Mennesker og historier fra Lofoten

-

Digitalisering

LOFOTKRAFT trygger hverdagen  og investerer i framtiden. Gjennom en serie artikler fra Lofoten setter vi fokus på digitalisering, teknologi og smartere måter å jobbe på.

Digitalisering

LOFOTKRAFT trygger hverdagen  og investerer i framtiden. Gjennom en serie artikler fra Lofoten setter vi fokus på digitalisering, teknologi og smartere måter å jobbe på. (mer…)

Lofotkrafts regionalnett

Lofotkraft har i flere år gjort store forbedringer i regionalnettet i Lofoten.

Prosjekter som er utført:

  • Værøy trafostasjon 2011
  • Kabel Solbjørn – Værøy – Røst 2011
  • Solbjørn trafostasjon 2011
  • Fygle trafostasjon 2013
  • Linje Kanstadbotn – Kvitfossen 2016
  • Kleppstad trafostasjon 2017
  • Kvitfossen trafostasjon 2017
  • Linje Kleppstad – Fygle 2017
  • 132kV sjøkabler 2017
  • Videre
  • Linje Svolvær – Kleppstad 2019
  • Linje Kvitfossen – Svolvær 2019
  • Svolvær trafostasjon 2019
  • Linje Fygle – Solbjørn 2022

LES DE TIDLIGERE ARTIKLENE I SERIEN

LES MER OM DETTE EMNET

TIDLIGERE ARTIKLER I DENNE SERIEN:

Lofotkraft-direktør Arnt M. Winther: «For dårlig på det store bildet»

Lofotens politikere: «Ingen har det mer travelt enn en død fisk»

Ny teknologi på sykehuset: «Får akutthjelp på video»

Snarlig avgjørelse fra Avinor: «Slik planlegger du en flyplass»

Ny kraftlinje vestover: «Et privilegium å få bygge for de neste 50 årene»

Redusert fergesamband: «Ferge til besvær»

Du finner en digital utgave av magasinet ved å klikke på denne lenken her.

LES MER OM DETTE

Overføringsnettet for kraft

Det norske overføringsnettet har tre nivåer:

Sentralnett – kraftledninger med 300 eller 420 kV spenning, binder sammen produsenter og forbrukere over hele landet, og er selve motorveien i det norske kraftnettet.

Regionalnett – bindeledd mellom motorvei og lokalnett, spenningsmessig mellom 33 og 132 kV.

Distribusjonsnett – sørger for distribusjon til sluttbrukerne. Vanligvis har disse en spenning opp til 22 kV som transformeres ned tl 230 eller 400 V for levering til vanlige forbrukere.

LES MER OM DETTE

TIDLIGERE ARTIKLER I DENNE SERIEN:

Lofotkraft-direktør Arnt M. Winther: «For dårlig på det store bildet»

Lofotens politikere: «Ingen har det mer travelt enn en død fisk»

Ny teknologi på sykehuset: «Får akutthjelp på video»

Snarlig avgjørelse fra Avinor: «Slik planlegger du en flyplass»

Du finner en digital utgave av magasinet ved å klikke på denne lenken her.

LES MER OM DETTE

Uklart om vern

Rullebanen på Gimsøya vil være 2200 meter lang, stor nok til å operere de flytypene SAS og Norwegian har i dag. Flyplassen vil kreve 60 prosent av dagens reservat, og prosessen med oppheving av et vernevedtak har ikke startet. Avinor har aldri tidligere innledet en prosess for å oppheve vern i forbindelse med bygging av en flyplass. Etablering av en lysrekke i verneområdet på Røst krevde en kongelig resolusjon og en behandlingstid på over ett år. – Men hvis vi får tillatelse er selve byggingen kanskje det aller mest forutsigbare i en slik prosess, sier Lars Draagen.

LES MER OM DETTE

LES MER OM DETTE

INFRASTRUKTUR I LOFOTEN

coverHvordan må regionens infrastruktur forbedres for at Lofoten skal forbli en attraktiv plass å bo og drive næring i? I en serie artikler belyser vi ulike sider av dette omfattende temaet: Hva slags veistandard er nødvendig? Hvordan skal utfordringene med renovasjon og kloakk løses når turist-trafikken skyter i været? Hva med sykehustilbudet? Flyplassutredningen? Og hva skjer med kraftforsyning og telekommunikasjon?

Min jobb: Kristoffer Tobiassen (33)

Bosted: Svolvær.

Stilling: Prosjektingeniør.

Fartstid i Lofotkraft: Drøyt 5 år.

LOFOTPRODUKT AS

Lofotprodukt ble etablert i 1994 og har i dag mer enn 150 ansatte. Under varemerket Lofoten har bedriften nær tidoblet omsetningen fra 2001 til i dag. Sjømatprodusenten ble kåret til årets sjømatbedrift i 2008, og selger nå sine varer i dagligvarebutikker i alle landets kommuner. Sigvald Rist er daglig leder i bedriften.

For meg er ekte Lofotmat: En fiskeburger fra Lofoten! Men jeg er også veldig glad i tørrfisk. Utvannet tørrfisk, servert med mandelpotet, hakket hvitløk, skikkelig olivenolje, og en god italiensk rødvin. Dét er ekte lofotmat!

Jeg anbefaler i Lofoten: Etter å ha jobbet med mat i Lofoten i 25 år og fått se en fantastisk utvikling, blir det helt feil å trekke fram én. For 20 år kom turistene og fikk wienerschnitzel og nakkekoteletter. Nå har Lofoten det kanskje beste mattilbudet i hele Nord-Norge. Ingen nevnt, ingen glemt. Men jeg vil gi stor honnør til alle som har stått på for å få til dette!

Min jobb: Marek Eriksen (31)

Bosted: Svolvær.

Stilling: Prosjektingeniør.

Fartstid i Lofotkraft: To år.

GAMMELSTEIK

Harald Johansen har hendene fulle med fiskemottaket på Ramberg. Men ikke mer enn at det blir tid til å lage et halvt tusen gammelsteiker i året. Denne tradisjonelle lammeretten – saltet og tørket, deretter stekt som en vanlig steik, og servert med ertestuing, rotgrønnsaker, poteter og brunsaus – har en lang historie i Lofoten, men selges ikke så mange steder. Johansens egen butikk på Ramberg er et av de få stedene.

For meg er ekte Lofotmat: – Torsk, lever og rogn. Det er det som er lofotmat. Og grillet tørrfisk, i alle slags varianter. Kona lager en variant med gorgonzola, frityrstekt, vanlig filet, eller med bacon og gulrotstuing. Fabelaktig!

OLAF PEDERSEN D.Y., GLEA

Olaf Pedersen d.y. er direktør for fiskemottaket Glea, lengst sør på Røstlandet. Bedriften har 11 faste ansatte, og nærmere 30 i sesongen.

Hva er ekte Lofot-mat for deg? Tørrfisk, en enkel, utvannet tørrfisk, trukket i vann. Servert med nypotet, olivenolje, sitron, hakket hvitløk og tomatsalat. Så enkelt. Og så godt.

Hvor sender du en som ønsker god Lofot-mat? Qverini pub og restaurant på Røst. Hvis jeg kan jeg si det, når jeg selv er med og eier…

ELLINGSEN SEAFOOD

Line Ellingsen er adm. direktør for Ellingsen Seafood i Skrova, en av Nordlands største fiskeprodusenter. Hennes bestefar Karsten Ellingsen etablerte bruket i 1947.

Hva er ekte Lofot-mat? Som Skrova-jente må jeg si en middag med rått hvalkjøtt til forrett, så boknafisk og kanskje litt lettgrillet laks. Og tørrfisk attåt – som snacks!

Hvor sender du en som ønsker god Lofot-mat? Til onkelen min, Ulf. Han er en racer på sjømat. Men ellers til restaurantene i Svolvær. Det er veldig mange av dem som er veldig, veldig bra.

IVAR ANDERSEN, LOFOTLAM

Ivar Andersen har 180 vinterfôrede sauer, med 420 lam årlig på det meste. Han er 14. generasjon på gården på Uttakleiv.

For meg er ekte Lofotmat? Fisk eller lam. Hvis du skal ha lam må det bli småsteik eller helsteik. Jeg har laget gammelsteik og pinnekjøtt og alt, men ferskt lammelår er kanskje favoritten. Men stekte tunger…, jeg får ikke noe bedre.

Jeg anbefaler i Lofoten: «Du verden» har et godt rykte. I det hele tatt er Svolvær gode på restauranter!

ANITAS SJØMAT

Mia Gylseth er datter av Anita som i 1992 startet med et beskjedent utsalg av fiskeprodukter. Med årene er det endret til å bli en delikatessebutikk med mengder av egenproduserte produkter, i tillegg av annen lokalt tilvirket mat.

For meg er ekte Lofotmat: Vi har så mange sesongvariasjoner i maten at det kan knapt velges en favoritt. Men i heimen til oss har vi alltid premiere på årets boknafisk – noe av det beste jeg vet. Blonde Ale fra Lofotpils  er perfekt til.

Jeg anbefaler i Lofoten: Det er jo så mange på produksjonssiden i Lofoten, og jeg skulle så gjerne sett flere tilbud i matveien med alt det gode råstoffet vi har. Full Steam på det gamle trandamperiet i Henningsvær er god en satsning. De rendyrker torsken som råvare og byr på mat med en opplevelse attåt. Spennende!