Koronaviruset fører til sterk økning i nettbruk. Like raskt nett på hjemmekontor som på kontor

–Jeg kan jobbe hvor som helst bare jeg har godt nett. Så hjemmekontor med fiberbredbånd, er som et kontor for meg, sier Stian Andersen.
April 2020.
Både på kontoret og hjemme har han lynraskt fiberbredbånd fra Lofotkraft Bredbånd/Altibox.
Vanligvis sitter han på kontoret på havna i Svolvær. Nå har frykt for koronasmitte plassert han på hjemmekontor – som så mange andre i Norge.
–Rent teknisk spiller det ingen rolle for meg hvor jeg er. Jeg jobber på den samme bærbare Mac-en som jeg normalt har på kontoret, og jeg gjør akkurat det samme her, som jeg gjør på kontoret.
Familien leier en av de nye leilighetene på Sjøsiden i Svolvær, mens de venter på at huset de bygger i Kabelvåg skal bli ferdig.
Espen Thorvaldsen, daglig leder i Lofotkraft Bredbånd, forteller om mange henvendelser fra både private og bedrifts kunder de siste ukene.
–Flere har både jobb og skole hjemme og vi merker er sterk økning i nettbruken, men vår teknologi er laget for å takle slike trafikkøkninger sier, Thorvaldsen.
Lofotkraft Bredbånd har nesten 7000 kunder i Lofoten. Gjennom partnerskapet med Altibox får kundene levert tjenester knyttet til internett- og TV-løsninger.
–Selv om samfunnet er i unntakstilstand så har vi normal driftssituasjon med trafikkmønster godt innenfor kapasiteten, sier teknologidirektør Atle Soma i Altibox.
Altibox leverer TV- og internett-tjenester til over 600 000 husholdninger i Norge. De har mottatt mange henvendelser fra kunder som lurer på om det kan bli problemer med kapasiteten på nettet som følge av mange nå arbeider på hjemmekontor, samtidig med at skoleelever får fjernundervisning.
–Vi har økning i trafikken, men ikke noe som gir grunn til bekymring. I perioder har vi sett at trafikken er opp 150% over normalen på dagtid, men dette er allikevel langt under andre trafikktopper vi har sett til nå i år,sier Atle Soma.
Stian Andersen har hatt hjemmekontor i fire uker.
– Det er hyggelig å være hjemme med barna, men også krevende. Det blir mange avbrytelser i løpet av dagen. Det koster mer energi å jobbe hjemme. Men det er jo også noe fint med det: jeg får mye tid med familie som jeg ellers ikke hadde fått.
Siden han og kona flytte til Lofoten høsten 2018 har Stian jobbet fra kontoret på havna i Svolvær. Hver dag møter han kollegaen i Oslo via internett.
–Vi hadde ikke kunnet bo her om vi ikke hadde godt nett. Jeg er helt avhengig av det i min jobb, sier Stian.
Han er programmerer og webutvikler i Publish Lab, som lager publiseringsløsninger for nettaviser i flere land. Blant de største kundene er TV2, Dagbladet, klikk.no og Egmont.
Mange private og bedrifter i Lofoten er helt avhengig av internett fra Lofotkraft Bredbånd/Altibox.
Altibox rapporterer løpende til myndighetene og har tiltaksplaner klar hvis det skulle oppstå situasjoner som krever det.
–I den situasjonen vi nå befinner oss, er samfunnet ekstra avhengig av elektroniske kommunikasjonstjenester. Så langt er det ingen indikasjoner på at situasjonen knyttet til koronaviruspandemien skal gi spesielle utfordringer for driftsstabiliteten, men vi følger selvsagt ekstra nøye med og er i forkant for å sikre stabile tjenester for kundene, sier Atle Soma i Altibox.
Altibox har gjennomført tiltak for å redusere risiko for konsekvenser av sykdom blant ansatte.
Allerede mandag 9. mars splittet vi kritisk personell mellom arbeidssteder, og etter hvert har vi nå endt om med at hoveddelen av våre ansatte nå arbeider fra hjemmekontorer rundt omkring i landet. Videre har vi parallelle driftssentraler i Stavanger og Bodø, noe som reduserer risikoen for den operative driften ytterligere, sier Atle Soma.
–Altibox og Altibox partnerskapet, som Lofotkraft Brebånd er en de del av, leverer samfunnskritisk infrastruktur, og spiller en svært viktig rolle i den situasjonen som Norge er i nå. Vi er inne i en spesiell tid som det ikke finnes presedens for, en tid hvor vi må forvente at samfunnets behov til våre tjenester er større enn normalt. I en slik situasjon er vår absolutte prioritet opprettholdelse av driftsstabilitet og tilgjengelighet på tjeneste, sier Soma.
– Dårlig hjemmenettverk genererer unormalt mye henvendelser om dagene, forteller Soma.
–Ekstra mye trafikk og flere brukere kan gi dårlig WiFi-opplevelse i hjem som ikke har tilfredsstillende trådløs dekning eller utdaterte sendere.
I de fleste tilfeller vil det bli løst dersom kunden kjøper seg en god WiFi-løsning.
–Den gode nyheten er at vareleveringer fortsatt går og eksempelvis kan produkter som Google-WiFi hjelpe de aller fleste kunder med utfordringer på trådløse nettet, sier Soma.
Solid infrastruktur som fiberbredbånd var en forutsetning for at Stian kunne ta med seg jobben fra Oslo til Svolvær. Han fant sin plass hos Havna cowork, et kontorfelleskap, over Bacalao på kaia i Svolvær.
Havna, som kanskje er Lofotens første cowork, fikk fiberbredbånd fra Lofotkraft Bredbånd allerede i 2011.
– Vi startet med 10 Mb/s. Nå har vi 100 Mb/s. Stabil internett med stor kapasitet er viktig for oss, sier Christian Størmer, som er medeier i Art Lofoten AS, som driver Havna.
–Havna er ikke bare en kontorplass, men også et godt miljø med flere fine folk. Jeg savner det når jeg sitter her, men vi har en Facebook-gruppe, så vi har ofte kontakt, sier Stian.
Stians kollegaer i Publish Lab sitter normalt på et kontor i Oslo sentrum. De er også på hjemmekontor.
–Nå kan de oppleve hvordan jeg har det på fjernkontor. Det funker veldig bra, selv om jeg noen ganger savner å gå ut med kollegaer etter jobb.
Stians jobb er å programmere nye front-end-løsninger for kundenes publiseringsløsninger. Via et online prosjektstyringsverktøy har løpende kontakt med jobben i Oslo.
–Vi jobber i Slack og det blir mange videomøter i løpet av en dag, sier Stian, som er heldig som har kona hjemme i svangerskapspermisjon, slik at de kan dele på barna i løpet av dagen.
–Da vi fikk vårt første barn ville vi ut av Oslo. Kona er herfra, så derfor kom vi hit.
Nå har de to barn. Kona jobber som sykeleier i Svolvær. Barna er ett og tre år.
–Også på ”Kreta” får vi fiberbredbånd fra Lofotkraft Bredbånd, forteller Stian, som ser fram til å flytte inn i eget hjem med utsikt over Vestfjorden.
Etter koronatiden er over, tror Stian Andersen flere kan komme til å se kvaliteter ved å bo på små plasser. Bare det er godt nett der.
–Etter dette tror jeg mange kommer til å tenke på andre måter enn før. Både privatpersoner, offentlige virksomheter og bedrifter kommer til å endre en del holdninger, og vil se nye muligheter. Jeg tror flere kan komme til å flytte til et mindre sted og etablere seg på et fjernkontor, sier Stian og legger til: –Alt som skal produseres uten at det krever fysisk tilstedeværelse kan gjøres via nett.
Sjøsiden
Prosjektleder i Sjøsiden boligpark, Svein Stormo, forteller at de hadde avtale med Lofotkraft Bredbånd da de startet prosjekteringen av leiligheter og rekkehus på ytterst på Purkholmen.
–Hele dette boligkonseptet er fremtidsrettet. Vi har lagt fiber helt inn i alle boenheter. Folk forventer raskt internett i dag, sier Stormo.
–Lofotkraft Bredbånd har et bra tilbud både når det gjelder produkt, teknologi og pris. Og så er det hyggelig å bruke en lokal leverandør, sier Svein Stormo.
–Trenden i samfunnet er jo at mange jobber hjemmefra. Det krever stabilt og godt nett, sier Stormo, som mener at Sjøsiden må være bli Svolværs flotteste hjemmekontor, bokstavelig talt, med Vestfjorden som utsikt.
Lokalt i Lofoten har også Lofotkraft Bredbånd innført flere tiltak for å beskytte virksomheten for smittepress..
–Som et smitteverntiltak har vi stengt kundesenteret i Svolvær for personlig oppmøte. Ta gjerne kontakt med vårt kundesenter som har åpent hele døgnet, alle dager på telefon 76 30 00 00, sier Trine Husjord, sags- og markedssjef i Lofotkraft Bredbånd.