Mennesker og historier fra Lofoten

-

Elektrisk hemmelighet i Sund

Elektrisk hemmelighet i Sund

Ole Olsen har lukket de hvite dørene som skjuler bedriftens hemmelighet - en elektrisk tørker som kan tørke 10 tonn skrei i uka. –Stopp! Hit, men ikke lenger, sier Ole Olsen ved Sufi AS.

På kaia i Sund i Flakstad har Sufi AS sitt datterselskap, Real Lofoten, etablert sin egen merkevare. Artic Loin; en modnet, tørket, utvannet og gryteklar filet av skrei som produseres i det elektriske tørkeanlegget.

Selskapet startet allerede i 2004 med testproduksjon av innendørs tørket fisk.

–Nå er både vi og markedet klare, sier Ole.

–Fordi vi har kontroll på hele produksjonsprosessen kan vi replisere kvaliteten om og om igjen. Det blir forutsigbart både for oss og for våre kunder, forteller Ole, som tar sikte på at han sammen med andre tørrfiskprodusenter skal være med å åpne et større forbrukermarked også her i landet.

– Vi skal ikke konkurrere med den vanlige tørrfisken eller andre produsenter av gryteklare produkter. Skal prosjektet lykkes må markedet utvides, til det beste for alle, konkluderer Ole.

–Dette er et 100 % rent produkt. Det er vill fisk, rett opp fra havet, modnet, tørka, utvannet og fryst, helt uten tilsetningsstoffer. Det er sunt, det er magert – og har alle konkurransefortrinn når det kommer til å mette markedet med rene proteiner, sier Ole.

–Hva skiller dette produktet fra fersk- eller frossen skreifilet?

–Det smaker bedre, smiler Ole. –Den er modnet, og følgelig fått en smak, tekstur og fasthet som gjør den til et mer spennende produkt enn fersk eller frossen skrei.

Real Lofoten satser på eksport, det norske dagligvaremarkedet, og på hotell- og restaurantmarkedet.

–Det er klart vi vil merke dette på strømforbruket. Både klimalageret, frysa og det elektriske tørkeanlegget er helt avhengig av stabil strøm, sier Ole.

Real Lofoten kan produsere 10 tonn ferdig produkt per uke. Dersom strømmen går, kan fisk til en verdi på over en million kroner bli ødelagt.

–Vi må nok investere i et aggregat, slår Ole fast.

Han vet at storm kan ta strømmen.

Lofotkraft bygger nå ny hovedlinje igjennom hele Lofoten. Det gamle strømnettet er nedslitt, og strømforbruket forventes å øke framover bl.a. pga elektrifiseringen. Ny linje gir økt kapasitet og større forsyningssikkerhet. Stabil strøm betyr mye for næringsutvikling, og muligheter til å skape nye innovative løsninger – og flere arbeidsplasser i Lofoten.

Både løsningene i det nye klimalageret og det elektriske tørkeanlegget er satt sammen av Ståle Olsen, Ole sin far. Han har jobbet hele livet på kaia i Sund.

Ole (26) er sjette generasjon tørrfiskprodusent. I familiebedriften er det to daglig ledere – far og sønn. Oddrun Olsen, Oles mor, og broren Benjamin jobber også her.

– Vi har ulike roller og utfyller hverandre veldig godt. Mor har full kontroll på kontoret. Far er utrolig god på det tekniske. Han er innovativ. Han har konstruert en plattform for å henge opp fisk, og han er hjernen bak klimalageret og det elektriske tørkeanlegget.

–Det er hans erfaring og gjennomføringskraft som gjør dette mulig. Han har tegnet, testet, og satt sammen de forskjellige komponentene, forteller Ole, og legger til at elektrisitet også er avgjørende for den robotiserte styringen av paller med tørrfisk i det nye klimalageret.

–Jeg tar meg i stor grad av salg og det generelle knyttet til den daglige administrasjonen, sier Ole, som også gjør mye annet. Blant annet vraker han – sorterer tørrfisk – på familiebruket i Sund.

Ole kom hjem og ble daglig leder i 2017. Det vil si: Han var egentlig bare borte i ett år, men han har både en bachelor i internasjonal markedsføring fra Nord Universitet i Bodø, og en master i ledelse fra University College i London.

–I Bodø valgte jeg fag der det ikke var pliktig å følge forelesningene. Da kunne jeg jobbe her samtidig som jeg studerte. Jeg møtte opp ved eksamen, forteller Ole, og understreker at han er veldig takknemlig for informasjonen han fikk fra en i klassen.

Lofotkrafta vet at han ble beste student både ved fakultet i Bodø og ved universitetet i London.

– Mye av salget skjer internasjonalt, så utdannelsene fra Bodø og London kommer godt med nå. Men den viktigste ballasten er det jeg har lært og lærer av alle rundt meg, sier Ole.

Siden Ole begynte å jobbe fullt i driften har omsetning gått rett i været. I 2016 var den 51 millioner. I 2019 ligger omsetningen opp mot 200 millioner.

– Det er hyggelig at pilene peker oppover. Dette er en lagjobb. Alle ansatte og samarbeidspartnere har bidratt. Omsetningsøkning i seg selv har aldri vært noe mål. Men en solid bedrift, som leverer gode produkter og skaper gode og trygge arbeidsplasser er det, sier Ole, og legger til at deler omsetningsveksten også kommer av prisøkningen på varene som selges.

Det er tradisjonell tørrfisk og hoder som står for det meste av omsetningen. Den gryteklare fileten utgjør foreløpig bare en liten brøkdel av verdiskapningen.

I det elektriske tørkeanlegget planlegger man produksjon hele året – det gir helårs arbeidsplasser. Nå er det over 30 ansatte ved Sufi i Sund.

–Råstoffprisen er rekordhøy, derfor må vi satse på å bearbeide produkter og bidra til høyere verdiskapning ved å lage egne ferdigprodukter. Det ferdige produktet fra Real Lofoten blir viktig for oss i årene som kommer.

I fjor var det mye frost i Lofoten og klimaendringene kan føre til at det varme været kommer tidligere. Det kan bli en utfordring å få tørket fisken ferdig ute før det blir for varmt.

–Det å drive med tørrfisk kan sammenlignes med å spille russisk rulett. De siste årene har været vært uforutsigbart. Dermed blir klimalageret ekstra viktig, forteller Ole.

–Jeg ser store muligheter for at flere forbrukere får øynene opp for Real Lofoten og vår Arctic Loin. Det er derfor vi har bygget denne tørka, sier Ole, som har tro på at tradisjonell utvannet gryteklar tørrfisk og hans egen varianten av skrei i framtiden skal kunne konkurrere med laks og kylling.

På kaia i Sund bygger Sufi AS også et nytt klimalager for ettertørking av tradisjonell utetørket tørrfisk, og de har selvfølgelig også et fryselager for den frosne fileten.

Ole Olsen, Sufi AS, Sund: Det elektriske tørkeanlegget skaper kvalitetsprodukter av skrei uavhengig av værforhold, og med en kortere produksjonssyklus enn tradisjonell tørrfisk.