Hjem til Kaikanten på Ballstad

Da Helge og Kristin flyttet hjem, tok de med seg en bedrift og tre barn. Nå er familiens første barnebarn kommet til verden i Lofoten.
Tekst og foto Tore Berntsen. Foto: Kristoffer Lorentzen.
Kaikanten er nok mest kjent for våre spann med Bacalao, sier Helge, og åpner dørene til produksjonslokalet, som bokstavelig talt ligger på kaikanten på Ballstad.
–Hvorfor kom dere hjem etter 21 år i Tromsø?
–Vi hadde i mange år lekt med tanken om å flytte hjem. Det som gjorde at vi våren 2017 brått tok beslutningen, var at brikken med produksjonslokaler falt på plass. Fiskebruket, som min far for mange år siden hadde bygd opp, og som han drev i en årrekke, skulle legges ut for salg. Da var valget lett, forteller Helge.
Men familieeventyret startet lenger nord. Helge Johnsen åpnet fiskebutikk i Tromsø i 2000, og fra første dag sto det nykokt bacalao på menyen. Samtidig studerte Kristin ved lærerhøyskolen i Tromsø.
–Hver dag ble gryta satt på kok tidlig om morgenen. Kaikantens bacalao ble veldig godt mottatt, og grytene ble større og større. Etter hvert vokste vi ut av lokalene, og måtte derfor etablerte et eget kokeri i Tromsø, forteller Helge.
I 2017 flyttet familien hjem til fiskeværet Ballstad i Lofoten. De tok med seg en bedrift, to arbeidsplasser, to døtre, som nå har egne jobber, og en datter som går på skole.
–Her er vi plassert midt i matfatet, nært fantastiske råvarer, og har fullt fokus på å lage tradisjonell kvalitetsmat med den gode hjemmelagede smaken, sier Kristin.
Kristin er oppvokst på Ballstadøya. Helge er oppvokst på Leknes. De møttes på Vestvågøy da Helge flyttet hjem etter fem år i Oslo. Nå er de tilbake i Lofoten.
I leiligheten over produksjonslokalene på Ballstad bor ekteparet sammen med sin yngste datter. De to eldste døtrene har flyttet ut, og har etablert seg med jobb og egne hjem på Vestvågøy.
–Lokalitetene her hadde vært brukt til næringsmiddelproduksjon og passet perfekt til vår virksomhet. Nå har vi investert store summer på oppgradering til de kravene som stilles i dag. Alt av teknisk utstyr holder en standard som dekker behovene i mange år fremover, sier Helge.





Bacalao Spesial
På kokeriet på Ballstad foredles klippfisk til Kaikantens Bacalao Spesial, i to smaksvarianter – «Original» og «Chili & Paprika». Disse selges i butikker, hoteller, restauranter og catering.
–Vi selger også ulike klippfiskvarianter og lutefisk. Bacalao Spesial er en spiseklar ferdigrett med lange tradisjoner i Norge. Klippfisk er hovedingrediensen i bacalao. Den er fremstilt av arktisk torsk som saltes, tørkes og modnes. Behandlingen tar flere måneder, og utvikler en unik smak i fisken, forteller Helge, som husker bacalaoen som ble servert i barndomshjemmet.
–Den var god, men litt kjedelig. Vi har jo betydelig større utvalg av krydder og råvarer å velge i nå.
Avhengig av strøm i produksjonen.
Kristin og Helge er to av flere som har flyttet tilbake til Lofoten, og en av flere aktører som får næringslivet til å blomstre på Ballstad. Før koronaen rammet Lofoten opplevde Ballstad stor aktivitet og næringsutvikling. Flere fiskemottak, Ballstad Slip og mange reiselivsaktører satser, bygger nytt og rehabiliterer.
Det har også Lofotkraft fått merke. Lofotkraft har de siste årene oppgradert strømnettet både på Ballstadøya og på Ballstadlandet, der Kaikanten Delikatesser AS har etablert seg.
–Det lokale strømnettet på Ballstad var nedslitt og måtte bygges ut for å gi mer kapasitet. Ballstadlandet har lavspentnett av varierende kvalitet. Vi har allerede forsterket nettet der, og skal fortsette med det i tiden fremover, sier Kristoffer Tobiassen, elkraftingeniør i Lofotkraft.
Kaikanten Delikatesser AS måtte ha mer strøm inn i bygget for å drifte under tilfredsstillende kapasitet og forhold.
–For å etterkomme Johnsens kapasitetsbehov var det nødvendig å sette opp ny nettstasjon i området. Lofotkraft hadde allerede en nettstasjon der, i et annet bygg, men kapasiteten på denne var for liten. Derfor benyttet vi samtidig anledningen til å fornye den gamle nettstasjonen, sier Kristoffer Tobiassen.
Nå arbeider Helge og Kristin i tipp topp moderne lokaler, med mulighet for å doble produksjonen av Kaikantens Bacalao.
–Vi vil benytte anledningen til å rose måten Lofotkraft imøtekom vårt behov for å styrke kapasiteten i strømforsyningen da vi flyttet til Ballstad, sier Helge Johnsen.
Ikke «god gammeldags» oppskrift
–Våre produkter er ikke basert på «god gammeldags» oppskrift. Vi har alltid vært opptatt av å tilpasse smak og innhold til det folk verdsetter i dag. Vi gjør vårt beste for å fremstille produkter som begeistrer, sier Kristin og Helge.
–Vi har ingen maskiner i vår produksjon. Alt foregår manuelt. Den unike smaken i vår bacalao skyldes først og fremst at vi bruker gode råvarer. Forsiktig varmebehandling over flere timer har også stor betydning for hvordan resultatet blir, forteller Johnsen.
Da Kristin var ferdig med studiene begynte hun å jobbe i familiebedriften. Butikkdelen i Tromsø ble etter hvert solgt, og produksjonsselskapet Kaikanten Delikatesser AS selger nå sine produkter over hele landet, både til butikker, restauranter, hoteller og catering.
Vi får håpe at verden raskt kommer tilbake til normalen
I vår fikk Kaikanten brått merke koronaen.
–Fra en dag til den neste var hele markedet for restauranter og hoteller borte, sier Helge.
Utbruddet av koronaviruset rammet Ballstad og resten av Lofoten hardt. Det yrende livet ble borte. Turistene på kaia og i veikanten ble borte. Restauranter, hoteller og rorbuer sto plutselig tomme. Mange er blitt permittert. Mange frykter for jobbene sine, og for bedriftene sine.
–Vi får håpe at verden raskt kommer tilbake til normalen, sier Helge. –Reiselivet her ble plutselig helt dødt. Det er tungt. Men vi bor på en fin plass. Folk vil komme tilbake. Kanskje denne koronaen gjør at flere nordmenn kommer hit, spør Helge, og svarer selv: –Jeg tror det. Flere nordmenn vi nok legge ferien sin til Norge i tiden som kommer. Da er Lofoten en bra plass.
Hva savnet dere da dere bodde i Tromsø?
–Familie, venner, miljø, naturen og klimaet.
–Hva er det beste med Lofoten?
–Når man flytter sørover til Lofoten, fra Tromsø, så blir klima- og mørketidskontrastene veldig store. Her lever vi i ordentlig kystklima, på godt og vondt, og vi liker det!
Favorittsted i Lofoten?
–Her er så mange bygder og tettsteder med særpreg, som hver har sin sjarm og historie, at det blir vanskelig å fremheve noen favorittsteder i Lofoten. Men vi trives utrolig godt på Ballstad, og er veldig glad i familiestedet som vi har på yttersida av Vestvågøy, i ei lita bygd som heter Vågan.
–Vi kjører ofte turer både østover og vestover. Det er fantastisk fint å være «turist» her hjemme, og vi benytter stadig de tilbudene som finnes lokalt i regionen, både kulturelt, opplevelser, handel, restaurant/kafeer, overnatting og mer.
Favorittmat fra Lofoten?
– Vi baserer vårt kosthold på det som er i sesong, og alle sesonger har så stort mangfold at vi kan ikke peke ut en favorittrett. Fra oppveksten har vi blitt introdusert for all den fantastiske matkulturen som finnes i Lofoten. Denne arven har vi selvsagt gjort mye for å ta med oss videre. I dag har vi en betydelig større tilgang på spennende smaker fra resten av verden. De siste årene er tilbudet av lokale råvarer i større grad gjort tilgjengelig, Det gir oss mange muligheter til å etablere nye tradisjoner med grunnlag i det historiske.
–Hva savner dere i Lofoten?
–Vi synes Lofoten har så mange genuine kvaliteter. Slik regionen fremstår i dag, er det lite vi savner her. Men vi forventer og ser frem til at den positive utviklingen på kommunikasjon og infra-struktur fortsetter. Først og fremst for at vi som bor her skal kunne ferdes trygt i regionen. Men også for at det som landes og produseres her skal kunne nå de store markedene, som vi er avhengige av, innenfor akseptabel tid.
Har dere et minne om uvær og da strømmen gikk?
–Vi husker fra barndommen at strømbrudd var nokså vanlig på vinterstid. Nå hører det til sjeldenheten at dette forekommer, og at det skaper utfordringer for oss som bor her.
–Vi må berømme den innsatsen som er gjort av Lofotkraft over mange år med å fornye, styrke og vedlikeholde infrastrukturen i denne regionen, med så mange utfordringer på klima og topografi.
Hva er forskjellen på Lofoten nå og før dere reiste ut?
– Det vi legger mest merke til er den positiviteten som rår i regionen. Trua på at man kan ha ei fremtid her. Det bygges og utvikles med nye boliger og helårlige arbeidsplasser i bygd og by, både innen lokalmat, reiseliv, industri, opplevelser og handel. Det er store vyer for fremtidig infrastruktur i havner, i luft og på vei, som underbygger at det bor et folk her som har stor tro på fremtiden. Så må det jo nevnes at det har skjedd svært mye positivt innen reiseliv og matopplevelser i hele regionen. Her har «Lofoten Mat» og bransjen selv virkelig tatt tak. For 20 år siden var det utfordrende å finne lokale matskatter på menyene. Det gikk mye i biffsnadder, kjøttkake i brunsaus, industriburger og pizza. Nå finnes det utallige spisesteder som tilbyr gastronomiske eventyr, i et stort mangfold, og basert på lokale råvarer.
–Er det for mange turister i Lofoten?
–Vi håper at alle vi som bor her kan være litt mer overbærende med at det i perioder kommer mange besøkende hit. I kommunikasjon med resten av verden benytter vi jo alle anledninger til å skryte av hvor flott Lofoten er. Det er jo derfor de kommer. Ta høyde for at trafikken i perioder går litt saktere, tut litt mindre. Ta deg tid til å forklare, og vær imøtekommende når fremmede stiller spørsmål og trenger veiledning. Slutt å omtale de tilreisende med negativ undertone som «turister». De er våre gjester. Og det er alle disse gjestene som bidrar til at vi som bor her har så mange tilbud å være stolt av.