Mennesker og historier fra Lofoten

-

Günter filmet da orkanen tok garasjen

Her er mannen som eier Lofotens mest berømte garasje! Skjønt, eier og eier… ‘Eide’ er vel en mer korrekt betegnelse.

Tekst: PETER RAAUM
Video og foto: TORE BERNTSEN

Günter Reinfeld bor på Vareid i Flakstad, der havet står rett på og orkanen Ole feide inn med ekstrem kraft lørdag 7. februar. Vinden var så voldsom at garasjen rett og slett ble løftet opp – og knust til pinneved på jordet bak huset. Vindmålinger gjort på Leknes flyplass samtidig som garasjen forsvant, viste en vind på over 50 m/s. Og hos Günter kom vinden rett på… 

Ikke før var garasjen borte, før videoen av hendelsen var på VG TV og nyhetsmedier over hele landet. Senere gikk den sin seiersgang i sosiale medier.

Garasje-eier Günther Reinfeld i Vareid.

– Egentlig skulle vi hente inn naboens juletre som var tatt av vinden, men det blåste avgårde for oss, forteller Günter.

Han stod med telefonen i hånda da naboen ropte at garasjen var i ferd med å løsne.

– Så jeg rakk ikke gjøre annet enn å få opp telefonen, og begynte å filme mens garasjen ble løftet opp og forsvant vekk, fortsetter han.

Heldigvis ble ingen skadet, selv ikke de tre hønene som bodde i garasjen. I dag bor de godt sikret i et nysnekret, lite hønsehus under terrassen.

Heller ikke den gamle folkevogn-bobla som stod i garasjen fikk en eneste skramme da bygningen forsvant.

– Bobla har vært ute en vinternatt før, ler Günter – som er lærer ved barneskolen på Fygle.

– Jeg fikk fire henvendelser den lørdagen fra folk som ville kjøpe bilen, blant annet ringte en kar helt fra Kristiansand. Men bilen er ikke til salgs, sier Günter om klenodiet som ble produsert helt tilbake i 1967.

Ekstremværet førte til voldsomme ødelegger i kraftnettet i Lofoten. Lofotkraft fikk melding om over 300 feil på nettet i løpet av 24 timer, og mer enn 100 master knakk i uværet. Les mer om hva Lofotkraft gjorde under orkanen her.