Mennesker og historier fra Lofoten

-

Bygger framtidas nett

Den norske kraftbransjen skal investere i ny infrastruktur for nærmere 150 milliarder kroner de neste årene. Hovedutfordring: Rekruttere nok kompetent arbeidskraft.

  • Publisert: 05.02.2015
  • Tekst: Aurora Borealis Multimedia AS
  • Foto:

I løpet av de neste fem årene trenger bransjen 1500 nye ingeniører. Minst.

Tre av disse ingeniørene som skal bygge morgendagens kraftnett, er nå i ferd med å etablere seg i Lofotkraft.

Se filmen om Kathys yrkesvalg:

Bente Paulsberg, Katherinne Moncada og Marek Eriksen gikk i samme klasse på Høgskolen i Narvik, og fikk et første innblikk i Lofotkrafts utfordringer under den årlige Næringslivsdagen i Narvik i fjor.

Nå er de alle sammen i Lofotkraft, men bakgrunnen til de tre kunne knapt vært mer forskjellig. Bente reiste fra Oslo for å studere satellitt-teknologi i Narvik, Kathy bodde i fødelandet Chile så seint som i 2008, og Marek dro fra Skrova for å bli elektriker.

– Det er tidlig ennå, siden vi startet her i sommer. Man har ingen garanti for hvordan framtida vil bli, men så langt har jeg fått innfridd ønsket om å komme til et sted hvor jeg virkelig kunne si til meg selv: ”Her vil jeg være, her ser jeg at det kan bli en bra framtid!”, sier Bente.

For Lofotkraft har rekruttering stått særdeles høyt på prioriteringslista de siste årene. Gode montører og ingeniører er ettertraktet.

– For oss er det viktig å ha et godt samarbeid med de lokale utdanningsinstitusjonene. Både fordi unge som vokser opp i Lofoten skal vite at Lofotkraft er en kompetansebedrift som man kan komme «hjem» til etter endt utdannelse, og fordi vi tror at å rekruttere nye medarbeidere med en viss tilhørighet til vårt område gir oss mer stabile arbeidstakere, sier ressursstyrer Kjersti Winther i Lofotkraft.

– Vi skal derfor tenke langsiktig og jobbe inn mot utdanningsinstitusjonene fra barne-og ungdomsskole, til videregående og høgskoler/universitet, sier hun.

Bente Paulsberg ble kjent med Lofoten under arbeidet med hovedoppgaven hun skrev på Høgskolen sammen med Kathy Moncada, om kraftnettet på Vestvågøy. Nå er hun her i jobb – og gleder seg.

– Jeg er ennå i oppstartfasen, og må kanskje se hvilken retning jeg ønsker å spisse meg i, men mitt inntrykk er at Lofotkraft veldig gjerne vil at man utvikler seg. Jeg tror man kan nå så langt man vil her, sier Bente.

For Marek Eriksen var veien inn annerledes.

– Jeg er oppvokst i Skrova og tar kanskje Lofoten litt for gitt. Men når jeg får ro over meg og ser hvor fint her er, så setter jeg selvfølgelig pris på det, sier han.

Han tok elektrolinja på videregående på Leknes og i Narvik, og jobbet deretter hos en elektroinstallatør i Narvik i om lag fem år før han ville prøve noe annet.

– Jeg bestemte meg for mer skole. Jeg ville gå videre, med noe annet enn det jeg drev med. Det var mange muligheter etter at jeg var ferdig på Høgskolen. Jeg hadde 20 bedriftsnavn på blokka da jeg satte opp en liste over mulige arbeidsgivere. Men det ble Lofotkraft fordi jeg er herfra Lofoten, og fordi firmaet virket solid, hadde et godt rykte og ting så ut til å være på stell. Jeg ønsker å bo her, og ser for meg en framtid her, sier Marek. Han og Bente er samstemte i en anbefaling av Lofotkraft som yrkesvei.

– Det er mye å velge blant, men dette var mitt øverste ønske, sier Bente.

Alle de tre nye er ingeniører, men det var ikke på dette området rekrutteringssatsningen startet opp.

– Det var på montørsiden vi først så at vi hadde store fremtidige rekrutteringsutfordringer. Vi opplevde dårlig respons når vi på tradisjonelt vis lyste ut montørstillinger, og vi erkjente at vi hadde for lite fokus og orden på inntak av lærlinger. Stig Harnes startet i 2008 det som etter hvert utviklet seg til å bli vår rekrutteringsstrategi ved å inngå partnerskapsavtale med Vest-Lofoten vgs, elektrolinja, sier Kjersti Winther.

– Etter hvert etablerte vi et eget lærlingeteam som har fokus på rekruttering og oppfølging av lærlinger i Lofotkraft. Ved å knytte oss til Opplæringskontoret for energifag i Salten fikk vi også en mye bedre faglig støtte og oppfølging av lærlingene våre.

– Administrerende direktør var også tydelig på at vi skal prioritere å satse på lærlinger, og han fikk støtte til at vi kan overlappe stillingshjemler der vi har seniormontører som er i ferd med å gå av med pensjon. Dette har medført at vi de siste årene i hovedsak har rekruttert nye montører direkte fra lærlingeordningen, avslutter Winther.

 

Relaterte artikler:

Trygger hverdagen - investerer i framtiden

logo-lofotkraft