Mennesker og historier fra Lofoten

-

Fra hav til fat på Leknes

Før ble fisken handlet på brygga. I dag er det knapt så du finner den ferske fisken i butikken. Men på Leknes venter din redningsmann. Sjekk filmen!

  • Publisert: 07.04.2015
  • Tekst: Aurora Borealis Multimedia AS
  • Foto: TORE BERNTSEN

Her serverer Svein Kåre Johnsen hval til en gruppe tyske turister. Han spøker med at han begynte å selge sand i Sahara, da han for litt over 20 år siden startet fiskebutikk i disse lokalene i Storgata i Leknes.

– Det føltes nesten som jeg solgte sand i Sahara. På den tiden fôr folk på brygga og kjøpte fersk fisk. De hadde kontakt med fiskere, visste når båtene kom inn, og når fiskerne stod klare på kaia. Folk visste at de fikk det de skulle, sier Svein Kåre Johnsen.

side 16 a_svei-kåre-4

FERSK FISK: Svein Kåre Johnsen driver fiskebutikk og restaurant i Storgata i Leknes.

 

Men tidene har forandret seg fort. Stadig færre går på brygga etter fersk fisk. Stadig færre skjærer hel fisk hjemme på kjøkkenet.

– Den generasjonen som hadde tid til å stå på kaia og vente på båtene, det er en utdøende rase. Og de aller færreste har en vaskekjeller med spylemuligheter og skjærebord, slik man hadde i gamle dager. I dag bor mange i små leiligheter, og de kjøper gjerne de filetene og de skivene de trenger til middag. Det er store endringer i både leve- og handlemønsteret. I tillegg har du de unge, de lager jo ikke fisk hjemme i det hele tatt.

Har du glemt hvordan du fileterer? Sjekk filmen med Svein Kåre her:

 

I dag driver Svein Kåre både fiskebutikk og fiskerestaurant i det samme lokalet på Leknes. I august 2012 startet han opp serveringen.

–  Vi prøvde oss litt fram, for å se hva folk ville ha, og så har vi endret litt på menyen etter hvert som vi har fått respons. Det har tatt seg opp litt i restauranten siste året, ikke minst fordi vi hadde mye bra vær i lange peridoer. Så nå vurderer vi å åpne kjøkkenet 10 til 22, eller 11 til 22 sommerstid, sier han.

– Favorittretten?

– Utvannet tørrfisk er jo et helt fantastisk produkt. Det kan du spise overalt. Det er så reint et naturprodukt som du kan få: Fisk tørket for sjøvann, helt uten tilsetning. Når vi da tilsetter ferskvann, så har den begrenset holdbarhet som ferskvare.

– Hva skal man gjøre, da?

– Du skal ta den ut når den tiner, skjære den i biter og legge den i rennende vann 5-10 minutter. Da har du et kjempeprodukt!

side 16 a_svei-kåre-7

TORSKETUNGER, TAKK: Eldis Johanne Skulbru fra Leknes vet hva hun skal ha, når hun tar turen innom fiskebutikken.

 

Relaterte artikler:

Trygger hverdagen - investerer i framtiden

logo-lofotkraft