Mennesker og historier fra Lofoten

-

Elleve elever fikk Energistipend fra Lofotkraft. Les intervju og se listen her.

Elleve elever fikk Energistipend fra Lofotkraft.  Les intervju og se listen her.

– Klimaendringene og store teknologiske framskritt innen elektrifisering vil gi mange spennende jobbmuligheter. Med Energistipend vil Lofotkraft inspirere til en karriere innen fornybarenergi, sier Siri Sund, kunde- og kommunikasjonssjef i Lofotkraft.  

Sju elever ved Aust-Lofoten videregående skole og fire elever ved Vest-Lofoten videregående skole mottok nylig 5.000 kroner i Energistipend fra Lofotkraft.

Erle Solveig Johansen (17 år), bor på Ballstad og går i 2. klasse studiespesialisering (ST2B) ved Vest-Lofoten videregående skole.

–Jeg liker egentlig alle realfagene jeg har, men fysikk og kjemi er favorittene. Jeg er ung og det kan skje mye, men akkurat nå tenker jeg å studere medisin, sier Erle. 

–Realfag er hardt arbeid og jeg legger ned mange timer. Jeg må ofte tenke mye og gjøre forskjellige utregninger for å komme frem til ett svar. Dette gir mestringsfølelse, og det er veldig morsomt når jeg klarer å løse oppgavene. Realfag er helt klart min sterke side, og for meg er det enklere enn andre fag.

Erle er usikker på hva hun har lyst til å jobbe med.

–Akkurat nå er det noe innenfor medisin. Jeg elsker Lofoten, og det kan godt hende at jeg kommer tilbake etter studie, sier Erle, og legger til at pengene går rett inn på sparekonto som skal brukes på studier etter videregående.

–Premien er kjempebra, og den har gitt meg mer motivasjon til å fortsette med det harde arbeidet jeg gjør i realfagene. I tillegg syns jeg det er kult at bedrifter som Lofotkraft verdsetter ungdommene, og gir dem mulighet til å se hva de er gode for, sier Erle.

–Alt i alt er jeg veldig glad for å ha fått energistipendet. Det var en glede i hverdagen og enda et push til å jobbe opp mot målene mine, sier Erle.

–Vi håper Lofotkrafts Energistipend inspirerer til utdanning og fordypning i realfag, gjerne med tanke på en karriere innen fornybar energi, sier Siri Sund, som oppfordrer til å se mer her http://spennendefremtid.no

Oscar Klaussen(17) går andre året på studiespesialiserende på Aust-Lofoten VGS.

–Siden barneskolen har jeg alltid vært interessert i realfagene, spesielt matte og fysikk. Realfagene har alltid kommet naturlig for meg sammenlignet med andre fag. Jeg har ofte en dyp interesse som motiverer meg til å jobbe ekstra hardt i disse fagene, sier Oscar, som ikke har noe definitivt svar på hva han ønsker å studere.

–For øyeblikket har jeg stor interesse for astro-fysikk og økonomi. Om jeg en dag jobber med noe av dette er jeg usikker på, men for øyeblikket virker det realistisk. Mine ambisjoner passer dessverre ikke Lofoten og jeg blir nok antageligvis å måtte herfra flytte en dag. Men hadde det vært opp til meg hadde jeg gjerne blitt.

–Jeg er supertakknemlig for å motta stipendet og det er alt satt av til sparing til den dagen jeg begynner å studere. Det kommer nok godt med da, smiler Oscar.

–Lofotkraft og resten av fornybarnæringen er viktige aktører når det gjelder å finne løsninger som kan bidra til lavere klimagassutslipp. Jeg opplever at dette er noe ungdommen er veldig opptatt av, sier Siri Sund.

Patrick Holand (18), fra Stamsund, går tredjeåret på studiespesialisering ved Vest-Lofoten videregående skole.

–Jeg tar stort sett alle realfagene, siden det er fag jeg interesserer meg veldig for. Grunnen til at jeg liker realfag er at det er fag jeg føler at jeg mestrer. I tillegg synes jeg det er artig å lære om hvordan alt helt ned på atomnivå fungerer, og se hvordan ting henger sammen, sier Patrick. Han er ikke helt sikker på hva han ønsker å studere eller jobbe med.

–Men jeg er sikker på at det vil være noe innen realfag. Det å bo og jobbe i Lofoten kunne jeg gjerne tenkt meg til, men man må se hva fremtiden bringer.

Patrick forteller at pengepremien vil komme godt med når han skal flytte for å studere. 

–Jeg synes dette er et flott tiltak fra Lofotkraft for å belønne dem som interesserer seg i realfag. Dette er kunnskaper som vil være viktige i framtiden, sier Patrick.  

–Dette er vår måte å gjøre litt stas på disse dyktige elevene, motivere dem til å se på relevante utdanningsmuligheter i energibransjen, og vise dem at det vil være fremtidige yrkesmuligheter i Lofoten, sier Siri Sund.

Tora Schultz (18 år) fra Svolvær, går på studiespesialisering VG3 med fordypning i realfag på Aust-Lofoten videregående skole.

–Jeg synes det er utrolig spennende å lære om hvordan verden og universet er bygd opp. Realfagene gir meg muligheten til å utfordre meg selv, i tillegg til å jobbe med kompliserte problemløsninger, sier Tora, som også mottok energistipend i 2. klasse. Hun har altså mottatt kr. 10.000,- til sammen i stipend de siste to årene.

 –Matematikk, fysikk og kjemi er nokså vanskelige fag, så jeg får alltid en mestringsfølelse når jeg greier å løse utfordrende oppgaver. Jeg angrer ikke et sekund på at jeg valgte å ta fordypning i realfag. Det gir meg veldig mange spennende utdanningsmuligheter, forteller Tora.

Til høsten skal hun studere i Trondheim, og pengene fra Energistipendet går rett inn på sparekontoen.

–Jeg har søkt både medisin og ingeniørstudier på NTNU i Trondheim. Foreløpig har jeg profesjonsstudiet i medisin som førstevalg, mens resten av søknaden består av et utvalg av ulike sivilingeniørstudier.

–Jeg er veldig glad i hjembyen min, og er meget stolt av å være lofotjente. Men fokuset mitt i første omgang er å komme meg til Trondheim til høsten, så får vi se om jeg flytter hjem igjen etter at jeg har fullført studiet, sier Tora.

–Lofotkraft vil i fremtiden ha behov for kloke hoder, og i vår bransje er det blant annet behov for folk med realfagskompetanse, sier Siri Sund.

De som mottok energistipend fra Lofotkraft:

Aust-Lofoten videregående skole:

Anitha Poothappillai

Ida Winther Bjarttun

Synne Mellingsæther

Tora Schultz

Tobias Forsaa

Oscar Klausen

Henrik Østingsen

Vest-Lofoten videregående skole:

Dina Hanssen

Erle Solveig Johansen

Johannes Lorentzen

Patrick Holand