Mennesker og historier fra Lofoten

-

Cowork med lynraskt fiberbredbånd fra Lofotkraft bredbånd.

–Coworking er en trend vi ser vokser her i Lofoten, sier Julie Charlotte Drechsler. Hun og Michael Baumann er ansvarlig for Lofoten HUB, en av de siste cowork-etableringene i Lofoten.

Lofotkraft Bredbånd merker også trenden.

– Coworking etableres nå på flere plasser i hele Lofoten, og de forventer stabil internett med høy fart – trådløst – hele tiden, forteller Trine Husjord, salgs-og markedssjef i Lofotkraft bredbånd.

De siste årene har flere flyttet til Lofoten, tatt med seg jobben sin og etablert seg i et coworking-miljø. Flere små lokale bedrifter har også flyttet inn i slike felleskap.

Trine Husjord Lofotkraft Bredbånd,

–Flere av disse cowork-plassene har fått installert fiberbredbånd fra Lofotkraft Bredbånd, sier Trine Husjord.

Lofoten HUB i Sentrums-gården i Svolvær fikk fiberbredbånd fra Lofotkraft bredbånd da de nye lokalene sto ferdig i april i år.

–Vi tilbyr et unikt coworking-space med helt nye kontorer og møterom, hvor vi har lagt spesielt vekt på design og gode fasiliteter, fortellerJulie Charlotte Drechsler (30). Etter 11 år i USA og Oslo flyttet hun i september hjem for å bli daglig leder i familiens eiendomsselskap, Cetho Eiendom AS.

Lofotens kanskje første cowork, Havna, fikk fiberbredbånd fra Lofotkraft Bredbånd allerede i 2011.

Christian Størmer, Havna coworking, Svolvær.

Vi startet med 10 Mb/s. Nå har vi 100 Mb/s. Stabil internett med stor kapasitet er viktig for oss, sier Christian Størmer, som er medeier i Art Lofoten AS, som driver Havna, over Bacalao på kaia i Svolvær.

–Flere og flere kan rett og slett ikke jobbe uten internett. Stabil internett med stor kapasitet er en forutsetning for at mange kan gjøre sin jobb, sier Trine Husjord.

–Da vi hadde 30 Mb/s opplevde vi at nettet var et tregt. Rett og slett fordi det var for stor samtidig trafikk, sier Christian Størmer. Derfor måtte vi øke.

–Det er forskjellige årsaker til at vi bruker mer og mer, en ting at det er flere personer her, en annen ting er at folk bruker nettet annerledes nå enn bare for noen år siden. Vi streamer mer, se mer film TV, bruker videokonferanser, og laster nå opp og ned større filer enn tidligere.

Hos Havna er det cirka 20 plasser. De fleste jobber i et eget firma med en til to ansatte.

–Du kan si Havna eller havna, sier Christan, altså som i ”hvordan havna du her”?

–Ja, hvordan havna du her?

–Jeg kom til Lofoten i 2002 og skulle bli i seks måneder for å kjøre på ski. Med kjæresten. Vi er her ennå, ler Christian. Han sitter i sitt eget cowork-miljø og jobber selv i karriere.no, som er et softwearselskap som driver med jobbrekruttering.

–Her er det er kaffe på morgenen, lunsj, et sosialt miljø, og lokalene er laget slik at de passer for 1-4 personer. Vi tilbyr møblerte kontorer, kunst på veggene, kopimaskin, strøm, spiserom og ikke minst trådløst bredbånd.

De fleste som jobber her har sitt eget trådløse nettverk.

–Her er det fiber fra Lofotkraft Bredbånd inn i veggen og 10-12 trådløse nettverk, koblet til en switch, slik at de forskjellige nettverkene får egen IP-adresse og en router, som ikke bare gir et trådløst internett, men som også tar backup av bedriftens datamaskin, forteller Christian.

Noen hundre meter over torget i Solvær fylles også lokalene opp.

Hvem passer Lofoten HUB for?

 –Mange forskjellige, sier Julie. –Enkeltpersonforetak, nyetablerte selskap eller gründere som ikke vet hvor stort areal de har behov for fremover. De som ønsker risikofri kontorleie med kort bindingstid. Frilansere som trenger kontorplass for en periode, og tilreisende som jobber prosjektbasert og trenger et midlertidig kontor.

Hos Lofoten HUB leier du et møblert kontor. Det eneste du trenger å ta med er din PC.

–Her får du fri tilgang til felles fasiliteter, som møterom med AV-utstyr, sosiale soner med kaffe, stillerom/samtalerom, kjøkken med spiseplass og printerrom med sikre utskrifter. Her trenger du ikke tenke på driftskostnader som wifi, strøm, vedlikehold av printere, og renhold – det er inkludert i leien, forteller Julie.

I Havna er det flere som jobber på fjernkontor.

–Det vil si de sitter her i Lofoten og jobber for en bedrift som er etablert et annet sted i Norge eller i et annet land, forteller Christian Størmer, som i karriere.no er ansvarlig for backoffice, og han jobber via nett med folk i Oslo og Australia.

–Nå er det fullt her. Jeg har folk på døra som jeg har måttet avvise. Det har vært en del inn og ut igjen. Noen har vokst seg for stor og da finner de et nytt lokale, sier Christian.

SALT er et godt eksempel. Det startet i Havna. Nå er de over 20 personer i lokaler lenger vest på kaia i Svolvær.

Cetho Eiendom har selv kontor i sitt eget cowork-miljø.

Julie Drechsler, daglig leder, Lofoten Hub, Cetho Eiendom

–Vi valgte å flytte kontorene til Cetho hit, og vi har ikke behov for alle kontorene, så cowork er en fin måte å utnytte lokalene på, og skapet et godt miljø, sier Julie.

I og med at Cetho er et eiendomsselskap, med flere lokaler, ser de for seg muligheten til å hjelpe bedrifter når de vokser seg ut av cowork-kontorene.

–Vi ønsker å bygge et profesjonelt miljø og nettverk her, som igjen kan skape business, sier Julie, som bekrefter at Cetho Eiendom allerede har brukt noen av coworkerne som leverandører av tjenester.