Mennesker og historier fra Lofoten

-

Hva er Lofotkrafta?

Denne nettsiden handler om deg og meg. Om oss som bor i Lofoten, enten vi er tilflyttet eller lofotværing gjennom generasjoner. Om oss som begeistres av den unike naturen, av menneskene og historien som gjør denne regionen så spesiell. Vi kaller det Lofotkrafta.

  • Publisert: 18.11.2014
  • Tekst: Aurora Borealis Multimedia AS
  • Foto: Tore Berntsen

Lofotkrafta, den krafta og karakteren som er her, kommer til syne gjennom virket til de 24 000 menneskene som bor her ute, fra Raftsundet til Røst. Vi er alle ulike, og spør du rundt deg hva denne Lofotkrafta egentlig er, vil du kanskje få 24 000 forskjellige svar.

For meg kommer denne krafta til uttrykk gjennom menneskene som former samfunnene her i Lofoten og gjennom naturen. For vi er selvfølgelig preget av de forholdene som er her. Lofotværingene vet å tilpasse seg og er god til å finne løsninger.

Samtidig lever vi på en knivsegg i mange situasjoner.

Naturen kan være voldsom, samtidig som den er så flott. Rent privat er Lofotkrafta for meg aller sterkest gjennom det å være så nær naturen, på ski om vinteren, i fjellet om sommeren. Vi bodde tre år i Kristiansand på midten av 1990-tallet, og hadde det forsåvidt fint. Men det var noe jeg savnet. Og da vi kom til Lofoten skjønte jeg hva som manglet da den første høststormen kom. Det å måtte lure på om det virkelig var forsvarlig å ta med ungen når du måtte i butikken. 

Dét er også Lofotkrafta.

Denne nettsiden, og magasinet med samme navn, er laget av Lofotkraft. Vi lager det fordi vi vil fortelle om det vi gjør. Og vi har kalt det Lofotkrafta fordi vi håper at vårt samfunnsbidrag stadig skal gi lofotværinger mulighet til å bo godt her, til å drive næring og skape kultur, og til å dyrke den krafta som gjør samfunnet levende.

Som moderne samfunn har også vi i Lofoten basert hverdag og virke på livsviktig infrastruktur som må til for at man skal kunne leve her. Den infrastrukturen har vi i Lofotkraft ansvar for. Vi er eid av fellesskapet, av de seks kommunene Røst, Værøy, Flakstad, Moskenes, Vestvågøy og Vågan. Vi selger ikke strøm, men er satt til å forvalte to av de viktigste infrastrukturfaktorene for et samfunn: Nettet for strøm og fiberbredbånd.

Det er en posisjon jeg har veldig stor ydmykhet overfor. Det vi gjør i hverdagen, har enorm betydning for alle som bor her. Gjennom denne jobben får jeg innsyn i hvor skjørt dette egentlig er. Selv nesten 50 år etter at vi sendte mennesker til månen, opplever vi at strømmen kan bli borte flere dager fordi været blir så ekstremt i en krevende topografi. Jeg og mange andre i Lofotkraft har hatt søvnløse netter på grunn av de utfordringene.

Det vi gjør, gjør vi på vegne av innbyggerne i Lofoten. Vi skal trygge hverdagen, samtidig som vi skal investere for framtida.

Aktiviteten i selskapet er tidoblet de siste 10 årene, likevel er vi bare i begynnelsen av det største investeringsløftet i selskapets historie, målt i penger. Fram til 2022 skal vi investere over en milliard kroner i infrastruktur.  Det gamle, nedslitte nettet skal byttes ut med nye linjer, nytt utstyr og ny teknologi.

Alt vi gjør skjer på fellesskapets vegne, derfor er det viktig for oss at innsatsen oppfattes som god. Det er det Lofotkrafta handler om.

Om deg og meg.