Mennesker og historier fra Lofoten

-

I Skrova kan du nå øysykle i et unikt landskap med fantastiske fotoutstillinger

I Skrova kan du nå øysykle i et unikt landskap med fantastiske fotoutstillinger

Lei sykler som er utsmykket av øyas egne skoleelever, og dra på en sykkeltur du ikke får oppleve noe annet sted i verden.–Dette handler mest om å skape stolthet i et lite øysamfunn, sier Martin Otterbeck, leder for Skrova Outdoor Photo Spots (SOPS).

Hopp på en øysykkel, og følg det mobile kartet som guider deg rundt øya og alle de fantastiske fotoutstillingene som er montert utendørs.

Øysyklene har allerede blitt populære.

–Det som er veldig positivt, er at flere og flere av øyas fastboende også benytter seg av muligheten av å tegne årsabonnement og bruker sykkel isteden for bil i hverdagen, forteller Martin Otterbeck.

–Hvorfor øysykler i Skrova?

–Med flere daglige fergeavganger fra Svolvær er Skrova en perfekt øy for dagsbesøk eller overnatting. Gjester kan sette igjen bilen på Osan Fergekai på Svolværsiden, for deretter å leie seg en sykkel, oppleve mangfoldet Skrova har å by på, og ta fergen tilbake. Øysyklene vil bidra til at Skrova kan bli et alternativt reisested med minst mulig biltrafikk, sier Otterbeck.

Bysykler har lenge vært et populært i større byer. Men der er bysyklene gjerne spekket av reklame.

–Syklene her er utsmykket med portrettfotografier og stolte sitater fra alle de 25 elevene som går på Skrova skole, forteller Martin Otterbeck. Noen kjenner han som mannen bak øyas mye omtalte og ombygde oljetank, andre som mottaker av European Film Awards 2018, som beste europeiske filmfotograf.

Det er den prisbelønte fotografen Agnete Brun som har holdt kurs for elevene ved Skrova skole, der elevene har portrettert hverandre. I 2001 vant Agnete, som første norske kvinne, den høyt dekorerte «Fotografprisen» for sitt virke som fotograf. Prisen ble delt ut av Dronning Sonja. Se mer her: http://agnete.brun.no 

Prosjektet er støttet av Sparebankstiftelsen Sparebank 1 Nord Norge, Vågan Kommune, Lofotkraftfondet og flere lokale aktører i Skrova.

200 000 til engasjement og bolyst i Lofoten

–Gjennom Lofotkraftfondet støtter vi organisasjoner, arrangementer og aktiviteter som aktiviserer barn, ungdom eller eldre i regionen, sier Randi Berg i Lofotkraft.

Vi prioriterer humanitære og veldedige organisasjoner med lokal og regional forankring, og vi legger stor vekt på tiltak som skaper engasjement og bolyst i Lofotkrafts eierkommuner.

Napp, Skrova, Leknes, Storfjell, Strauman, Svolvær, Lyngedal og mange flere fikk tilsammen 200 000 kroner i støtte fra Lofotkraftfondet i 2019. Er det din tur nå? Søk her

–Det kom dessverre ingen søknader fra Værøy og Røst for 2019. Da er det bare å minne om at frist for å søke Lofotkraftfondet 2020 er 1. november, sier Randi Berg.

Bedriftsnettverket Visit Skrova Les mer her:  fikk tilgang til de 12 nye øysyklene gjennom firmaet Urban Infrastructure Partner AS. Firmaet står bak bysykler i Edinburgh, Oslo, Bergen og Trondheim. Avtalen varer i tre år med mulighet til fornyelse. Foreningen Skrova Outdoor Photo Spot (SOPS) har gjennom dette unike prosjektet fått tilgang til å dekorere syklene med fotografier.

–Vi er ni lokale aktører i bedriftsnettverket Visit Skrova som står ansvarlig for driften, og som sponser den årlige servicen på syklene, forteller Otterbeck.

Sponsorene er Ellingsen Seafood, Galleri Skrova, Inner Outer Journey, Oljetanken.no, Skrovabrygga, Skrova Fyr, Skrova Kayak Adventures, Skrova Rorbuer, Wild Seas og Aasjordbruket.

Dette er ikke første gang SOPS og Martin Otterbeck arrangerer spektakulære og annerledes fotoutstillinger i Skrova. I Skrova kan du oppleve mange permanente utstillinger, blant annet flere fotografi utstilt i store reklamesøyler.

–Vi henter urbane elementer og gir dem en ny mening i Skrova. Reklamen er tatt ut av søylene, nå er det fantastiske undervannsbilder som lyser opp i mørketida. Det er veldig vakkert. Øysyklene er annet eksempel på hvordan by og land går hand i hand i Skrova, sier Otterbeck.

I mars i år arrangerte SOPS, i samarbeid med fotograf Agnete Brun, et fotokurs for Skrova skoles 25 elever, fra 1. til 10. klassetrinn.

Kurset gikk over tre dager, der elevene endte med å portrettere hverandre. Elevene valgte selv ut hvilke portrett som skulle pryde øysyklene. I forkant av kurset fikk elevene i oppgave å diskutere hvorfor eller hva som er fint med å bo i Skrova, noe som resulterte i 25 sitat som står sammen med et portrett av elevene.

Disse 25 portrettene danner grunnlag for årets nye utendørs fotoutstilling i Skrova. Årets utstilling blir den åttende i rekken av permanente utstillinger som foreningen har montert opp for innbyggere og besøkende på øya siden etableringen i 2013.

Skrova har blitt kjent som fotoøya i Lofoten, ikke minst på grunn av en aktiv fotoforening som har som formål å presentere kjente fotografer i permanente utendørs utstillinger. Hittil har det blitt ni utstillinger. Heidi W. Goksøyrs bildeserie «Under the surface» vises i utrangerte reklametårn, mens Agnete Bruns utstilling «Fire Skrovaværinger» viser fire av Skrovas eldste innbyggere i reklamelysbokser. De andre fotografene som er presentert med utstillinger på øya er Marcus Bleasdale, Johan Brun, Helge Skodvin, Jo Straube, Knut Bry, Anders B. Wilse og Sven-Ivar Carlsson.

–Kriteriene for utstillere og utstillingene er at de skal holde et faglig og kunstnerisk høyt nivå. Det er viktig for foreningen å vise bilder på en ny og annerledes måte, noe som igjen kan bidra til å forundre og engasjere publikum, sier Otterbeck.

Foreningen Skrova Outdoor Photo Spot (SOPS) startet opp I 2013 med å montere permanente fotoutstillinger i utemiljøet i Skrova, og på denne måten lage en stor offentlig kunststi. Grunntanken er å bygge opp en unik severdighet som kan bidra til at folk fra fjern og nær har enda en god grunn til å besøke og oppleve Skrova. Fotoutstillingene kan oppleves gjennom hele året, 24 timer i døgnet, helt gratis.

Alt arbeid i foreningen er tuftet på dugnadsarbeid. Profesjonelle fotografer og billedkunstnere donerer eller låner foreningen bilder gratis. Utstillingene finansieres og vedlikeholdes av SOPS, forteller Otterbeck.

Les mer her www.sops.no

UTSTILLINGENE FRA A TIL NÅ:

2013 – Foreningen monterte 100 historiske bilder i tunnelen på Kuholmen. Vi monterte også nytt lys i taket. Lyset er styrt av bevegelsessensorer slik at folk kan komme og se bilder til alle døgnets tider, året rundt. Fotografene som er representert i tunnelen er blant annet Anders Beer Wilse og Sven-Ivar Carlsson. Utstillingen ble laget i samarbeid med Ungdomslaget i Skrova.

2014 – Den legendariske pressefotografen Johan Brun, og Natonal Geographic-fotografen Marcus Bleasdele, kom inn i samlingen. Begge utstillingene er montert ved og rundt fergeleiet i Skrova. Totalt er det 18 fotografier.

2015 – Mote & kunstfotograf Knut Bry, og den prisbelønte fotografen Helge Skodvin, kom inn i samlingen. Knut Brys bilder er montert på en murvegg på vei ut mot Dølvika. Helge Skodvins bilder henger på veggen til et fiskenaust ved øyas brannstasjon. Totalt er det 17 fotografier.

2016 – Fotojournalist Jo Straubes utstilling med fotohistorier fra Myanmar som omhandler demokratiseringen i landet frem til valget i 2016. Bildene var opprinnelig et bestillingsverk, og ble finansiert gjennom Fritt Ord. SOPS arvet utstillingen, og i dag henger alle bildene permanent på fiskehjellene på Kuholmen. Totalt er det 20 fotografier.

2017 – Vi åpnet utstillingen «Under Overflaten» med seks fotografier av kunstfotograf Heidi W. Goksø, som alle er montert i to utrangerte reklamesøyletårn som vi har arvet av reklamegiganten JCDecaux. De to søylene er to av tilsammen 47 søyler som har stått i Oslo i 10 år til irritasjon og protester.Ideen til utstillingen er å sette søylene inn i en ny funksjon og skape et nytt utrykk.

2018 – Fotograf Agnete Brun portretterte fire av de eldste personene i Skrova, og monterte bildene i utrangerte reklamelysbokser ved brannstasjonen.

Tildelinger fra Lofotkraftfondet i 2019:

Storfjell Bygdelag

Djevelportens Forening

Svolvær seniordans

Veikrysset

Svolvær drilljenter

Vågan Frivillighetssentral

Musikk i Strauman

Foreningen SKROVA OUTDOOR Photo Spot

Qltura Fritidsklubb v/ Arrangementsgruppa

Lyngedal og omegn velforening

Lofoten House of Veterans

Stamsund ve og vel

Leknes skolekorps

Vestvågøy skytterlag

Napp skytterlag

HLF lokallag, Flakstad

Nordic Ocean Watch Lofoten

Søk før 1. november! Søk her: https://www.lofotkraft.no/lofotkraft-fondet/