Mennesker og historier fra Lofoten

-

Lorentzen Hydraulikk -familieeventyret i Kabelvåg: Fra smie til høyteknologi

Lorentzen Hydraulikk -familieeventyret i Kabelvåg: Fra smie til høyteknologi

I snart 100 år har familien utviklet nye løsninger for fiskere på havet - og for fiskekjøpere på kaia. Nå er familien Lorentzen klar for en ny æra – elektrifisering.

–Vi har alltid utviklet nye produkter etter innspill fra våre brukere. Tett kontakt med blant annet fiskerne, gjør at vi skreddersyr produkter de trenger. Vår styrke er kort leveringstid, forteller John Sverre Lorentzen.

John Sverres far, Rolf, drev familiebedriften fra 1956 til 1972. I dag er John Sverre daglig leder, sønnen Rolf Kåre er nestleder på personal, og sønnen John Gunnar nestleder i produksjon. Men eventyret startet med bestefar John, som i 1923 bygget en liten smie på samme plassen som Lorentzen Hydraulikk ligger i dag. Nå er det 27 ansatte i familiebedriften, seks av dem er i Lorentzen-familien.

Lorentzen Hydraulikk, John Gunnar nestleder i produksjon. Foto:Tore Berntsen, Visualdays.no

John Sverre viser fram starten på familieeventyret, bestefar Rolf sin lille smie. Foto:Tore Berntsen, Visualdays.no

–Det startet med reparasjon av motorer i 1923 og utviklet seg videre til hvalkanoner og kraner. I dag er det mest hydraulisk dekkutstyr til kystfiskere, oppdrettsnæringen og utstyr som står på kaia for fiskeindustrien vi reparerer, forteller John Sverre.

Den hydrauliske Lorentzen-kranen ble raskt en populær nyvinning blant fiskere og fiskekjøpere. 

–Det meste av utstyret vi produserer brukes til opptak av fisk, fra garn, line, snurrevad, og som drives med hovedmotoren til båten, forteller Lorentzen. Han har nå har fått de første henvendelsene om helelektrisk utstyr ombord i båter.

–Nå må vi begynne å se på skifte fra hydraulisk motor til elektrisk motor. Vi må tilpasse oss. Det har vi alltid gjort. Nå ser vi for oss at det blir elektrifisering av kystflåten. Det kommer til å bli mye nytt, og foreløpig er markedet såpass ferskt at kostnadene er høye, sier John Sverre. Han tok over bedriften da han var 18 år, sammen med broren, som er fire år eldre.

John Sverre tok realskole og begynte på høyskolen på Gjøvik, men da ringte broren Reidar og sa: –Kom hjem! Vi har så mye å gjøre.

Siden 1984 har John Sverre vært daglig leder, etter at broren trakk seg tilbake pga sykdom.

Lofotkraft møter sjefen og de to sønnene på kontoret på kaia i Kabelvåg. På vei ut for å ta bilder må John Sverre ombord i en båt, for å bidra til å finne en god løsning for fiskeren som skal modifisere båten sin.

Lorentzen Hydraulikk har kunder langs hele norskekysten, fra Fredrikstad i Oslofjorden og hele veien opp til Finnmark.

Mange kunder kommer til Kabelvåg og legger til kai utenfor slippen. Men det meste av utstyret produseres i Kabelvåg, og sendes til kunder rundt i landet, som igjen monterer utstyret på slipp eller båtbyggeri i nærheten av der de bor.

–Det går jevnt hele året, men vi merker noen topper før skreifisket og før blåkveitefisket, sier John Sverre.

Det er vanskelig å se for seg hvordan det hele startet med bestefar Johns lille smie og reparasjon av motorer. I dag er det moderne utstyr og gode arbeidsforhold på kaia i Kabelvåg.

–Skal vi henge med, så må vi utvikle oss. Derfor bygget vi nye haller i 2009 og 2014, både for å bedre arbeidsforholdene for de ansatte, men også for å få plass til ny og moderne maskinpark, sier John Sverre.

Tom Christensen har jobbet hos Lorentzen Hydraulikk 35 år. Foto:Tore Berntsen, Visualdays.no

Gjennomsnittsalderen i bedriften er 35 år.

–Det er en kjempegjeng som jobber her. De står på og er kreative. Finner løsninger på utfordringer som ingen før har gjort. Vi har et godt miljø her. Jeg tror det kommer mye av at arbeidet er variert. Ingen dager er like. Og vi ser at fiskeren og andre kunder er fornøyd med det vi har levert, sier John Sverre.

Lorentzen Hydraulikk er 100 % avhengig av strøm – som de fleste andre bedrifter. Maskinene står når strømmen går.

–Det er jo sånn med strøm at man tar det for gitt, fordi det fungerer hele tiden. Slik var det ikke før. Det har aldri vært så stabil strøm som nå. Jeg har jo levd et helt liv her, og har opplevd høst og vinter hvor vi nesten kunne forutsi når stormen kom at strømmen ville gå. De siste årene har det nesten ikke vært strømstans. Jeg kan huske på åttitallet, da hadde vi tre dager i strekk uten strøm. Da var det ikke noe å gjøre på jobben. Vi måtte bare vente, sier John Sverre, som er født og oppvokst i Kabelvåg.