Mennesker og historier fra Lofoten

-

– En enorm utvikling

- Lofotkraft har utviklet seg enormt siden jeg begynte her i 1975. Tenk på kravene som er til sikkerhet i dag, og du skjønner at vi har tatt et langt skritt for å sikre arbeidsforholdene i denne bransjen, sier Magne Kjærstad.

  • Publisert: 05.01.2017
  • Tekst: Tore Berntsen
  • Foto: TORE BERNTSEN

Ta en god titt på bildet under. Dette kunne også være hverdagen i Lofotkraft da Magne Kjærstad begynte i 1975. I dag er han en nøkkelspiller for en bedrift som skal følge alle HMS-krav til punkt og prikke.

DEN GANG DA: Både utstyr og arbeidsprosesser var annerledes i Lofotkraft i 1985, da dette bildet ble tatt.

 

«Et bilde på en rivende utvikling»

 

– Dette er virkelig et bilde på en rivende utvikling. Bildet er tatt hos oss på Fygle. Se den stigen som de har plassert oppi korgen på krana. Og hjelm? Absolutt ikke! Dette var datidens måte å tenke smart på. Magne Kjærstad bare rister på hodet.

– Tenk på kravene som er til sikkerhet i dag, og du skjønner at vi har tatt et langt skritt for å sikre arbeidsforholdene i denne bransjen, sier han.

Den utviklingen gjelder ikke bare HMS-området. Det gjelder i høyeste grad også på utstyrsfronten, det området som Magne har et særlig ansvar for. Biler og terrenggående kjøretøy, solid verktøy som fungerer under alle slags forhold, gode rutiner for å sikre at det alltid er montørressurser tilgjengelig når det er nødvendig.

– Tittelen er ressursstyrer, sier Magne Kjærstad. Sammen med kollega Kjersti Winther og ressurssjef Stig Harnes skal han sørge for at det personaladministrative arbeidet flyter perfekt innen Lofotkrafts fire kjerneprosesser: Produkter, tjenester, etterspørsel og leveranse.

 

– Magne er en del av ressurssteamet, passer på de ansatte og er ekstremt viktig for det gode arbeidsmiljøet i selskapet. Som team har Stig, Kjersti og Magne utviklet noe som har blitt veldig bra, og de har en god del av æren for at vi scorer så godt på internt arbeidsmiljø som vi gjør, sier Lofotkraft-direktør Arnt M. Winther.

Dessuten har Magne ansvaret for bygget på Fygle.

– Vi er kjempegodt fornøyd med dette huset. Da vi skulle pusse opp det gamle bygget tenkte jeg at det sikkert ble bra, men neppe ville endre all verden. Men de reiv altså ut alt, bare betongen igjen. Det var glass i vinduene, men tette skott ellers, sier Magne.

Og enda tettere, i dobbel forstand, da han begynte fast som montør i 1975.

– Den gangen var det nesten så avdelingene var egne firma. Og innen avdelingene var det egne avdelinger igjen: Linjeavdeling, kabelavdeling, måleavdeling… Det var så mange avdelinger! Jeg var på kabelavdelingen. På Fygle var vi 8-10 montører, i tillegg til flere meget dyktige sesongarbeidere fra våren og til utpå høsten.

– Jeg satte min fot her aller første gang på høsten i 1971, etter at jeg var ferdig med jern og metall på yrkesskolen. Jeg fikk være praktikant på Fygle, ett års kontrakt, med kroner 10,31 pr time. Det beløpet blir jeg aldri å glemme. Det var mye for en ung mann. Etter det ble det videregående elektro, før det ble en periode som elektriker hos Hovdan.

Magne Kjærstad er for tiden en av de lengstarbeidene i selskapet. Fra 1975 til 1995 jobbet han som montør, deretter ble han konstituert og senere fast engasjert med ansvar for driftskontoret på Fygle frem til han ble Ressurstyrer i 2005. Det er han fortsatt.

– Jeg skal sørge for at vi har montørressurser tilgjengelig til enhver tid, bidra til at de er friske og trives. Og at vi har biler og utstyr i orden, at vi har det rette utstyret. Og så sikre at lageret fungerer slik de ønsker det. En vanlig dag kan være så mangt: Fra en økt hvor alt fungerer etter planene, til det helt motsatte – hvis noen er sjuke, skader seg eller en bil havarerer.

– Ressurs har sett behovet for å være tidlig inne i kritiske situasjoner, få avdekket hva som kreves. Orkanen Ole i februar 2015 ble et eksempel på at det fungerer mye bedre, og vi har brukt erfaringene derfra til å løfte oss ytterligere.

Myndighetenes krav og forskrifter legger premisser for drift og HMS i et selskap som Lofotkraft.

– Jeg tør påstå at selskapet er blant de bedre når det gjelder å følge opp ulike krav som kommer. Min filosofi er at det skal være rom for å gjøre selvstendige valg på måten en løser en oppgave, bare resultatet blir som forventet. Som jeg sier i medarbeidersamtalene: Dere skal være stolte av det faget dere utøver!

Det er lenge siden Lofotkrafts medarbeidere plasserte stigen i korgen på krana. De siste 10-15 årene er det utviklet nitidige beskrivelser av rutiner om hvordan arbeidsprosesser skal utføres.

– I gamle dager var et vanlig lag gjerne fire-fem mann. I dag er de to. Og de gjør samme jobb. Selvfølgelig skyldes mye av det at vi har fått mer og bedre utstyr. Jeg ber montørene å bruke det utstyret vi disponerer og å bruke det smart. Montørjobben har historisk vært hardt, fysisk arbeid. Men jeg er sikker på at en montør som bruker det utstyret vi har tilgjengelig, riktig og smart, er sprekere ved fylte 60 enn en som har sittet inne på et kontor hele livet, avslutter Magne Kjærstad.

Relaterte artikler:

Trygger hverdagen - investerer i framtiden

logo-lofotkraft