Mennesker og historier fra Lofoten

-

Fotballen fikk han ut – kjæreste og hjemlengsel fikk han hjem.

Fotballen fikk han ut – kjæreste og hjemlengsel fikk han hjem.

–Jeg har alltid hatt lyst til å komme tilbake til Lofoten. Det var alltid planen. Men først ville han prøve livet som profesjonell fotballspiller, og få seg en utdannelse.

Lofotkrafta presenterer lofotværinger som reiste ut – og som kom hjem igjen. 

–Etter videregående satset jeg alt på fotball, forteller Markus Helfjord Rolandsen (28).

Våren 2018 kom han nesten hjem. Han begynte å spille for Leknes FK, fikk jobb på Flerfaglig Opplæringskontor i Lofoten – på Leknes – og flyttet til Ballstad. Men nå er han helt hjemme – i Svolvær.

 –Jeg fikk min første proffkontrakt i 2010 og spilte tre sesonger i første divisjon for Alta. Så dro jeg til Raufoss og spilte fire sesonger der. I 2015 rykket vi opp til 1.divisjon.

Markus spilte i 1.divisjon i 2016, og rakk også å gjøre ferdig bachelor-studiet ved NTNU i Gjøvik. Han har alltid hatt en ambisjon om å utvikle seg som menneske og å bidra med noe ved siden av fotballen.

–Mine jobber har i stor grad vært å være fotballspiller i Alta, Raufoss og Finnsnes, men jeg har samtidig vært fulltidsstudent og hatt jobber ved siden av. Jeg har vært vikarlærer på skoler, leder for fotballfritidsordning i Raufoss Fotball og driftsingeniør hos Kongsberg Satellite Services i Tromsø. I regi av Raufoss Fotball var jeg med i mange givende prosjekter som viste hvor viktig rolle en fotballklubb har i lokalmiljøet, gjennom å samle barn og voksne på så mange måter.

Etter noen år sørpå lengtet han nordover. Han begynte på masterstudiet i Tromsø.

–Jeg har alltid hatt et ønske om å flytte tilbake til Lofoten. Like før jeg skulle flytte til Tromsø var jeg så heldig å treffe Thora-Randi og datteren Mia-Lovise i Lofoten. De er en duo jeg falt pladask for, og valget om å flytte tilbake ble plutselig veldig enkelt, da vi begge har våre røtter her.

Først måtte han fullføre masterstudiet i Tromsø.

–Da vi ventet lille Oline Leonora i april i år, landet vi på at jeg skulle flytte hjem til Lofoten og skrive ferdig masteroppgaven her. Det ble mulig – mye takket være alt som ble lagt til rette av Leknes FK og Flerfaglig Opplæringskontor i Lofoten.

Markus Helfjord Rolandsen var borte fra 2009 til 2018. Denne sesongen har Markus spilt for Leknes FK.

–Det halve året vi nå har bodd på Ballstad har vært helt topp. Men nå som jeg skal begynne i ny jobb, var det naturlig å flytte til Vågan.

1.oktober begynte Markus i ny jobb som prosjektoppfølger og teknisk tegner hos Betong og Entreprenør i Kabelvåg, et firma som har oppdrag i store deler av Nord-Norge.

–Thora og jeg er begge veldig spent på tiden framover. Jeg gleder meg veldig til å starte hos min nye arbeidsgiver, og Thora, som er frisør og helsefagarbeider, er spent på hvor hun vil bruke tiden sin etter permisjon.

Fotballen har vært stor del av livet til Markus Helfjord Rolandsen, og slik kommer det nok også til å bli framover.

–Selv om mine personlige ambisjoner ikke er der de var for noen år tilbake, er det stor motivasjon i å fortsatt være en del av lokalfotballen. For meg er fotball fellesskapet og all gleden den kan skape gjennom samarbeid. Et godt fotballmiljø skaper ikke bare gode fotballspillere, men også gode mennesker. Jeg håper derfor på mange måter å være en del av det som fotballen var for meg i oppveksten. Både Thora og jeg ønsker nok å bidra i lokalmiljøet, og være med å skape en flott oppvekst for våre to jenter.

Hva savnet du da du bodde borte?
Da jeg bodde sørpå savnet jeg natur og fjellturer, men også kystklimaet med alle fire årstidene. Jeg har mange ganger savnet ordentlig uvær.

Hva er det beste med Lofoten?
Naturen her er noe helt eget, og miljøet og folka jeg har vokst opp med.

Ditt favoritt sted i Lofoten:
Hvis jeg må velge, blir det bli på toppen av Blåtinden. Dit drar jeg så fort muligheten byr seg – og nyter utsikten.

Favoritt mat fra Lofoten?
Lammelår fra Lofoten.

Hva savner du i Lofoten:
Siden jeg er fotballspiller, så savner jeg et lag på høyere nivå enn det vi har i dag. Samtidig synes jeg det er suverent at Lofoten har begynt å tilby studier for høyere utdanning, og håper at det kan være starten på flere tilbud. Det bidrar til å bygge kompetanse lokalt, og å få yngre folk til å bosette seg her.

Har du et minne om uvær eller da strømmen gikk:
–Jeg har flere minner om da strømmen gikk, og vi tente telys og stearinlys hjemme. Det var en spesiell stemning. Og så husker jeg godt at vi dro ned til Svinøya når uværet herjet. Det var spennende å se sjøen gå høy og bølgene slå inn, nesten over oss.

Hva er forskjellen på Lofoten nå og før du reiste ut:
–Det har skjedd mye over hele Lofoten siden jeg dro. Svolvær, som by, har endret seg veldig mye. Absolutt til det positive. Utfordringen blir vel å kontrollere den sterke utviklingen fremover, og det gjelder nok over store deler av Lofoten. Jeg setter i hvert fall pris på at Lofoten har blitt en plass med flere tilbud. Jeg merker at flere og flere unge folk ønsker å etablere seg her, kommer hjem, får jobber. Det er mange bedrifter som starter opp, og flere som tør å satse.

Navn: Markus Helfjord Rolandsen
Født: 8.2 1990
Oppvokst: Svolvær
Yrkestittel: Prosjektoppfølger, teknisk tegner hos Betong og Entreprenør i Kabelvåg.
Utdannelse: Maskiningeniør, NTNU Gjøvik og Master i teknologi og sikkerhet i nordområdene fra UiT