Elbil: Derfor må du ha sikker hjemmelading

–Den tryggeste måten å lade på, er å få installert en ladestasjon som kan levere høy strøm over lang tid til et kjøretøy på en sikker måte. Ladestasjon kalles også for ladeboks eller hjemmelader.
Heidi Bergsli (44) byttet ut skjøteledning gjennom katteluka med trygg lader i garasjen.
Det blir stadig flere hydrid- og elektriske biler i Lofoten.
–Noe av det første jeg gjorde da jeg kjøpte nytt hus, var å skifte det elektriske anlegget. Samtidig fikk jeg montert en godkjent ladeboks i garasjen.
Edgar Karlsen, leder for Det Lokale Eltilsyn i Lofoten, sier:
–Den tryggeste måten å lade på, er å få installert en ladestasjon som kan levere høy strøm over lang tid til et kjøretøy på en sikker måte. Ladestasjon kalles også for ladeboks eller hjemmelader.
–Dersom man skal lade bilen på fast biloppstillingsplass, hjemme eller på jobb, må ladesystemet være egnet til forutsatt bruk. Man må enten installere en ladestasjon, eller få oppgradert kurs for en eksisterende kontakt som angitt for Mode 2-lading, sier Edgar Karlsen. Han legger til at det er viktig å få sjekket om selve anlegget tåler den nye belastningen over tid, eller om det må oppgraderes.
–Med en godkjent lader, installert av en registrert elektrovirksomhet, kan du trygt la bilen være tilkoblet, selv om natten. Disse laderne gir høyere ladefart, og kan programmeres mot smarthusløsninger og tilpasses tilgjengelig effekt i ditt el-anlegg, forteller Edgar Karlsen.
Det er ikke tillatt å føre ledninger ut gjennom dør- eller vindusåpninger.
-Det kan medføre livsfare dersom det mangler jording, og en sånn praksis er derfor ikke tillatt for noe utstyr – inkludert ladere for elbil, forteller Karlsen.
–Det kan være fristende å bruke skjøteledning dersom ladekabelen er for kort, eller dersom kontakten ikke passer. Men dette kan øke faren for elektrisk sjokk og brann ved isolasjonsskade, kortslutning og overbelastning, sier Karlsen. Han understreker også at skjøteledninger og adaptere, overganger fra en kontakttype til en annen, ikke skal benyttes.
Heidi Bergsli, som bor på Bø i Vestvågøy, har en Toyota Prius Plugin Hybrid, som kan kjøre opp til 50 km på batteri.
– Det var viktig for meg å kunne lade trygt. Jeg vet jo at det kan være brannfarlig å lade gjennom en vanlig stikkontakt. Det er også praktisk å kunne lade bilen i garasjen der den står parkert.
Elbiler og plug-in hybridbiler får stadig større batteripakker, og det krever sikker lading.
–Lading av elbil er sannsynligvis den største enkeltbelastningen som blir tilkoblet det elektriske anlegget i boligen din. Derfor er det svært viktig at det elektriske anlegget er egnet for tilkobling av lader, sier Edgar Karlsen.
I Oslo-området er mer enn halvparten av nye biler som selges elektriske. I Nordland er det nå over 30 prosent. Elbiler og plug-in hybridbiler øker i popularitet også i Lofoten.
Heidi Bergsli jobber som samfunnsplanlegger i Vestvågøy kommune. Hun kan lade bilen utenfor kommunehuset på Leknes.
–Dette er faktisk min første bil, jeg kjøpte den da jeg flytta til Lofoten for to år siden. Jeg ønsket en klimavennlig bil, og bruker den stort sett til og fra jobben.
Edgar Karlsen, fra Det Lokale Eltilsyn i Lofoten, forteller at ladekabelen som følger med bilen – den med et vanlig støpsel og boks på ledningen – kun er ment som reiselader eller nødlader. Den skal ikke brukes som en regelmessig lader.
–Lading fra en vanlig jordet kontakt tilfredsstiller ikke kravet. Kontakten er ikke ment for denne typen belastning over tid. Brukes den slik kan det oppstå varmgang, som kan føre til brann. Dessuten kan faktisk bilens ladesystem hindre en vanlig jordfeilbryter i å
fungere, fordi den kan maskere likestrøm, sier Karlsen.
En utvendig stikkontakt på husvegg eller garasje er altså ikke egnet for lading.
–Grunnen til dette er den langvarige og høye belastningen som en elbil under lading utgjør.
For eksempel kan ledningen til en stikkontakt ute på veggen gå via flere koblingspunkter inne i huset, og disse kan bli utsatt for en høyere langvarig belastning enn anlegget er dimensjonert for, sier Karlsen, og legger til: –Hvis det ikke er installert overspenningsvern, kan et lynnedslag svi av bilens elektronikk og batterier.
–Hva vil du si til de som ikke har godkjent ladestasjon hjemme?
– Jeg oppfordrer folk til å ta kontakt med en registrert elektrovirksomhet for å få gode råd og tilbud på levering av ladestasjon. Fast lading hjemme regnes som en bruksendring av det elektriske anlegget. Da må kvalifisert elektrofagperson/installatør foreta en risikovurdering, og eventuelt tilpasse el-anlegget til den nye bruken.