Mennesker og historier fra Lofoten

-

Lofotkraft Bredbånd åpnet Norges raskeste bredbånd i Sennesvik, Ure og Steine

Lofotkraft Bredbånd åpnet Norges raskeste bredbånd i Sennesvik, Ure og Steine

FIBER TIL BYGDA Lofotkraft Bredbånd strekker nå fiberbredbånd til flere nye områder på Vestvågøy. Først ute med fiber i husan var Sennesvik, Ure og Steine. Nå står Knutstad, Alstad, Vestresand, Sund, Haug, Storeide og Eggum for tur.

I Sennesvik var hele byga samlet på grendehuset for å feire at raske internett signaler nå er lagt inn til bedriftene, husene, rorbuene, TVene, nettbrettene, mobilene og datamaskinene.

–Internettlinjer med stor kapasitet sammenliknes nå med infrastruktur som vei, vann og strøm, sier Arnt M. Winther, leder i Lofotkraft og styreleder i Lofotkraft Bredbånd.

Annelin Røed, leder i Sennesvik Grendelag, klippet snora og sto for den offisielle åpningen av Lofotkraft Bredbånds fibernett i Sennesvik. 

–Det blir fint å få et raskt internett, sier Annelin. –Særlig min tenåringsdatter har ventet lenge på dette. Hun er lei tregt nett.

Under koronakrisen måtte Annelin kjøre til Leknes for å leie et rom med godt nett for å kunne gjøre jobben sin.

7000 kunder i Lofoten

–Vårt samfunnsoppdrag er å sikre god infrastruktur som gjør hele Lofoten til et godt sted å bo og å drive næring. Koronapandemien, som plasserte mange på hjemmekontor og hjemmeskole, gjør ikke vårt samfunnsoppdrag mindre aktuelt og viktig, sier Espen Thorvaldsen, leder i Lofotkraft Bredbånd.

Etter åpningen av fibernettet i Sennesvik fortsatte åpningsfesten med pølser, kaker, musikk og taler på grendehuset i bygda.

Arnt M. Winther holdt tale og fortalte om da Lofotkraft i 2005 etablerte et nytt selskap, Lofotkraft Bredbånd, som skulle gi fibernett til Lofotværingene.

–Da var det mest fokus på underholdning og TV. Nå har selskapet over 7000 kunder i Lofoten. Rundt 500 er bedriftskunder. Utviklingen har gått veldig fort og forventingene fra kundene har økt raskt. Nå bruker vi internett til nesten alt.

Arnt M. Winther trakk også fram hvor viktig raskt nett med god kapasitet er for næringslivet.

–Å legge fiber handler også om å rette til for næringsutvikling. Det fiberbredbåndet dere får her nå er landets beste kvalitet, og det er veldig viktig for at vi kan bo, trives og utvikle oss i hele Lofoten.

Tonje Unstad, bygdas egen musiker og låtskriver, som vant Spellemannpris i 2011, framførte flere av sine sanger. Artisten har bodd i bygda i to år med mann og to barn.

–Det har vært mye hjemmekontor i det siste – med tregt nett. Nå er vi i gang med å bygge hus. Det skal bli veldig godt å få fiber der, sier Unstad.

Lynrask fiber

Lofotkraft Bredbånd/Altibox leverer Norges raskeste bredbånd og en innholdsrik TV-løsning.

De fleste i Sennesvik, Ure og Steine har til nå hatt internett-tilkobling via Telenors ADSL-teknologi. Nå blir det fart i sakene – bokstavelig talt fra 6-7 megabit i sekundet til 500 megabit i sekundet. Det blir en helt ny verden.

Løft for bygdene

I desember 2019 inngikk Vestvågøy kommune avtale med Lofotkraft Bredbånd om å legge fiberkabel til Knutstad, Alstad, Vestresand, Sennesvik, Ure, Steine, Sund, Haug og Eggum.

 – Dette er et betydelig løft for bygdene. Vi visste at behovet var stort, og interessen har vært enorm, sier Thorvaldsen, og legger til at jobben med å strekke fiber til de fleste av de andre nye områdene skal være utført i løpet 2020 – de siste i løpet av første kvartal 2021.

Telenors kobbernett utdatert

Da Lofotkraft Bredbånd ble startet i 2005 var Telenor enerådende på teleinfrastruktur i Lofoten – med kobberkabel, som i sin tid ga det norske folk fasttelefon. Den teknologien er nå utdatert.

 –Siden Telenor gikk ut med at de skal fase ut sitt kobbernett i løpet av 2022, har vi fått mange henvendelser fra private og bedrifter som ønsker å bytte til Lofotkraft Bredbånd, sier Trine Husjord, salg- og kundekonsulent i Lofotkraft Bredbånd.

–Folk er i villrede og lurer på hva de skal gjøre. Alle blir jo mer og mer avhengig av raskt og stabilt internett. Derfor er vi stolt over at Vestvågøy valgte oss som leverandør av internett til disse nye områdene, sier Husjord. 

Flere av områdene på Vestvågøy, som nå får rask fiber, har også problemer med mobildekningen.

Mer enn internett

Gjennom Altibox tilbyr Lofotkraft Bredbånd mer enn fibersignalene. Mange i Sennesvik gleder seg også til å få en skikkelige TV-løsning fra Lofotkraft/Altibox.

–Vi leverer den digitale boksen, som blant annet gir TV-signaler. Du kan ta opp programmer, eller leie film. Det trådløse nettverket blir også levert fra oss. Med Google-wifi blir det meget god kapasitet for flere brukere på trådløst nett samtidig, forteller Thorvaldsen.

 Positivitet og tilflytting

Sennesvik opplever stor positivitet og tilflytting. De siste årene har det vært et generasjonsskifte i bygda. Flere barnefamilier har flyttet til den vakre plassen.

–God infrastruktur og høyhastighets bredbånd hvisker ut forskjellene mellom sentrale strøk og bygder på Vestvågøy, sier Espen Thorvaldsen i Lofotkraft Bredbånd.

Annelin Røed, leder i Sennesvik Grendelag, og mange andre ildsjeler gleder seg over fiber og feiret med pøler og en megastor kake – pyntet med ”Fiber til bygda”.

–Jeg har hørt om folk som for noen år siden ønsket å bo her, men fordi vi ikke hadde skikkelig bredbånd så kunnet de ikke flytte hit, og derfor valgt et annet sted, forteller Annelin.

Nå er det nye tider for Sennesvik – og snart også for flere bygder på Vestvågøya.