Mennesker og historier fra Lofoten

-

Elektriske Solsiden på Ballstad

Elektriske Solsiden på Ballstad

–Vi har hatt mange gjester som kommer hit fordi vi har elbil-ladere, sier Marcus Vian Engen (22), daglig leder av familiebedriften Solsiden Brygge på Ballstad.

–Spesielt på sommeren er det mange som kjører Norge på langs til Lofoten. De fleste som kommer hit i elbil er fra Norge, fra Trondheim og Oslo-området. Men vi har også hatt gjester fra Tyskland og Sveits, som har kjørt Tesla hele veien hit.

På en skjerm i en Tesla-en er det et kart med oversikt over Tesla-ladere i hele verden. Der finner du også Solsiden Brygge på Ballstad.

–Det var en helt bevisst investering da vi i 2017 monterte elbil-laderne her. Vi fikk laderne av Tesla, men sto selv for installasjon og driftskostnader. Og vi ser nå; dette er et raskt voksende marked.

–Flere og flere utleiebiler er hybridbiler, og mange ønsker å lade underveis, forteller Marcus, og viser Lofotkrafta tre ladere på en vegg.

Lofotkrafta kjenner til flere turistanlegg i Lofoten som har installert ladestasjoner for Tesla og andre typer hybrid- og elbiler. På Solsiden Brygge er det nå to unike Tesla-ladere, og en universal-lader til andre typer elbiler.

Marcus Vian Engen håper at både lokalbefolkningen og bilutleiebyråene i Lofoten går over til elektriske biler.

–Elbiler er kult for Lofoten sitt image – og det er bra for miljøet. Mange av våre gjester er opptatt av klima og miljø. I årene som kommer tror jeg turister forventer grønn profil, blant annet tilrettelegging for elbiler, sier Marcus.

Les mer om elektrifisering og prosjektet «Lofoten – de grønne øyene» her.

Solsiden Brygge har 110 senger i 30 forskjellige enheter.

–De tre siste årene har vi hatt stor økning i antall gjester fra januar til september/oktober. De kommer for foto, nordlys, fiske, ski, naturopplevelser og rolige omgivelser.

Ballstad ligger midt i Lofoten.

–Vi er et godt utgangspunkt for bilturer i Lofoten, enten du vil kjøre til Reine og Å eller østover til Svolvær og Henningsvær.

Det er gratis å lade bilen sin på Solsiden Brygge, der også Himmel og Havn, den populære restauranten på Ballstad, ligger.

–Jeg tenker at de som bruker laderen enten overnatter her eller spiser på Himmel og Havn, da er det en del av opplevelsen her, sier Marcus.

Marcus har selv bodd i Oslo og har sett den raske veksten i elbiler og utbredelsen av ladestasjoner.

–Elbil har kommet for å bli. Det blir bare større og større. Jeg synes det er litt kult at vi var først i Lofoten, sier Marcus, som har vært daglig leder på Solsiden Brygge siden 2016.

–Klart jeg tenker merkevarebygging. Tesla er en kul, sterk merkevare, som også styrker vår merkevare.

–Jeg tror at i framtida vil elbilladere bli som trådløst internett; det er noe kundene forventer når de besøker Lofoten.

Solsiden Brygge er allerede i den elektriske framtida.