Mennesker og historier fra Lofoten

-

Dette bør du lese. 16 000 nye strømmåler i Lofoten.

Dette bør du lese.  16 000 nye strømmåler i Lofoten.

–Snart slipper du å lese av strømmåleren, sier Siri Sund, kundesjef i Lofotkraft. I oktober begynner Lofotkraft å bytte strømmålere.

–Den nye automatiske strømmåleren samler data om ditt strømforbruk, og en gang i døgnet sendes informasjonen til Lofotkraft. Du slipper dermed å lese av strømmåleren din hver måned. Dette vil også gi forbrukerne bedre og mer riktig informasjon om strømforbruket, sier Sund.

Leknes i oktober

Leknes er først ut. Målerbyttene starter på Vestvågøy i begynnelsen av oktober, og er planlagt ferdig innen juli 2018.

Svolvær starter i oktober 2017 – Vågan planlagt ferdig innen mai 2018.

Moskenes desember 2017- februar 2018.

Flakstad mars-mai 2018.

Røst mai-juni 2018.

Værøy mai-juni 2018.

Avgir de nye automatiske målerne stråling?

­ –Det kan sammenliknes med å sende en tekstmelding. Målerne har en maksimal sendeeffekt på 0,5 watt, mens en vanlig mobiltelefon har lov til å sende opptil to watt, sier Finn-Magne Eines, prosjektleder for automatiske strømmålere i Lofotkraft. – De fleste mennesker har oftere nærkontakt med mobilen enn de har med sikringsskapet sitt. De nye strømmålerne tilfredsstiller alle offentlige krav og ligger langt innenfor fastsatte grenseverdier. Målerne står sjelden i oppholdsrom og sender normalt fra seg data bare én gang i timen. Mer informasjon hos Statens strålevern.

Finn-Magne Eines, prosjektleder for automatiske strømmålere i Lofotkraft.

 

Må jeg betale for den nye strømmåleren?

–Myndigheten har bestemt at kostnaden for monteringen og den nye strømmåleren skal inngå i nettleien, sier Sund. Vi regner med at nettleia vil øke med 300 – 350 kroner i året, i ca 10 år. Med automatisk måler, vil mange kunder kunne spare inn denne kostnaden gjennom mer effektiv energibruk.

 Slik gjør vi det
–Først sender Lofotkraft deg et brev med informasjon om målerbyttet. Ca. 14 dager før målerbyttet, vil du motta et bookingbrev fra SmartService Norge. Det er de som skal installere den nye strømmåleren hos deg. SmartService Norge avtaler tidspunkt for målerbyttet med deg, og du vil motta påminnelse om målerbyttet på SMS dagen før måleren skal byttes.

Dersom måleren er på utsiden av bygningen, eller i felles oppgang, trenger du ikke være til stede når selve målerbyttet skjer. Dersom montøren må inn i boligen, skal vedkommende vise gyldig ID-kort. Det må være en voksen til stede for at montøren skal kunne gå inn.

Selve målerbyttet tar rundt 30-45 minutter, og strømmen vil være borte noen minutter, mens montøren bytter måleren.

Mer effektiv drift av strømnettet
–Det er myndighetene som har bestemt at alle strømmålere skal byttes ut med nye automatiske strømmålere, forteller Arnt M. Winther administrerende direktør i Lofotkraft.

Arnt M. Winther administrerende direktør i Lofotkraft.

–Dette er den største moderniseringen av strømnettet i Norge på over 100 år. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har bestemt at alle strømnettkundene i Norge skal ha automatiske strømmålere innen 1. Januar 2019.

–Hele strømnettet i Norge skal moderniseres, og vi i Lofotkraft er tidlig ute og ligger godt an. Vi oppgraderer nå strømnettet i hele Lofoten, fra Kvitfossen i Vågan, gjennom Vestvågøy, til Solbjørn i Flakstad.

–Med automatiske strømmålere får vi et sikrere og mer fleksibelt strømnett, og behovet for fremtidige utbygginger av nettet reduseres. De nye strømmålerne gjør det også lettere å drive feilsøking og feilretting. Det betyr en mer effektiv drift av strømnettet, som igjen kommer våre kunder til gode, sier Winther.

Kan uvedkommende se mitt strømforbruk?
–Lofotkraft er underlagt de samme strenge reglene som bankene når det gjelder personvern og sikkerhet. All informasjon sendes ved bruk av unike krypteringsnøkler. Og ingen utenforstående har tilgang til dataene, med mindre kunden selv gir fullmakt til det, sier Siri Sund, kundesjef i Lofotkraft.

 

Er det mer du lurer på – her får du flere svar!