtmotorer. Det er vi fremdeles kjent for. Fra dag én har vi satset på kvalitet foran kvantitet. I dag jobber vi mye med hurtigbåt og oppdrett, forteller Morten.
Morten Marhaug (32) er daglig leder og fjerde generasjon Marhaug ved O. Marhaug slip og mekanisk verksted i Svolvær.
Hjørnesteinsbedriften på Bjørnskjæret i Svolvær har 30 ansatte.
Morten Marhaug tok yrkesfag i Svolvær før ingeniørutdannelsen ved høyskolen i Tromsø. Han visste alltid at han en gang skulle komme hjem.
Etter ti år borte – i Tromsø og Harstad – kom han hjem til Svolvær i 2015.
–Jeg har aldri følt at det har vært en forventning om at jeg skulle ta over her. Det har vært noe jeg har ønsket selv. Når det ble som det ble, tror jeg de er glad for det. Særlig han bestefar.
Bestefar, Gunnar, 93 år, er fortsatt innom bedriften – hver dag.
Det var oldefaren til Morten som i 1924 startet O. Marhaug slip i Svolvær. I snart 100 år har Marhaug-familien levert tjenester til både fiskere og nyttefartøy.
–I de senere år har reparasjon av aluminium- og plastbåter tatt seg betydelig opp, og vårt slippanlegg gir rom for å håndtere alt fra fritidsbåter til fraktesystem, sier Morten, og ser ut av vinduet og ned på en ny kunde som legger til. En båt brukt i oppdrett tar plass ved kaia.
Familieeventyret Marhaug startet faktisk med båtmotorenes inntog på begynnelsen av det forrige århundre. I 1907 var Mortens oldefar, Ole Gunerius Marhaug, skysskar i Sørvågen. Distriktslegen Aanensen var tidlig ute med å skaffe seg en Rapp-motor, og unggutten Ole Gunerius ble kastet ut i den nye verden. Med motor skysset han legen til både Værøy og Røst. Det ble starten på Marhaug-familiens unike kompetanse på båtmotorer. Ole Gunerius ble i løpet av noen få år ekspert på Rapp-motorer. Han reiste land og strand rundt, og både solgte og reparerte, før han startet sitt eget verksted i Svolvær.

Morten Marhaug (32), daglig leder og fjerde generasjon Marhaug ved O. Marhaug slip og mekanisk verksted i Svolvær. Foto: Eivind Biering-Strand
Etter at Morten var ferdig utdannet ingeniør, jobbet han 4,5 år i Harstad som ingeniør ved oljeserviceselskap Aibel, og hadde oppdrag for store kunder som Statoil og Shell.
–Hvorfor kom du hjem?
–Jeg kom hjem på grunn av verkstedet, men også fordi Svolvær er en fantastisk plass. Naturen. Jeg er veldig glad i havet. Er mye på sjøen. Står på ski. Jeg har også klatret litt.
–Det er jo flere av flere av kompisene mine som kommer hjem. Det er hyggelig. De tar utdannelse, venter på riktige jobber, og så kommer de hjem.
Morten kom hjem som prosjektleder i familiebedriften. I fjor tok han over som daglig leder etter faren Trond.
–Nå har jeg ansvar for personal, organisering av anlegget og vedlikehold. Vi har også eiendommer rundt omkring. Og jeg kjører ennå prosjekter.
–Hva er det beste med Lofoten?
–Den spektakulære naturen. Svolvær er en veldig bra by. Verden minste storby! Med mange fantastiske uteplasser, og matservering av meget god kvalitet.
–Hva savnet du da du bodde borte?
–Naturen, og at alt er så enkelt, korte avstander til jobb og ut i naturen.
–Ditt favoritt sted i Lofoten?
–På havet, særlig utenfor Storemolla, der liker jeg meg godt.
–Favoritt mat fra Lofoten?
–Kvalkjøtt!
–Hva savner du i Lofoten?
–Savner egentlig ikke noe.
Da O. Marhaug fikk elektrisitet for første gang var det til arbeidslys for arbeidskara. I dag er de er helt avhengig av strøm for å utføre sine oppdrag.
–Vi kan ikke gjøre noe ting uten strøm. Alt er drevet av strøm; sveis, maskiner, heisekraner. Uten strømmen er det bare å gå hjem.
–Har du et minne fra barndommen om uvær eller da strømmen gikk?
–Jeg husker flere ganger hos foreldrene min med stearinlys, og at vi kokte mat på primus.
Har dere hatt noe dager uten strøm på verkstedet siden du kom hjem?
–Nei.
Historien til O. Marhaug slip og mekanisk verksted er full av historier om en familie og en bedrift som alltid har søk utvikling, nye måter å jobbe på. Til det beste for både kunder og ansatte.
Gunnar Marhaug, bestefaren til Morten, dro i 1987, sammen med Skarvik slip i Svolvær, til Trondheim, og kjøpte hallen til Trondheims mekaniske verksted. De demonterte den enorme hallen på Solsiden i Trondheim, og tok den med til Svolvær.
Siden 1988 har halvparten av hallen stått hos Marhaug, og den andre halvparten hos Skarvik. På 90-tallet bygget de en hall til. Og nå reparerer og vedlikeholder O. Marhaug båter på inntil 50 meter – alt innendørs!
–Historien om hallen fra Trondheim sier mye om han bestefar, forteller Morten. –Det var nedgangstider da de kjøpte hallen, men han satset likevel. Han likte å være i forkant. Han var ofte tidlig ute med noe nytt. For eksempel: Da han kjøpt den første lastebilen, var det mange som lurte på om det var nødvendig!
–Men han bestefar har rett, vi er i en bransje hvor vi alltid må fornye oss. Oppdragene krever det og kundene forventer det, sier Morten Marhaug.