Mennesker og historier fra Lofoten

-

Fem elever fikk Energistipend fra Lofotkraft. Les intervju og se listen her.

Fem elever fikk Energistipend fra Lofotkraft. Les intervju og se listen her.

–Vi håper Lofotkrafts Energistipend inspirerer til utdanning og fordypning i realfag, gjerne med tanke på en karriere innen fornybar energi, sier Siri Sund, kunde- og kommunikasjonssjef i Lofotkraft. Fem elever ved Aust-Lofoten vgs i Svolvær fikk 5000 kroner i stipend.

–Jeg har alltid vært en nysgjerrig person. For meg var det aldri noe alternativ enn realfag, sier Ylva Strand (17).

Hun går i andre klasse ved Aust-Lofoten vgs i Svolvær og er en av fem som fikk Lofotkrafts Energistipend 2021.

–Jeg synes matte og fysikk er interessant. Og det at det er interessant, gjør det lettere og finne ut av ting, og det igjen gir en mestringsfølelse og en drivkraft.

–Jeg vil forstå hvordan universet rundt oss fungerer. Hvorfor ting beveger seg. For eksempel er nordlys aktuelt her i nord.

–Kan du forklare meg?

–Hvordan nordlys oppstår, mener du?

Ja!

–Det er ladde partikler som sendes fra sola, og når de treffer atomene i atmosfæren blir elektronene eksitert og når de deeksiterer sendes det ut fotoner, som vi ser som lys på himmelen. De ulike kvantesprangene er ulike bølgelengder som er forskjellige farger, det er derfor vi ser nordlyset som blått, grønn, lilla og sånn.

–Fantastisk! Takk. Du får karakteren 6 i nordlys muntlig!

 –Lofotkraft og resten av fornybarnæringen er viktige aktører når det gjelder å finne løsninger som kan bidra til lavere klimagassutslipp. Jeg opplever at dette er noe ungdommen er veldig opptatt av, sier Siri Sund, som oppfordrer til å se mer her 

 –Hva vil du i framtida, studier?

–Jeg kommer til å studere noe som krever realfagskompetanse. Men jeg vet ikke hva. Det er mye som høres interessant ut, sier Ylva Strand.

–Kunne du tenke deg å komme hjem etter studier?

–Ja, absolutt, men det vil tiden vise. Jeg trives veldig godt med å vokse opp her. Det har vært veldig trygt.

–Hva skal du bruke pengene fra Energistipendet til?

–Sparekonto til studietiden.

–Lofotkraft vil i fremtiden ha behov for kloke hoder, og i vår bransje er det blant annet behov for folk med realfagskompetanse, sier Siri Sund.

Henrik Tobias Fredriksen (17) går i andre klasse ved Aust-Lofoten vgs i Svolvær og er en av fem som fikk Lofotkrafts Energistipend 2021.

–Jeg liker å tenke, finne sammenhenger. Jeg har det artig på skolen. Og så liker jeg abstrakte idéer, og prosessen det er å stille spørsmål, implementere matte, og finne svar. Det er grunnen til at jeg går realfag, forteller Henrik.

–Du har ett drøyt år igjen i Svolvær. Studier?

–Jeg har veldig lyst til å komme inn på nanoteknologi-linje på NTNU. Vil bruke hodet. Gjøre noe som kan skape verdi, gi noe til andre. Finne ut av ting, gjøre noe givende. Dersom jeg går nanoteknologi-linje kan jeg gå i flere retninger – digitalt, biologi, energi.

–Hva tenker du om en framtid i Lofoten?

–Det hadde vært stort å komme hjem igjen. Jeg kan kanskje finne en jobb innen energi eller havet. Hvis jeg tar det i biologisk retning, kan jo havet by på mange muligheter, uten å legge ord på noe spesifikt. Jeg vet ikke nå hvilken vei jeg vil gå. Som utdannet sivilingeniør kan jeg sikker finne noe som kan drive meg i retning Lofoten igjen.

–Hva skal du bruke pengene til?

–Jeg ble veldig glad for å få dette stipendet. Det kommer godt med. Nå er sertifikat det store målet.

–Dette er vår måte å gjøre litt stas på disse dyktige elevene, motivere dem til å se på relevante utdanningsmuligheter i energibransjen, og vise dem at det vil være fremtidige yrkesmuligheter i Lofoten, sier Siri Sund.

Her er listen over de som mottok energistipend fra Lofotkraft i 2021.

Aust-Lofoten videregående skole:

Henrik Tobias Fredriksen

Ylva Strand

Paula Mietzner

Nithushaa Muthtaiayah

Oscar Klaussen