Mennesker og historier fra Lofoten

-

«Jeg tror på å være fokusert»

Få samfunn i Lofoten kjenner på samferdelsutfordringene sterkere enn Skrova. – Det er slitsomt å skulle bruke så mye tid på samferdselspolitikk i stedet for det vi kan, nemlig oppdrett av laks og næringsutvikling, sier Line Ellingsen i hjørnesteinsbedriften Ellingsen Seafood.

  • Publisert: 02.08.2016
  • Tekst: Aurora Borealis Multimedia AS
  • Foto: TORE BERNTSEN

MAT I LOFOTEN

Næringslivet i Nordland er i vekst, og ikke minst har produksjon og tilbereding av lokal mat bidratt til å løfte Lofoten. Men hvordan tenker vi om god næringsutvikling – og hvordan deler vi kunnskap på dette området? Hva er det som kjennetegner de som driver godt? Hva kan disse bedriftene lære bort? I en artikkelserie vil vi i sommer presentere intervjuer med en rekke av Lofot-regionens dyktige mat-produsenter.

– Jeg mener ikke det skal bo folk på hver en øy og holme i hele Lofoten, men Skrova-samfunnet har vist seg levedyktig over mange generasjoner. Og vi opplever en vekst i bedriften som åpner for en god utvikling av dette samfunnet, sier Line Ellingsen.

For henne innebærer god næringsutvikling nettopp at det legges til rette.

– Ikke bare for bedriften i seg selv, men også for dem som skal jobbe. Rask kommunal saksbehandling og fornuftige næringsplaner er viktig for dem som skal skape noe, enten det er et hjem eller en bedrift, sier hun.

Line Ellingsen er tredje generasjon i Ellingsen Seafood, det eneste gjenværende av de fem store fiskebrukene som fantes på Skrova inntil Norge bøyde av for internasjonalt press og stanset hvalfangsten i 1987. I dag er lakseproduksjon hovedgeskjeft for det selskapet som Line Ellingsen og kollegene har utviklet til en av Nordlands største fiskeprodusenter.

ELLINGSEN SEAFOOD

Line Ellingsen er adm. direktør for Ellingsen Seafood i Skrova, en av Nordlands største fiskeprodusenter. Hennes bestefar Karsten Ellingsen etablerte bruket i 1947.

Hva er ekte Lofot-mat? Som Skrova-jente må jeg si en middag med rått hvalkjøtt til forrett, så boknafisk og kanskje litt lettgrillet laks. Og tørrfisk attåt – som snacks!

Hvor sender du en som ønsker god Lofot-mat? Til onkelen min, Ulf. Han er en racer på sjømat. Men ellers til restaurantene i Svolvær. Det er veldig mange av dem som er veldig, veldig bra.

LES OGSÅ: Et fyrtårn for Lofot-mat

VAKRE SKROVA:

ENDA EN LOFOTPERLE: Vakre Skrova i sommersol

– Vår største utfordring i Skrova er den stadige trusselen om kutt i ferge og hurtigbåt. Et godt samferdseltilbud er viktig, ikke bare for dem som skal hit, men også for at de som bor her skal få komme ut. Tatt i betraktning den stadig økende turiststrømmen Lofoten opplever er det et paradoks med de kutt- og nedbyggingsplanene vi får presentert, sier hun.

– Hva er den nest største utfordringen?

– Jeg tror nesten ikke jeg kan komme på noe…, sier Line Ellingsen. Og det gjør hun ikke bare for å understreke sitt poeng:

– Men i verste fall blir dette samfunnet lagt ned. Denne diskusjonen går samtidig som det skjer utrolig mye positivt i Lofoten, og i turistnæringen i særdeleshet. Det er artig å se det samarbeidet de har utviklet. De spiller hverandre gode, de kjøper tjenester av hverandre, og de selger hverandre inn.

LES OGSÅ: «Gjør alle til laks»

– Hva er ditt tips for å drive god næringsutvikling?

– Jeg tror på å være fokusert, på ikke å drive med så mye forskjellig. Og så er det viktig alltid å hente råd hos de beste!

– Hva bør Lofoten profileres på?

– Natur og mat er sentralt, og her har det skjedd utrolig mye positivt. Turistnæringen har vært flink til å profilere Lofoten, flink ikke minst til å vise mangfold. Lofoten har alt man trenger for å leve et godt liv, fra små, tradisjonelle fiskevær til mer urbane strøk. Jeg synes Lofoten framstilles på en veldig flott måte.

– Det beste med Lofoten?

– Natur, gode opplevelser og mat. Og at det er et fantastisk folkeslag, ekstroverte, som kystfolk flest. Vi har lang tradisjon på internasjonal handel som har gjort oss åpne og nysgjerrig. Jeg håper også de fleste opplever lofotværingen som et gjestfritt folk.

HAR DU SETT FILMEN FRA SKROVA?

Lofotkraft, Foto:Tore Berntsen, Visualdays.no Line Ellingsen, Ellingsen Seafood Skrova

FYR HER: Skrova fyr, midt i Vestfjorden.

TIDLIGERE ARTIKLER I SERIEN:

Tone Kvamsdal og Ole Berntsen, Lofotlam: «Vi har en ekte historie i bånn»

Elisabeth Holand, Lofotmandel: «Vi vet for lite om hverandre»

Thon Hotel Lofoten: «Vi har fått verdens beste kulisser»

Ivar Andersen, Lofotlam: «Lofot-navnet selger, uten tvil»

Anitas sjømat: «Det skal være en opplevelse»

Lofoten gårdsysteri: «Vi må snakke hverandre gode»

Kringla Bakeri: «Vi har vært kompromissløse på kvalitet»

King Oscar: «Våre ressurser er verdifulle»

Lofotkraft: Et nett for gode tider

Lofoten Lofoten Mat Anne Karine Statle Foto: Tore Berntsen, Visualdyas.no

ALT DU TRENGER: Lofot-produkter i bredt utvalg.

Relaterte artikler:

Trygger hverdagen - investerer i framtiden

logo-lofotkraft