Mennesker og historier fra Lofoten

-

– Et fantastisk verktøy

– Med det nye skolebygget i Vågan har vi fått et fantastisk verktøy for å kunne utvikle fagene og bringe kunnskapen videre inn i framtida.

  • Publisert: 25.01.2016
  • Tekst: Aurora Borealis Multimedia AS
  • Foto: TORE BERNTSEN

HRTB Arkitekter har tegnet det nye skolebygget.

Det sier rektor Hugo Bjørnstad (bildet), der han sitter i foajeen ved den staselige nye Aust-Lofoten VGS i Svolvær. Nyskolen åpnet i august i fjor, og til sommeren starter byggingen av et tilsvarende praktbygg i Leknes. Ny videregående skole skal stå klar til bruk i Vest-Lofoten høsten 2018.

Dermed får unge over hele Lofoten flotte lokaler under siste stopp på den delen av utdannelsesreisen som foregår på hjemmebane.

LES OGSÅ: Derfor kom Marek fra Skrova tilbake etter utdannelsen

– Jeg mener vi har gode muligheter for å kunne lykkes framover i samhandlingen mellom skole og arbeidsliv. Enten det er snakk om realfag, om miljøperspektiv eller om verkstednæringen, som er stor og skal videreutvikles her i Lofoten, sier Bjørnstad.

Skoler er viktige brikker i det puslespillet som gjør samfunn attraktive. Den nye videregående skolen i Svolvær har ikke bare staselige lokaler for egne elever, men inviterer også resten av befolkningen inn – gjennom folkebibliotek og Newton-rom.

Foajéen på Aust-Lofoten VGS.

– For mange unge i Lofoten vil denne nye Aust-Lofoten VGS bli det siste stedet de går på skole før de skal ut for å videreutdanne seg. Min magefølelse sier at veldig mange har lyst til å komme tilbake. Jeg har bodd her i 14 år, og jeg ser at mange av mine tidligere elever kommer tilbake og etablerer seg med hus og jobb her i Lofoten, sier Guro Molaug som er ansvarlig for Newton-rommet.

Også rektor Hugo Bjørnstad ser en tendens til at stadig flere velger å bosette seg her.

– Jeg tror stoltheten over å bo i Lofoten, med de kulissene vi har, bare forsterkes år etter år. Det er med på å skape et positivt bilde at omverdenen ser på denne regionen som unik i natursammenheng. Vi har jo fargefjernsyn her også. Vi har den infrastrukturen som er tilstrekkelig for å kunne leve det gode liv, sier han.

– Men så har vi også den situasjonen at ungdom når de kommer i en viss alder, må ut og søke ny og forsterket kunnskap. Sånn vil det alltid være. Vi ønsker jo ikke heimføingar! Vi ønsker at ungdom skal komme tilbake så godt rustet som overhodet mulig for å kunne bidra i utviklingen av sine lokalsamfunn og sine arbeidsliv.

– Hva er det Lofoten trenger mer av for å forsterke den attraktiviteten?

– Det kanskje aller viktigste for utviklingen av regionen er gode kommunikasjonsstrukturer. Kommunikasjon er den viktigste infrastrukturen for å kunne operere desentralisert. Det ser vi for eksempel på bredbånd: Det er fullt mulig å bo på hytta og gjøre en skikkelig jobb. God infrastruktur i bred forstand, både på teknologi- og samferdselssiden, er høyst nødvendig for å få til den utviklingen vi ønsker, sier rektor Hugo Bjørnstad.

SE FILMEN: Dette gjør fibernettet mulig

Folkebiblioteket ligger sentralt ved inngangspartiet på Aust-Lofoten VGS.

Relaterte artikler:

Trygger hverdagen - investerer i framtiden

logo-lofotkraft