Mennesker og historier fra Lofoten

-

–Koronapandemien gjør at privatpersoner, bedrifter og offentlige virksomheter kommer til å endre adferd. Det krever raskt nett.

 – Koronapandemien gir mange utfordringer for samfunnet. I disse tider er det mange som i perioder har skole og jobb hjemme. Slik kan det bli perioder i lang tid framover. Det gjør vårt samfunnsoppdrag enda mer aktuelt og viktig, sier Espen Thorvaldsen, leder i Lofotkraft Bredbånd.

På oppdrag for Vestvågøy kommune legger nå Lofotkraft Bredbånd fiberkabel til mange nye bygder på Vestvågøy: Knutstad, Alstad, Vestresand, Sennesvik, Ure, Steine, Sund, Haug og Eggum.

Gjennom partnerskapet med Altibox tilbyr Lofotkraft Bredbånd private og bedrifter Norges raskeste bredbånd – og en innholdsrik tv-løsning.

 –Stabil internett, med stor kapasitet, er en forutsetning for at mange kan gjøre jobben sin. Både på jobben og hjemme, sier Espen Thorvaldsen.

–Siden 2005 har vi bygget fibernett i hele Lofoten. Vår teknologi er laget for stor trafikk og mange brukere. Nå har vi mer enn 7000 kunder i hele Lofoten.

Stort og omfattende prosjekt

Lofotkraft Bredbånd har valgt Nettmontasje AS, et lokalt firma i Svolvær, til å bygge fibernett til flere bygder på Vestvågøy.

–Det er et stort og omfattende prosjekt, sier Lars-Inge Rønning, prosjektleder i Nettmontasje AS.

Hans montører møter ofte kunder som spør om de ikke kan få fiber inn i huset nå – med engang. Da må de forklare hvordan fibernettet bygges ut.

–Dette er et komplisert og sammensatt oppdrag. Noen ganger begynner vi nærheten av kundens bolig eller i en stolpe utenfor hos en kunde. Før kundene kan få signaler inn til seg må vi strekke fiberkablene. Vi bruker vi høyspent- og lavspentnettet, andre ganger gatelystraséer og sjøkabler. Vi må grave grøfter på privat eller offentlig eiendom. Så skal alt kobles sammen i det vi kaller en nodehytte, selve knutepunktet, i det området der folk skal få fiber. Vår jobb er ikke ferdig før vi har montert hjemmesentral og kunden har både TV og internett ferdig installert, sier Lars-Inge Rønning.

Sennesvik og Ure kommer først på nett av alle de bygdene som nå står på tur for å få raskt bredbånd på Vestvågøy. I oktober kan folk der koble seg opp mot verden – i lynrask fart.

 

Løft for bygdene

– Dette er et betydelig løft for bygdene. Vi vet at behovet er stort, og interessen er stor, sier Thorvaldsen i Lofotkraft Bredbånd.

Raskt fibernett gjør at forskjellene mellom sentrale strøk og distriktene minsker.

– Privatpersoner og næringsliv blir mer digitale, og internettlinjer med stor kapasitet sammenliknes nå med viktig infrastruktur som veier, fly, buss, vann og strøm, sier Espen Thorvaldsen.

Velferd og omsorg

Raskt og stabilt fiberbredbånd blir i framtida viktig for kommunens leveranser av tjenester til innbyggerne.

– Skole, helsetjenester og eldreomsorg kommer i større grad til å kobles til fibernett-teknologien. Vi har bare sett begynnelsen av hva raskt internett kommer til å by på, sier Thorvaldsen.

I 2005 etablerte Lofotkraft et nytt selskap, Lofotkraft Bredbånd, som skulle gi fibernett til Lofotværingene. 15 år senere kan Lofotkraft Bredbånd se tilbake på en suksess.

–Utviklingen har gått veldig fort, forteller Thorvaldsen, og forventingene fra kundene har økt raskt.

Lofotkraft Bredbånds samfunnsoppdrag

Fram til 2005 var Telenor enerådende på teleinfrastruktur i Lofoten med sin kobberkabel, som i sin tid ga det norske folk fasttelefon. Den teknologien er nå utdatert.

Telenor har sendt varsel til sine kunder om at de skal stenge det gamle kobbernettet innen utgangen av 2022.

–Etter at Telenor varslet at de legger ned sitt gamle kobbernett har vi fått mange nye kunder i alle Lofotens seks kommuner, forteller Thorvaldsen.

Koronapandemien har gitt mange mennesker nye utfordringer. Lofotkraft Bredbånd og Altibox leverer samfunnskritisk infrastruktur.

– I den situasjonen vi befinner oss nå er vi ekstra avhengige av digital kommunikasjon. Alle må være i beredskap, og mange må ha muligheten til å jobbe og ha skole hjemme. Vårt samfunnsoppdrag er å sikre god infrastruktur som gjør hele Lofoten til et godt sted å bo og å drive næring, sier Espen Thorvaldsen, leder i Lofotkraft Bredbånd.