Kunstner og sydame i Kaosheimen på Værøy

–Velkommen til Kaosheimen, sier Aina Johansen, og åpner dørene til hauger med fargerike stoffer i mange varianter. Aina Johansen (52) sa opp jobben og ble kunstner og sydame i sin egen Kaosheim. Det angrer hun ikke på.
Før var Kaosheimen i frodige omgivelser i barndomshjemmet fra 1960-tallet, nå er butikk og verksted tilbake der det startet – hjemme i huset på Sørland 31 på Værøy.
Her syr hun klær og interiørartikler. Stoffene har hun gjerne fått fra folk på Værøy.
Aina er gift, er mor til fire, bestemor til to og har en driftig mor med på laget.
– Jeg liker godt å bruke gamle stoffer. Det er spennende å lage noe helt nytt, av noe gammelt. Jeg liker også utfordringer, for eksempel å forandre på et plagg, eller kamuflere en rift eller et hull, forteller Aina, som er født på Værøy gamle sykestue.
Aina har orden i kaoset. Spisebordet er nå også klippekort og utstillingsbord. Bokhyllene er fylt opp med varer. Kassa står på kjøkkenbenken. Bokser med klær, tekstiler, garn står overalt.
– Folk er flinke til å gi meg vakre tekstiler. Jeg får duker, sengetøy, kjoler og gamle broderier. Når folk har hatt opprydding hjemme, drypper det på klokkeren, sier Aina og smiler.
Aina designer og syr både kjoler, barneklær, votter og luer, skjørt og topper, vesker, punger og interiørting. Og hun er glad i farger. Det preger kolleksjonen. I butikken bugner det av varer, i stabler eller hengende etter type klesplagg.
Trofaste lokale kunder
– Jeg selger fra butikken min og via Instagram. Noen venninner har også produktene mine hjemme hos seg, og selger på homeparty, forklarer Aina.
Men lokalbefolkningen utgjør den største kundegruppen. Kaosheimen er blitt et sosialt samlingspunkt, et sted folk gjerne kommer for å slå av en prat.
Hvorfor kom du hjem?
–Jeg var ferdig med 2-årig høgskole, søkte og fikk jobb på Røst. Men jeg valgte å bo på Værøy. Jeg var vikar på øya i forskjellige jobber innen helse og skole. Og jobbet på kulturkontoret.
Har du et minne om uvær eller da strømmen gikk?
–Det er litt koselig med stearinlys og fyr i ovnen. Men ikke så artig når strømmen er borte over lang tid. Jeg husker kommunens aggregat sto og durte rett ved huset vårt. Men nå er det lenge siden det har vært langvarig strømbrudd her.
I 2011 la Lofotkraft ny sjøkabel til Værøy og Røst. Etter det er også alle elektriske stolper på Værøy fjernet. Kabler i bakken betyr at det nesten aldri er strømbrudd på øya. Les mer her
Hva savnet du da du bodde borte?
–Jeg savnet havet. Havet inspirerer meg, og gjør meg andektig og glad. Jeg føler meg beæret som får ha livet mitt og jobben min her. Jeg drømte at jeg var uti Mosken, når hjemlengselen var for stor!
Bedriften startet hun hjemme på kjøkkenet for ti år siden. Det var kaos når barna kom hjem fra skolen, og hun måtte skuffe bort alt stoff fra kjøkkenbordet. Derfor navnet Kaosheimen. Valget om å si opp jobben på kulturkontoret og hoppe ut i Kaosheimen uten fallskjerm var modig, men lurt. På veggen i butikken hennes henger et bevis i glass og ramme: Værøy kommunes kulturpris 2012.
Sommeren er høysesong, da kommer turister og andre tilreisende til Værøy.
– På denne årstiden gjør det meg ingen ting å jobbe seks dager i uken, det er jo lyst døgnet rundt, sier Aina med et smil. Det er bare å stå på når det er mye å gjøre. Etter arbeidstid lager mannen min og jeg mat og tar gjerne en fjelltur kl. 23.00 om kvelden. Jeg slutter aldri å fascineres av naturkreftene og uberørt natur, det er magisk, forteller Aina, som bodde i Narvik, Ål i Hallingdal, Målselv og Lunde i Telemark før hun kom hjem.
Favoritt mat fra Lofoten?
–Klippfisk
Fordi radarstasjonen på Værøy, der mannen til Aina jobber, skal legges ned, blir det å pakke igjen.
–Jeg er litt lei meg for at vi skal flytte i løpet neste sommer. Det er trist å flytte når vi har det helt topp her på Værøy. Men vi kommer tilbake om noen år. Og det ser vi fram til.