Hovedkontor i Ballstad – hele verden som marked

–Jeg husker øyeblikket, sier Christian Mide. Det var høsten 2010. Han skulle tappe ut væske fra en cyste hos en pasient. Nåla satt i pasienten.
–Jeg synes situasjonen var vanskelig. Det kunne bli smertefullt for pasienten. For å få ut all væsken, måtte jeg bytte sprøyte flere ganger, mens nålespissen satt i pasienten. Beveget jeg nåla, kunne det bli sår innvendig hos pasienten.
Det var også risiko for smitteoverføring når jeg tok av sprøytespissen og byttet selve sprøyta. Christian Mide var fastlege på Leknes og kjente pasienten godt. Legen uffet seg, og sa noe sånt som: –Det må finnes bedre måter å gjøre dette på.
–Da må DU lage det da, sa pasienten. I lunsjen, samme dag, laget Mide den første prototypen på Luer-Jack.
–Her er svaret, sier Christian.
Han sitter på ConceptoMeds hovedkontoret på Ballstad i Lofoten.
–Det er så enkelt.
Han viser med en hånd hvordan hanløsner nålen fra sprøyten.
Smart. Trygt.
–Det er veldig merkelig at ingen har laget dette før, tenkte jeg i 2010. Derfor gikk han under radaren i noen år. Han visste at dersom han skulle lykkes med å lage et produkt, som skulle nå ut til hele verden, måtte han gjør alt i riktig rekkefølge. Nå har ConceptoMed 12 ansatte. Sju på Ballstad.
Luer-Jack er laget for å tappe væske ut av en pasient eller injisere noe inn i en kropp, for eksempel kortison i et ledd.
–Det er viktig at man unngår berøring av plasttuppen på selve sprøyta, der hvor man fester den avtagbare nåla, sier Mide. Med dagens sprøyter er det vanskelig. Man må bruke to hender og dra nåla av og da kommer man lett i kontakt med plasttuppen. Alle har på seg plasthansker, men de kan være infisert, fordi man har tatt på noe som ikke r sterilt. Dersom man da berører plast- tuppen, før man setter nåla på igjen, kan man sende bakterier rett inn i pasientens kropp.
Spredning av sykehusbakterier er et stort problem. Pasienter blir syke, i verste fall dør de. Samfunnsøkonomisk koster sykehusbakterier milliarder, hvert år: Pasienter blir arbeidsudyktig, sykemeldt – og ligger lengre enn nødvendig på sykehus.
–Svaret er forebygging, sier Mide. Som samfunn må vi gjøre alt for å hindre at skader oppstår. Og, redusere kostnader ved god forebygging. Utgiftene til helse og sykdommer vil i framtiden bli enorme og belaste velferdsstaten drama- tisk. Luer-Jack er sikkerhet for helsepersonell, pasienter – og for samfunnet.
–Jeg ser ingen begrensning med å ha hovedkontor på Ballstad i Lofoten, sier Mide. Ukentlig har vi mange og lange møter med teamet vårt i Oslo og i Sverige. Med fiber-internett fra Lofotkraft Bredbånd/Altibox oppleves videokonfeanse som om man er i samme rom.
Har dere kunder?
–Ja, de foreløpig største er private sykehus i Storbritannia. Jeg ser ingen begrensning, sier Mide, som før påske var med en stor delegasjon, ledet av statsminister Solberg, til Kina.
Å nå ut i verden krever tålmodighet – og langsiktighet.
–Vi jobber i en bransje hvor alt, da mener jeg absolutt alt, må gjøres kor- rekt, sier Mide. Vi jobber med helse, og det er mange regler som må følges. Det tar også tid å endre brukermønstre, men vi opplever nå at flere og flere ser at våre produkter kan bidra til at helse- og sykehusmiljøer jobber smartere.
CHRISTIAN MIDE
Chief Executive Officer. Bakgrunn/Forrige jobb: Fastlege på Leknes i Vestvågøy. Utdannelse: Cand. med UiO 2000. Diplom i “Managing Medical Product, Innovation”, CBS Executive. Hvorfor ConceptoMed: Oppfinner og med-gründer.
MARIT MARTINSEN, Director QA & Regulatory Bakgrunn/Forrige jobb: Vest-Lofoten videregående skole, Gravdal/ Leknes. Utdannelse: Allmennlærer, mellomfag engelsk, Quality Lead Auditor. Hvorfor ConceptoMed: Spennende oppgaver og trivelige folk.
JIMMY GIDÖ SCHÖN
Development Engineer Bakgrunn/Forrige jobb: Designer og produktutvikler – Kiwanotech AB, Designer og produktutvikler -HotSwap (medtech).
Utdannelse: Master innen industriell design og Bachelor innen datateknikk.
Hvorfor ConceptoMed: Spennende foretak i en spennende bransje.
MERETE FÆSTE JENTOFT,
Director HR & Support Bakgrunn/Forrige jobb: Produktsjef, Almanakkforlaget, startet opp Vinmonopolet, Leknes i 2001. Utdannelse: Bachlor international marketing. Hvorfor ConceptoMed: Utfordrende, spen- nende og krevende! Muligheten til å bruke egen kompetanse, kombinert med å lære masse nytt er motiverende og givende!
EINAR BOLLVÅG
Development Engineer Bakgrunn/Forrige jobb: Ingeniør ved Nordlandssyke- huset Bodø, tidligere Rapp i Bodø.
Utdannelse: Sivilingeniør. Hvorfor ConceptoMed: Fordi det er en unik mulighet til å jobbe i en innovativ kunnkaps- bedrift, på et veldig spektakulært sted, med høyt faglig nivå.
PER BENJAMINSEN, Chief Financial Officer Bakgrunn/Forrige jobb: Opprinnelig fra Andøya. Gründer/leder av Marine Lipids og ProBio. Utdannelse: Studerte fiskerifag ved Universitetet i Tromsø. Hvorfor ConceptoMed: Christian viste meg “prototypen” på Luer-Jack, og jeg ble med å etablere selskapet.
KEN ROSENDAL
Director Research and Innovation Bakgrunn/ Forrige jobb: Daglig leder Spermatech AS i Oslo. Utdannelse: Biokjemiker.
Hvorfor ConceptoMed: Spennende selskap med store ambisjoner, nye utfordringer på siden av utdannelse og erfaring.
VERDISKAPNING: ConceptoMed trakk ni ressurser til Lofoten: Fem på skole – fire i arbeid. Jimmy og Karin tok med barna fra Jönköping i Sverige til Ballstad.
Ken og Tone flyttet med barna fra Oslo. -Trygt og godt miljø – og spennende jobber, sier Tone Molde Rosendal.