Hjem til røttene og rorbuene

Hun er fra Ballstad. Han er fra Leknes. De hadde aldri møtt hverandre i Lofoten, før det sa klikk under en konsert på Sørlandet. Sammen setter de nå Ballstad på turistkartet.
–Det var mange gode grunner til å flytte hjem til Lofoten. Den aller beste var nok å komme hjem til familie og nettverk, til besteforeldre. Det var noe jeg savnet på vegne av mine egne barn, sier Kristian.
Guri Jentoft (42) og Kristian Bøe (47) traff hverandre for første gang 2001, midt i en Paperboys- konsert under Quart-festivalen i Kristiansand. Det ble to barn: Sindre, 13 år og Selma 11 år.
I juni 2016 flyttet familien hjem til Ballstad og Lofoten.
–Hver påske, sommer og jul tok vi med barna på ferie til Lofoten, forteller Guri.
–Jeg sto aldri på ski i Lofoten i min oppvekst, forteller Kristian. Jeg flyttet herfra da jeg var 18 år. Da var det aldri snakk om radonnée-ski eller toppturer. Nå er jeg helt frelst. Jeg begynte å se Lofoten på en ny måte da vi bodde i Oslo og kom hjem på ferier.









¬Hattvika Lodge startet som et vinterturistprosjekt. I 2014 arrangerte Kristian for første gang Lofoten Split og Topptur Festival. Nå er har de gjester hele året.
Det bygges i Ballstad og Hattvika. Lyden fra hammer og sag på Hattvika Lodge spiller sammen med lyden av gravemaskiner. Tilsammen blir det en melodi om satsing – og framtid på Ballstad.
For Guri er det spesielt å komme hjem. Trandamperiet drives av Rolf Jentoft (68), Guris far. Guri husker en barndom med mye liv på kaia i Ballstad.
–Det var fiskere overalt. Min morfar var fisker her – og min familie har vært her i mer enn 150 år.
Jentoft-familien kom til Lofoten i 1862, og ble raskt en mektig væreier-familie på Ballstad. Familien bygde seg opp på havets ressurser. Nå er Guri sjette generasjon som bygger næring på Lofot-naturens rikdom, ikke bare til vanns, men nå også til lands – og mye på fjell.
Å oppgradere et gammelt og nedslitt rorbuanlegg krever ny infrastruktur. Dette året har Lofotkrafts montører vært synlige på Ballstad, også i Hattvika
–Det ̊ legges nye elektriske kabler rundt oss. Og nytt bredbånd, sier Guri.
–Gjestene forventer raskt internett, med stor kapasitet, sier Kristian. Det første de spør om er: Har dere wifi? Så spør de etter dusj, toalett og mat.
Derfor ligger det nå fiber fra Lofotkraft Bredbånd/Altibox i bakken i Hattvika.
– Vi skreddersyr opplegget for de fleste av våre gjester, forteller Kristian.
–Vi driver et overnattingssted, men vi er like mye et eventselskap.
–Når vi opplever vekst og potensiale som vi gjør nå, er det vår oppskrift å samarbeide og å invitere andre inn i våre produkter. Det kan være en yogainstruktør. Skipper på en båt. En kokk.
–Vi tilrettelegger for opplevelser i hele Lofoten: Guiding, fjellturer, surfing, fiske, skikjøring, sykling, kajakk-padling og mer.
Hattvika Lodge har, som resten av Lofoten, besøk av mange fotografer og fototurister.
– Etter en dag ute i naturen er det mange bilder og store data- mengder som lastes opp på internett, sier Kristian. For mange er dette backup av unike bilder – og opplevelser. Det krever fart og kapasitet i internettet Barnefamilier på besøk streamer film. De er på sosiale medier. De er på YouTube. Vennegjenger oppdater Facebook og Instagram.
For Guri og Kristian er sosiale medier hovedmarkedsførings-kanalen.
–Vi bor midt i et postkort og vi opplever enorm deling i sosiale medier av bilder tatt av våre gjester.
I Oslo jobbet Guri i internasjonale konsulentselskaper som Capgemini og Ernst & Young. Kristian var selger i data- og IT- bransjen.
–Etterhvert følte jeg at Oslo ble veldig mye corporate-livet, altså krav til å bruke mer tid på jobb og å skape bedre resultater, forteller Kristian.
–Jeg, eller vi, retter Kristian, jobber mye mer nå enn da vi var i Oslo, men her har vi en mer mangfoldig og rik hverdag. Det å ta vare på gjester og å bygge vårt eget, er mer meningsfylt enn å løpet etter resultater i et stort internasjonalt konsern.
Hattvika Lodge er full av tegn fra tidligere tider. På vegger og gulv i rorbuene er det merker etter hardt arbeid. Fiskerne har satt sine spor. Spor som nå skaper unike opplevelser for turister fra hele verden.