Mennesker og historier fra Lofoten

-

HELT er en av mange bedrifter som bytter til Lofotkraft Bredbånd før Telenor stenger sitt kobbernett.

–Telenor skal legge ned det gamle nettet. Da var det helt naturlig for oss å kjøpe bredbånd fra en lokal leverandør som Lofotkraft Bredbånd.

Sier Hanne Kilvær Eilertsen, eier og daglig leder av klesbutikken HELT i Sentrumsgården midt i Svolvær.

 

–I butikken bruker vi trådløst nett når vi scanner og bestiller nye varer. Betalings- og kassa-systemet er koblet direkte til nett. Vi er helt avhengig av godt internett, forteller Hanne, som har drevet butikken siden 2016.

Formidabel økning

Gjennom partnerskapet med Altibox tilbyr Lofotkraft Bredbånd private og bedrifter Norges raskeste bredbånd – og en innholdsrik tv-løsning.

 –Etter at Telenor varslet at de legger ned sitt gamle kobbernett har vi fått mange nye bedriftskunder i alle Lofotens seks kommuner. I 2020 har vi signert avtaler med 100 nye bedrifter, noe som er en betydelig økning sammenlignet med tidligere år. Fra før av har vi over 400 bedriftskunder i Lofoten, sier Trine Husjord, salg- og kundekonsulent i Lofotkraft Bredbånd.

–Hvem er de nye kundene?

–Mange forskjellige bransjer. De fleste av de nye kundene er små og mellomstore bedrifter. Mange av disse har en lokal eier, og er ikke en del av en kjede, sier Husjord og nevner butikker, barnehager, frisørsalonger, kaféer, restauranter og reiseliv blant de nye kundene.

–Sentrumsgården i Svolvær er et veldig godt eksempel. Der har vi fått mange nye kunder. Alle er privateide småbedrifter som har byttet fra Telenors kobbernett til Lofotkraft bredbånd og Altibox. De fleste er frittstående butikker, og stort sett alle er drevet av damer, sier Husjord.

Fleksibel løsning

Mange små- og mellomstore bedrifter har ikke egne IT-ansvarlige.

–Det er først når internettet forsvinner, eller kapasiteten er for dårlig, mange oppdager at det er helt krise, sier Husjord.

–Vi tilbyr fiberbredbånd med hastighet tilpasset bedriftens behov. Vårt fiberbredbånd er skalerbart, og dersom bedriftens behov øker, kan man få mer fart og bedre kapasitet, forteller Husjord.

 I 2005 etablerte Lofotkraft, Lofotkraft Bredbånd, som skulle gi fiberbredbånd til Lofotværingene.

Før 2005 var Telenor enerådende på teleinfrastruktur i Lofoten med sin kobberkabel, som i sin tid ga det norske folk fasttelefon. Den teknologien er nå utdatert.

15 år etter etableringen kan Lofotkraft Bredbånd se tilbake på en suksess.

–Utviklingen og forventingene fra kundene har gått veldig fort. Internett-linjer, med stor kapasitet, sammenliknes nå med viktig infrastruktur som veier, vann og strøm, sier Husjord.

–Hvorfor heter butikken HELT?

–Jeg heter Hanne, samboeren min heter Erik og barna våre heter Linnea og Tiril. Det blir HELT. Navnet handler også om at kundene kan komme hit og få et helt antrekk, en hel opplevelse, så det har en dobbel betydning, forteller Hanne.

–Jeg har bare Skandinaviske merker, sier Hanne og ramser opp Object, Vila, Noisy May, Pieces, Only, Vero Moda, Jdy, Cream, Noma Norge, Selected Femme /Homme, Jack & Jones, Only & sons og Comfyballs.

 –Hvem er kundene dine?

–Det er folk i alle aldre, damer og herrer. Det er helt bevisst at jeg har mye for alle, sier Hanne, som også forteller at det er mange unge gutter som kommer innom fordi de vil slippe å gå på barneavdelingen på Cubus.

HELT har også kunder som er i Svolvær på ferie, kurs og konferanse.

–Det er selvsagt flest lokale, fra Svolvær og Vågan, men vi har kunder fra hele Lofoten, og fra Bodø og Troms.

Trygghet med en lokal leverandør

–Vårt samfunnsoppdrag er å sikre god infrastruktur som gjør hele Lofoten til et godt sted å bo og å drive næring, sier Trine Husjord i Lofotkraft Bredbånd.

Etter koronaen kom laget Hanne i HELT i full fart en nettbutikk, Helt-lofoten.no. https://helt-lofoten.no  

–Der kan kundene se varer som er i butikken, bestille og få levert hjem, eller klikk-og-hent i butikken, sier Hanne.

Flere utflytta lofotinger har bestilt varer i nettbutikken og fått varene sendt til der de bor nå.

–Ja, jeg kjenner mange av kundene, og sender dem en personlig hilsen. Jeg synes det er utrolig hyggelig. Jeg tror de ønsker å støtte en lokal bedrift, særlig i disse koronatider, sier Hanne.

 –Det er kanskje på grunn av koronaen, vi har også i denne tiden merket pågang av bedrifter som ønsker en lokal leverandør, sier Trine Husjord.

–HELT er jo en liten bedrift, og gode tjenester fra en lokal leverandør som Lofotkraft Bredbånd gir oss en ekstra trygghet, sier Hanne.

–Vi merker at mange setter pris på å en lokal leverandør. I de to siste årene har vi hatt en formidabel øking i antallet nye kunder. Nå har vi mer enn 7000 kunder spredt utover hele Lofoten, sier Trine Husjord.