Mennesker og historier fra Lofoten

-

Fikk støtte fra Lofotkraftfondet til nytt brannvarslingsanlegg i jubileumsåret

Fikk støtte fra Lofotkraftfondet til nytt brannvarslingsanlegg i jubileumsåret

Huset til Ungdomslaget Lysbøen er et samlingspunkt på Ramberg, og aktivitet som skapes i ungdomslaget binder bygda sammen og bidrar til et godt samhold.

Med blant annet støtte fra Lofotkraftfondet kan folk på Ramberg og Flakstad nå trygt samles på «Huset».

Lofotkraftfondet støtter organisasjoner, arrangementer og aktiviteter som aktiviserer barn, ungdom eller eldre i Lofoten.

Er det din tur i år? Søknadsfrist 1. november. Søk her.

– Vi prioriterer humanitære og veldedige organisasjoner med lokal og regional forankring, og vi legger stor vekt på tiltak som skaper engasjement og bolyst i Lofotkrafts eierkommuner, sier Randi Berg i Lofotkraft.

UL Lysbøen fikk støtte av Lofotkraftfondet til installasjon av nytt brannvarslingsanlegg.

–Vi fikk stengevarsel fra brannvesenet. Og vi i hadde ikke lov til å leie ut lokalet før vi oppgraderte brannvarslingsanlegget, sier leder i UL Lysbøen, Ole Martin Kristoffersen.

Utleie har vært en viktig inntektskilde for ungdomslaget. Den gikk de glipp av fordi brannvarslingsanlegget ikke var i orden.

–Vi har brukt mye av egne midler, og støtten fra Lofotkraft kommer veldig godt med, sier Ole Martin Kristoffersen.

1.mars kom endelig et moderne brannvarslingsanlegg på plass i det populære huset på Ramberg.

Ungdomslaget Lysbøen ble startet i 1910.

–Denne koronaen har lagt en demper på 110 års-jubileet, fordi folk ikke kan samles. Så vi vet ikke riktig ennå hvordan vi skal markere, forteller Kristoffersen.

Ungdomslaget Lysbøen på Ramberg har 60 medlemmer i alderen fra 20 til over 80 år.

–Men hele bygda er involvert i driften av ungdomslaget, forteller Ole Martin Kristoffersen.

En viktig inntektskilde for UL Lysbøen er Loppeshopen, som drives av flere ivrige damer på Ramberg.  De har et eget utsalg i samme bygg som Bunnpris. I tillegg arrangerer de loppemarked.

–Vi har også en dameklubb, som ble startet en gang på sekstitallet. De møtes jevnlig, har det hyggelig, og er alltid villig til å bidra med innsats dersom vi trenger noe, sier Kristoffersen.

I mange år har det vært satt opp teater og revyer på Ungdomshuset. I år er det uvisst hva som skjer pga av koronaen.

–Det som er spesielt for oss, er at vi kjører kinoen i bygda. Det er faktisk den private kinoen i Norge som har hatt lengst drift uten stopp. Vi startet i 1947. Det er vi veldig stolt av, sier Kristoffersen.

Kinoen er veldig populær, spesielt for unger, og barnefilmer samler flest.

–Vi var en av de første i Norge som digitaliserte kinoen, og vi har også nå topp moderne lydanlegg, sier Kristoffersen, som er inne i sin andre periode som leder for ungdomslaget på Ramberg.

Leder i UL Lysbøen, Ole Martin Kristoffersen viser fram det nye brannvarslingsanlegget på ungdomshuset på Ramberg.
Foto: PER H. KIRKESÆTHER, lofotkort.no

–Vi har i alle år også kjørt juletrefest, de siste årene i samarbeid med menigheten, forteller Kristoffersen. Selv har han sine første minner fra «Huset» fra da han som liten gutt løp rundt juletreet og sang julesanger.