Mennesker og historier fra Lofoten

-

Hold i torsken!

Reklamefilmen med en smilende mann som holder godt rundt torsken han har i favnen, har bidratt til suksess for sjømatprodusenten «Lofoten» på Leknes.

  • Publisert: 18.05.2014
  • Tekst: Aurora Borealis Multimedia AS
  • Foto:

 

– Fortell hvordan det hele startet!

– Sist på 80-tallet var det krise i fiskerinæringen. Som et resultat av dette tok Vestvågøy kommune et initiativ, og samlet flere for å se på forretningsmuligheter. Vi satt i utgangspunktet på fantastiske råvarer som vi ikke nyttiggjorde oss. Resultatet av denne prosessen ble Lofot Delikatesser, med Vestvågøy kommune som hovedeier. Mange engasjerte seg, ikke minst Vest-Lofoten videregående skole, som også da hadde kokkelinje, og som var aktive med i prosessen rundt utviklingen av fiskeproduktene, sier adm. direktør Sigvald Rist.

Han husker godt den tiden da han begynte som selger i 1992 og hvor produksjonen lå i en liten fiskebutikk, på størrelse med et bolighus i Stamsund. Dessverre gikk ikke dette rundt, og i 1994 ble de slått konkurs, forteller han videre. Regnskapsmannen Sverre Christoffersen, som hadde fulgt utviklingen i den nystartede virksomheten tett, ville ikke gi opp, og i løpet av en helg fikk han stablet på beina en startkapital på 950.000 kroner.

– Det var mye penger den gang. Jeg ble daglig leder med syv ansatte. Ansatte som hadde stor tro på produktene, samt viljen til å lykkes.
– Og i dag, 20 år senere, sitter du som administrerende direktør, har 140 ansatte og en omsetning i år på over 300 millioner. Hva skjedde i løpet av de 20 årene?

– Vel, vi gjorde nok mange ting riktig og vi hadde klare, tydelige mål. Det har selvfølgelig kostet oss mye arbeid, så uten de ansatte og deres engasjement og dyktighet hadde vi aldri klart det. Til syvende og sist er det tross alt menneskene som er avgjørende.

– Samtidig holder jo produktene høy kvalitet, og det er vel kanskje der hovedårsaken til suksessen ligger?

– Selvfølgelig er det den største årsaken til suksess. Vi fikk oppskrifter på hjemmelagde fiskeboller, fiskepudding og fiskekaker fra husmødre som hadde laget denne type produkter i mange år. Disse oppskriftene har vi heller ikke endret. Det er kundene som er våre dommere og de kjøper ikke noe de ikke liker, slår han fast.

Rist forteller imidlertid at det som ble starten på den virkelig store veksten, var da de flyttet til Meierigården på Leknes.

– Tine la ned sin produksjon og vi tok over lokalene. Styret besluttet da at vi skulle doble omsetning, som den gangen var på 30 millioner. Vi hadde da, mente vi selv, meget gode produkter som vi stadig fikk fine tilbakemeldinger på, men vi hadde kun distribusjon i regionen og skjønte at skulle vi vokse måtte vi få produktene inn i de store dagligvare-kjedene over hele landet.

– Hvordan taklet dere den utfordringen? Vi vet jo at det er vanskelig er for en liten aktør å komme inn i sortimentet til de store kjedene?

– Vel, den gang, i 2001, hadde Ringnes en fantastisk suksess med sin nye design på Farrisflasken, og design ble fremhevet som et viktig virkemiddel for økt salg. Vi tenkte da at vi måtte få hjelp til å få et nytt design på våre produkter, og dro til Oslo og ba designbyrået Strømme Throndsen, som hadde designet farrisflasken, om hjelp. Navnet «Lofot Delikatesser», ble endret til «Lofoten». Resultatet ble det vi ser i dag, sier Sigvald og drar på smilebåndet.

– Selv om det å endre navnet satt langt inne, viste det seg å være noe av det smarteste vi har gjort. Sammen med nytt pakningsdesign og innovative emballasjeløsninger, ble dette meget godt mottatt i markedet. Etter hvert kom vi inn i tre av de fire store dagligvarekjedene, og leverer i dag våre produkter til mer enn 3000 butikker i alle landets kommuner. Etter dette har vi hatt en eventyrlig vekst, forteller han.

– Og plutselig kunne vi se dere på tv, for ingen kan vel ha unngått å få med seg «Hold i torsken»?

Sigvald ler godt.

– Nei, den er blitt lagt merke til, og det har vært helt fantastisk moro. Vi gjorde en markedsundersøkelse i 2012 og fant ut at vi kun hadde 7 % «uhjulpen kjennskap», som betyr at av 1000 spurte var det kun 7 % som kunne nevne produktnavnet vårt uoppfordret, mens 20 % handlet produktene våre. Det ville vi gjøre noe med. Så vi dro igjen sørover. Etter en byråkonkurranse, valgte vi Try Reklamebyrå til å produsere en reklamefilm som skulle ha både humor og varme i seg. Teamet fra Oslo kom oppover og storkoste seg i Lofoten, og ble som de aller fleste, fascinert av Lofoten. De har også blitt en god sparringpartner for oss, sier han.

– Vi har bevisst valgt å jobbe med de beste og ser verdien i nettopp det, legger han til.

– Under Artic Race oppfordret vi folk på vår facebookside til å stå med en torsk i armene. Det var et stunt som også har løftet oss og som vi tror bidro til at når vi 14 dager etterpå gikk vi på tv med reklamefilmen, så fikk vi enorm respons og har aldri tidligere opplevd så høy omsetning. Ikke minst er det svært hyggelig at vi i dag har en «uhjulpen kjennskap» på hele 25 %. Det hadde vi aldri våget å håpe på før kampanjen, medgir han.

– Hva nå da, hvordan skal dere fortsette å vokse?

– Vi har stor tro på utvikling og innovasjon, og har etablert en avdeling med tre ansatte som kun jobber med utvikling. Vi mener vi har de beste råvarene, de flinkeste folkene og den beste beliggenheten. Klart vi kan og skal vokse videre, avslutter Sigvald Rist.

 

Relaterte artikler:

Trygger hverdagen - investerer i framtiden

logo-lofotkraft