Mennesker og historier fra Lofoten

-

Eliassen rorbuer satser stort. 100 millioner for framtida på Hamnøy.

Eliassen rorbuer satser stort. 100 millioner for framtida på Hamnøy.

Fra 19 rorbuer i 2009 til 105 boenheter i 2021. Fra 1,5 ansatte til 20-25 ansatte. Det oppsummerer 100 millioner kroner som er investert på Eliassen Rorbuer i Reinefjorden.

– Vi holder hjulene i gang slik regjeringen har bedt om. Vi stopper ikke prosjektene og investeringene nå. Vi velger å være optimistiske og ha godt mot, sier Eirik Bræin Gikling, daglig leder og medeier i eiendomsselskapet Eliassen Rorbuer AS.

Det siste året har han og partnerne bruker 50 millioner kroner på å bygge Lofotens største rorbuanlegg. Midt i pandemien har Eliassen Rorbuer på Hamnøy mer enn doblet kapasiteten. I mai står 60 nye rorbuer klare.

–Vi tok avgjørelsen på utvidelsen høsten 2018. Det var aldri snakk om å snu da koronaen kom, sier Bræin Gikling, som forteller at de har brukt nærmere 100 millioner på oppgradering av anlegget siden 2009. 

Investorene,som eier Eliassen Rorbuer, var på en eneste stor opptur i Lofoten fra 2009 til 12. mars 2020.

–Vi har klokkertro på turismen i Lofoten. Vi tok over et fantastisk sted etter familien Eliassen. Rundt 1960 startet rorbu-turismen akkurat her på Hamnøy. I 2009 holdt vi åpent fra mai til september. Vi fikk tidlig grunnlag for vekst, og vi turte å satse.

Nordlysturismen begynte å ta av i 2009-2011. Først i Tromsø, men etterhvert fant turistene også veien til Lofoten.

–Vi er stolte av å være de første som startet med vinterturisme i Vest-Lofoten, sier Bræin Gikling.

–Vi har satset på kontinuerlig utvikling. Vi har bred kompetanse på destinasjon og eiendomsutvikling, og hvordan vi skal finansiere prosjekter som dette. Og, dette er viktig: Vi som er eiere har ikke tatt ut ei krone siden 2009. Hver krone er ført tilbake til selskapet. Vi har gjort kontinuerlig nye investeringer. Derfor har vi hatt god egenkapital, og har hatt muskler til å tåle korona.

Byggingen av de nye buene startet omtrent da pandemien slo inn.

–Det var aldri snakk om å snu, men det har vært et utfordrende år. Vi hadde planlagt for full drift og samtidig bygge nye buer. Alle turistene forsvant i mars 2020. Det ble en god sommer, med mange nordmenn, men det har vært stille i høst og vinter.

Lofotkraft har de siste årene fornyet strømnettet i Moksnes, helt fram til Å. I Reinefjorden er stolper og linjer tatt ned og erstattet med sjøkabler. I år blir Lofotkraft ferdig med å bygge nytt hovedstrømnett gjennom hele Lofoten, fra Kvitfossen til Solbjørn. Utbedring av strømnettet Lofoten gir tryggere strømforsyning for folket og næringslivet.

–Det er krevende å jobbe med bygging og ny infrastruktur på en øy i Lofoten, men både våre leverandører og Lofotkraft har lang erfaring med dette, så alt har godt veldig bra.

Vi har hatt et glimrende samarbeid med Lofotkraft hele veien, sier Bræin Gikling, som også vil si noen om lokal kompetanse.

–Det har vært viktig for oss å bruke lokale leverandører. Det er på alle måter det mest fornuftige. De er faglig solide, har lang erfaring og har veldig gode lokalkunnskaper, sier Eirik Bræin Gikling, og nevner Thore Magnussen & Sønn, Ramberg Elektro og Lofoten Elektro.

Det er Thore Magnussen & Sønn, med kontor på Bøstad, Vestvågøy, som har vært entreprenør og ansvarlig for utbyggingen på Hamnøy.

–Vi har grunnarbeid, betong, fundamentering, montering av buene, graving, vann, avløp og graving av strømkabler, forteller Christian Grav, prosjektleder hos Thore Magnussen & Sønn.

Innbyggerne og næringslivet i Lofoten kommer til å bruke mer strøm i årene som kommer. Det krever mer kapasitet, og er en av grunnene til at Lofotkraft bygger nytt nett flere steder i Lofoten. Utbygging på Hamnøy krevde også mer strøm inn på området.

–Effektuttaket måtte økes på grunn av disse 60 nye enhetene. Vi har gravd ned fire nye 240V-kabler til ny inntakstavle. Alt ligger i grunnen. Lofotkraft har koblet, og alt er klart i nettstasjonen som står her. Nå venter vi bare på å koble til, sier Grav.

–Hvordan har det vært å bygge det siste året?

–Til tross for pandemien har framdriften gått som planlagt. Vi har en del utenlandsk arbeidskraft, som har jobbet på Eliassen. De fleste er fast ansatte hos oss.  Vi har vel på det meste hatt 16 stykker i arbeid på Hamnøy, forteller Grav.

Utbyggingsplanene har Eliassen Rorbuer AS utarbeidet sammen med Moskenes kommune for flere år siden.

–Vi føler det er en forpliktelse å ivareta det ikoniske preget på Hamnøy. Derfor ser de nye buene tradisjonelle ut, og passer godt inn sammen med de gamle buene, forteller Bræin Gikling.

Buene er bygget i Estland, og kom til Reine i moduler.

–Ei bu kom i tre moduler, ble løftet på plass, koblet til vann, avløp og strøm. I tillegg har vi bygget terrasser og ferdigstilt sammenføyningen av modulene. Så vi begynner å nærme oss ferdig, forteller Grav.

I fjor ble den gamle Krambua restaurant oppgradert og gjenåpnet, nå som restaurant Gadus Lofoten.

–Der gikk faktisk største delen av investering til strøm, mer kapasitet og nytt el-anlegg, forteller Bræin Gikling.

Lofotkraft har de siste årene merket stor etterspørsel, både fra private og næringsliv, når det gjelder behov for mer strøm. Det er stor aktivitet innen fiskeri, havbruk og særlig reiselivsnæringen, som ønsker å bygge og rehabilitere hytter, hoteller og rorbuer.

–Vi har i flere år samarbeidet tett og godt med Moskenes kommune. Det de trenger er jo flere arbeidsplasser. Da vi tok over i 2009 var det 1,5 årsverk her, før den siste utbyggingen og koronaen kom var det 12-15 årsverk. Med de nye buene, når verden åpner opp igjen etter koronaen, vil vi være opp mot 30 årsverk. Vi er stolte av å ha vært med på verdiskaping og bidratt med flere arbeidsplasser i Moskenes, sier Bræin Gikling.

–Hva tenker du nå i det korte og lange perspektivet?

–Vi ser fram til at det skal bli en god sommer, men det er vanskelig å beregne når markedet snur. Min personlige spådom er at når mange blir vaksinert og viruset roer seg ned, så får vi en god sommer med norske gjester. Vi er spent på høsten og vinteren. Interessen for Lofoten er kjempestor ute i verden. Så på et tidspunkt må situasjonen snu, og folk kommer igjen. Jeg tror det blir bedre allerede i år, men ikke som det var tilbake i 2019. Kanskje det går ett, to eller tre år.

Den daglige driften av Eliassen Rorbuer står Erwin Cwiek og Agata Gasior for.

–Vi er heldige som har så gode og profesjonelle drivere. De har virkelig bidratt til å utvikle dette anlegget til et flott sted for våre gjester, sier Bræin Gikling.

–Det asiatiske markedet var sterkt økende før koronaen. Det samme var Spania, Italia, Tyskland og Frankrike. Vi måtte avvise kunder. Mange turoperatører ønsket å allokere rom, men vi måtte si nei. Vi klarte å fylle uansett. Vi hadde mange år med kundevekst fra mange markeder i rundt i verden, og uten covid hadde nok dette bare fortsatt.

Foto av Reinefjorden og Olstind tatt fra Hamnøybrua og Eliassen Rorbuer er en klassiker på Instagram og Facebook. Mange som kommer til Lofoten, kommer nettopp hit for å ta akkurat det bildet.

–Våre gjester driver god reklame for oss. De tar bilder bokstavelig talt fra rorbua, deler i sosiale medier og tagger Eliassen Rorbuer. Det blir en selvforsterkende effekt dette med at turistene legger ut bilder, sier Bræin Gikling.

Mange nordlys- og foto-turister finner veien til Hamnøy. Det gjør også film-, TV-selskaper og medier fra hele verden.

–Nå i februar var vi i den spanske utgaven av National Geographic. Da vi var på Thailandsk-tv fikk vi veldig mange forespørsler om overnatting og nordlys-opplevelser. Thailenderne trodde faktisk at du måtte til Hamnøy for å oppleve nordlyset. Så det er mange der ute i verden som venter på å reise hit. Vi gleder oss til å ta dem imot, sier Bræin Gikling.

Så, vi får håpe at pandemien snart er over – og at de nye rorbuene kan fylles opp – med nordmenn og etter hvert med folk fra hele verden.