Mennesker og historier fra Lofoten

-

Håper på VM-rugg!

VM i skreifiske arrangeres for 25. gang i år. Stadig venter man på en vinner med en rugg som veier over 30 kilo.

  • Publisert: 18.03.2015
  • Tekst: Aurora Borealis Multimedia AS
  • Foto: PROMO NORGE REKLAMEBYRÅ

– Det hadde vært hyggelig med fisk over 30 kilo snart, men vi snakker uansett om kjempestor fisk. Det er bare tilfeldigheter som avgjør om vi vipper over 30 eller ikke, sier VM-koordinator Willy Jansen.

I fjor dro vinneren Kjell Ove Sørbø opp en skrei på 29,2 kilo. Det er den største skreien som er tatt i en VM-konkurranse, men det hadde ikke holdt til status som “kaffetorsk”.

I mer enn 40 år har Lofotposten sørget for omtale og ett kilo kaffe til alle som fanger en torsk på over 30 kilo. I fjor fikk avisa innrapportert 197, og hittil i år er tallet nær 130 – som er langt høyere enn på samme tid i fjor. Den største kaffetorsken noensinne er på 48 kilo.

PRO_5959

FISKEHISTORIER: Årets VM i skreifiske samler over 600 deltakere.

 

– Kaffetorsk kan du få hver som helst i Lofoten, men det er jo helst garnbåtene som tar opp de aller største. Det er mye fisk i havet, og det meldes at det jevnt over er mye stor fisk i år. Så jeg prøver meg med et vinnertips på 30,6 kilo, sier Willy Jansen.

Årets verdensmester får uansett 10.000 kroner.

– Forventningene er på topp – som alltid! Vi var fullbooket allerede i november. Til helgen er det mellom 625 og 630 deltakere i VM, sier Jansen. 

6537664799_2869428bf2_z

BERØMMER INNSATSEN: Ordfører Eivind Holst i Vågan. Foto: Høyre.

Ordfører Eivind Holst i Vågan kommune berømmer arbeidet som gjøres:

– De får det virkelig til, Vågan båt- og sjøfiskeforening. Hvert år setter de Vågan på kartet en helg i mars, med oppmerksomhet fra nasjonal og internasjonal presse, og TV-team fra hele verden.

– Dette er en folkefest, ikke bare for de over 600 deltakerne, men også de mange besøkende som ikke deltar i selve VM. Det er en fantastisk gjeng som stiller opp på dugnad for dette arrangementet – år etter år. Det er ikke få dugnadstimer de legger ned, de som stiller på vegne av båt- og sjøfiskeforeningen, sier Holst – som særlig skryter av én gruppe frivillige:

– Gjengen som står for sløyinga! Tok de ikke unna 70 tonn i fjor? De må ha hatt senebetennelse til langt over ørene.

PRO_6079

TOK UNNA: Sløyegjengen håndterte 70 tonn skrei i fjor!

Ordføreren skal ikke delta i VM. Men hvis han hadde deltatt, måtte han satt en solid personlig rekord for å ta VM-tittelen:

– Rekorden på stang er 8 kilo. Jeg har fått en laks på 9 kilo, men det var fra en kulp så det teller ikke… På håndsnøre har jeg riktignok fått torsk på rundt 20 kilo, avslutter han.

 

 

 

OPPDATERT: 30-kilosgrensen røyk ettertrykkelig i årets VM, som ble vunnet av Thor Magne Falch fra Lillestrøm. Hans største skrei var på 32,2 kilo. Vi gratulerer!

Relaterte artikler:

Trygger hverdagen - investerer i framtiden

logo-lofotkraft