Mennesker og historier fra Lofoten

-

Målte 103,5 knop på taket.

Målte 103,5 knop på taket.

Synes du orkan er heftig? Orkan er 63 knop. Onsdag før skjærtorsdag målte Ståle 103,5 knop på Uttakleiv.

Ståle Kato Olsen har hatt vindmåler i nesten 20 år.

– En gang før har jeg målt sterkere vind. Rekorden på 104 knop er fra sommerstormen i juni 2018, forteller Ståle Kato Olsen.

Når stormen treffer Lofoten, og strømmen går, blir det ofte flere og samtidige strømbrudd. Uttakleiv har da ofte blitt rammet.

Pål Martinussen, nettsjef, Lofotkraft

–Uttakleiv ligger utsatt til. Det har ofte vært strømbrudd der på grunn av sterk vind, sier Pål Martinussen, nettsjef i Lofotkraft.

Men ikke i år.

Master fjernet – strømkabler i bakken

I desember la Lofotkraft Bredbånd fiberbredbånd til Vik, Haukland og Uttakleiv. Samtidig benyttet Lofotkraft anledningen til å ta ned luftnettet og legge strømkablene i bakken på Uttakleiv.

–Fellesføring av fiber- og strømkabler i samme grøft var tidsbesparende og økonomisk smart. Med kablene i bakken ser vi nå at det er bedre for kundene, og lettere for oss. Vi slipper å reise til Uttakleiv, og kan prioritere feilretting andre steder, sier Pål Martinussen.

–Det var et kjempeflott tiltak som ble gjort i fjor høst. Nå har vi både topp bredbånd, bra TV-løsning og sikrere strøm, sier Ståle Kato Olsen.

–Med fiberbredbånd og alt av strømnett lagt i bakken, er det ikke her ute det er problemer når vi blir strømløs, sier Ståle Kato Olsen.

–Vindmåleren tåler mer enn 100 knop?

–Den forrige måleren fór en dag han passerte 80 knop. Men jeg kjøpte ny, og den har holdt til nå, sier Ståle, som håper han slipper å kjøpe ny vindmåler.

På 80-90-tallet var det flere på Uttakleiv som kjøpte aggregater.

–Da var det vanlig med strømbrudd flere dager i strekk. Opp til en uke. Folk skulle leve i husan, og melke kyrne. Da måtte de kjøre i gang aggregatet, forteller Ståle.

–Denne gangen var vi strømløs bare i tre timer. Det er ingen ting. Feilen var på Gimsøya, ikke her, sier Ståle.

–Feilretting er kostbart. Beredskap er kostbart. Vi som nettselskap har plikt til å rette feil. En viktig del av vårt samfunnsoppdrag er å rykke ut og sørge for at innbyggerne og næringslivet så raskt som mulig får strømmen tilbake etter strømbrudd, sier Pål Martinussen.

I mars 2019 knakk fire stopler på Uttakleiv og folk ble strømløse. Men det er nå historie.