–Jeg vil bevare og utvikle

5.generasjons væreier vil ta Sørvågen inn i ei ny tid –Det primære er menneskene som bor her. Og så er det viktig at vi får flere folk hit, sier Øivind M. Arntzen, 5. generasjon væreier i Sørvågen.
Nå står han foran en ny stor satsning.
I 1832 kjøpte Anders A. Arntzen fiskeværet Sørvågen i Lofoten og bygde det opp som handelssted med eget fiskemottak. I 1922 ble Brødrene Arntzen etablert av Øivind og Fritjof Arntzen. På 60-70- og 80-tallet ble alle aksjene solgt. Da denne eieren gikk konkurs i 1993 ble det Øivind M. Arntzens vei hjem igjen.
I 20 år bodde Arntzen i Oslo, Svolvær og Bodø. I 1994 kom han tilbake, da han fikk kjøpe fiskeværet Sørvågen.
–Jeg var byggmester i Oslo. Hadde verdier, og solgte unna eiendommer i Oslo og Svolvær og fikk nok kapital til å kjøpe her.
I dag er Øivind M. Arntzen (63) og Nina Tertit Arntzen 5. generasjon Arntzen som er væreier i Sørvågen.
–Brødrene Arntzen er i dag kona mi og meg. Vi drev i flere år med trelast, men nå er det hovedsakelig eiendomsutvikling. Vi har 40 bygninger og 20 000 mål med eiendom, fiskebruk, rorbuer, slip, den gamle banken, posthuset, bakeri og Butikken på kaia.
Den koselige butikken på kaia, som drives av Nini Tertit, er kjent for sitt rikholdige utvalg av gaveartikler. Akkurat nå er det julemarked på kaia.
Arntzen eier også et fiskebruk, som han leier ut Johan B. Larsen AS.
–Fiskebruket består, og er i full drift. Båtene på kaia, fiskebruket og slipen, som vi også driver, er med på å gjøre Sørvågen til et levende fiskevær, mener Arntzen, som vil fortsette å bidra til å ta fiskeværet inn i ei ny tid.
–Sørvågen var veldig nedslitt da vi tok over i 1994. Vi har brukt mye tid på å bygge opp Sørvågen til det det er i dag.
Da Lofotkrafta kommer på besøk er det en gammel villa som er i ferd med å bli ny.
–Det er godt du er en erfaren tømmermester!
–Ja, det kommer godt med, smiler Arntzen. Han møter oss med støv i håret og møkk på knærne. Han har slipt ned det gamle gulvet.
–Hvordan vil du bidra til å utvikle Sørvågen?
–Det primære for Sørvågen er å holde igjen litt. Sørge for en sakte utvikling, som alle er med på.
–Vi har et mangfold her. Sørvågen er et levende fiskevær. Det må vi ta vare på, samtidig som vi utvikler. Jeg ønsker at vi skal være tålmodige. Jeg vil heller ha færre turister, enn mange som stopper kort, tar bilder og drar igjen.
Arntzen understreker at han er glad for alle turistene som kommer.
–Turistene bidrar til å holde liv i Sørvågen, sier Arntzen, som håper at helårsturistene, som det var mange av før koronapandemien, snart kommer tilbake.
–Vi er veldig fornøyde med turistene som kommer hit, men vi må bevare sjela. Ikke gjøre Sørvågen til en turistmaskin. Vi må bevare vår egenart, og ha utvikling i tråd med det som historien har gjort med plassen.
Arntzen eier mye, men må spille på lag med mange.
–Vi er heldige, fordi alle som leier og driver gjennom oss er lokale, sier Arntzen, som leier ut flere rorbuer gjennom Lofoten rorbuhotell.
Maren Anna, restauranten på kaia i Sørvågen, som er kjent for kvalitet, sjarm og tradisjonsmat med moderne vri, leier også av Arntzen.
–Vi er stolte av å ha to veldig gode restauranter, Havet og Maren Anna, på en så liten plass. Det er spesielt, sier Arntzen.
Hyttefelt
–Hva bruker du tida på?
–Tar det meste i mitt tempo, forteller Arntzen, som også har tid til å nyte havet og naturen.
Arntzen og kona bor i den gamle ærverdige væreierboligen fra 1843. Utsikten er storslagen og fylles nå opp av Arntzen nyeste bidrag til det lille fiskeværet, et nytt hyttefelt.
–Hyttene er nå lagt ut for salg. Det er 27 selveier tomter med hytter, som vi selger i samarbeid med Saltdalshytta.
–Hvem tror du kjøper?
–Folk som bor i Bodø, Vestvågøy og Vågan. Og folk som har røtter her, som er her hver sommer, og som ønsker å ha en base her, sier Arntzen, som har satt av mange hundre mål rundt hyttene til friområde.
–Hvorfor bygger du hytter for salg?
–Jeg tenker at når 27 hytter er solgt, vil vi kanskje ha en 5-10 familier som blir her igjennom hele året. Det skaper aktivitet og næring, som igjen vil bidra til å stabilisere befolkningsgrunnlaget. Vi trenger folk og vi trenger næring.
Pris på hyttene er fra 3,9 til 5.5 millioner kroner.
–Ja, nå er det bare løp og kjøp, smiler Arntzen.
Kraftverket
Den evige ressursen fra fiskeri, og innovative folk, var bakgrunnen for at det i 1906 ble skrevet telehistorie i Sørvågen. Norges første, og verdens andre, sivile trådløse telegraf sendte morsesignaler over Moskenesstraumen til Røst. Slik fikk de utvekslet meldinger om vær og hvor fisken sto.
Ta turen innom telemuseet Sørvågen Radio og lær mer om telehistorien neste gang du er i Sørvågen!
Men før den trådløse telegrafen kom til Sørvågen hadde væreier-Arntzen-familien startet produksjon av elektrisitet med vannkraft i Sørvågen. Arntzen forteller at det så tidlig som i 1904 var strøm i driftsbygningene på kaia.
–Det var veldig tidlig. Kraftverket ble bygget i elva som renner rett ved Maren Anna, som den gang var en hermetikkfabrikk. Det var min oldemor, Tora Eriksen Arntzen, som fikk bygget hermetikkfabrikken, som i dag er restaurant Maren Anna og egnersentral. Det var nok også hun som sto bak det første kraftverket.
Tar du en titt i elva som renner forbi Maren Anna kan du se turbin fra 1907. Den ligger i elva som et historisk minne.
–Faren min fortalte at han i sin ungdom var med å plukke ål ut av silen, slik at det ikke skulle gå tett, og kraftverket stoppet, forteller Arntzen, som legger til at det allerede i 1904 ble brukt elektrisitet til vinsjer, som losset kull og andre tunge ting fra lokalbåten og opp på kaia.
Lofotkraft fornyer strømnettet
Lofotkraft har de siste årene rustet opp og sikret strømnettet gjennom Moksenes, helt fram til Å.
–Har du noen minner om at strømmen var borte da du vokste opp her?
–Ja, det har vel de fleste! Strømmen gikk jevnt og trutt. Da fikk vi ofte fri fra skolen. Det var jo stort. På en måte samlet det familien.
–Jeg tenker på det som en fin tid. Det var ikke det stresset som i dag. Vi ble ikke veldig stressa av at strømmen ble borte. Vi klarte oss bra. Men nå, nå forventer folk at alt skal fungerer hele tiden.
Arntzen forteller en ny historie fra barndommen.
–Jeg husker vi hadde strømmåler i huset, som varslet når vi brukte for mye strøm. Når jeg var hos farmor, og vi så at de brukte vinsjan kaia på kaia, ble lysere svakere hjemme hos farmor, fordi spenningen falt.
– Nå er det ingen som tenker på det. I dag er forbruket stort, og vi kan bruke så mye elektrisitet vi vil, sier Arntzen.
I sommer ble Lofotkraft ferdig med å bygge nytt hovedstrømnett gjennom hele Lofoten, fra Kvitfossen til Solbjørn.
–Det strømnettet som er i dag virker veldig solid. Vi har grunn til å være stolt av Lofotkraft og den jobben de gjør. At vi får strømbrudd på grunn av ekstremvær det er bare sånn det er her, sier Arntzen.
Arntzen vi si mer om plassen ha brenner for. Han sier bestemt:
–Sørvågen er det eldste fiskeværet i Lofoten! Sørvågen ble etablert i 1832. Nusfjord i 1836.
Nå retter han bikket framover.
–Vi skal bygge på historien – nå og i framtida, sier Arntzen.
På sin energiske måte bidrar han med mer liv i det lille fiskeværet i vest.