Mennesker og historier fra Lofoten

-

I sommer kan du lade elbilen din på Fredvang

I sommer kan du lade elbilen din på Fredvang

Nå står en mobil ladestasjon klar på parkeringa ved Fredvang skole.

Som innfallsport til Norges nyeste nasjonalpark, Lofotodden, er Fredvang utgangspunktet for mange turer ut i Lofotnaturen, med Kvalvika og fjellet Ryten som de mest populære.

–Vi plasserer ladehengeren her, slik at turgåere og andre besøkende skal kunne lade bilen mens de selv lader sjel og kropp på tur i den vakre naturen i Lofoten, forteller Randi Lervik, prosjektleder i Lofotkraft Muligheter.

Randi Lervik, «De grønne øyene» og Trond Kroken, ordfører i Flakstad, foran ladehengeren på parkeringa ved Fredvang skole.

Samarbeid i nord
Ladehengeren kobles direkte til Lofotkraft sitt ledningsnett på stedet. De ti ladekontaktene er AC-ladere som blir tilgjengelige via app, SMS og ladebrikke.

–Samarbeidet om mobil lading er kommet i stand etter initiativet fra Arctic Race of Norway. De trengte lading for sine elektriske biler, og utfordret oss som regionalt energiselskap til å bidra. Utviklingen av en mobil ladehenger går som hånd i hanske med våre mål, sier Arnt Winther, adm.dir i Lofotkraft.

Lofotkraft, Nordkraft, Hålogaland Kraft, Vesterålskraft og Trollfjord Kraft gikk sammen om bygge tre biltilhengere med ti ladepunkter på hver. Nå kommer de lokale innbyggere og tilreisende tilgode.

Ett skritt nærmere De grønne øyene
Randi Lervik jobber med «De grønne øyene» som er et samarbeidsprosjekt for å få til gode løsninger med fornybar energi for hele samfunnet. Det er Lofotkraft-konsernet, Destination Lofoten og Lofotrådet som står bak De grønne øyene. Målet er at man i framtida skal kunne forflytte seg gjennom hele Lofoten med minimalt med klimautslipp og slitasje på naturen. Bærekraftig reisemål og besøksforvaltning er nøkkelord, og flere prosjekter og initiativ bygger nå oppunder samme målsetting. Flakstad kommune skal gjennomføre forprosjekt for å bli med i ordninga Nasjonal Turiststi. I sommer skal flere tiltak testes ut. I dette bildet passer de mobile ladestasjonene godt inn.

–Vi er avhengig av samarbeid med både kommunene, lokale lag og næringslivet – og her i Flakstad har alle vært utdelt positive, forteller Lervik. Blant annet vil bygdelaget på Fredvang stille opp og ha tilsynet med hengeren. 

Flakstad ordfører Trond Kroken prøver den mobile ladehengeren i Fredvang.

Polar Kraft står for drift
Det er Polar Kraft som skal drifte hengeren i Lofoten. 

–Dette tiltaket passer 100% med Polar Kraft sitt ønske om å være med på elektrifiseringen av Nord Norge. I tillegg gir det oss muligheter til å legge til rette for økt fossilfri bilturisme i verdens beste landsdel under en spesiell ferietid, sier Frank Sundermeier, salgssjef i Polar Kraft.

De andre to hengerne settes ut ved Dronningruta i Vesterålen og på Larsneset i Harstad. Tilsammen er dette med å styrke et ellers tynt ladetilbud i området.

Samarbeid med NAF og DNT
NAF (Norges Automobilforbund) og DNT (Den norske turistforening) er med på prosjektet i sommer. NAF håper at de mobile ladestasjonene vil synliggjøre behovet for mer permanente tiltak.
–Det er viktig med lading i hele landet for å få flere til å bruke elbil, også i ferien. Om man er trygg på at man får ladet opp elbilen når man kommer frem, kan man droppe et ladestopp underveis. Den tryggheten gir mindre stress og du kan lade bilen i ro og mak når du er fremme ved målet, sier administrerende direktør Stig Skjøstad i NAF.

Fra venstre: June Remmen, daglig leder i Arctic Guide Services AS, Birger Eidshaug, konsulent i Polar Kraft AS, Trond Kroken, ordfører Flakstad, Remi Solberg, ordfører Vestvågøy og leder i Lofotrådet, Roger Schultz, kundeveileder Polar Kraft AS.