Mennesker og historier fra Lofoten

-

9.november: 150 elever fra Lofoten konkurrerer om en plass i den skandinaviske finalen.

9.november: 150 elever fra Lofoten konkurrerer om en plass i den skandinaviske finalen.

First Lego League-turneringen, en teknologi- og kunnskapskonkurranse for 10- til 16- åringer, arrangeres for andre gang i Lofoten. Siden september har lagene jobbet sammen. Lørdag 9. november ender det hele opp med turnering i Vågar idrettspark/Kong Øisteinshall i Kabelvåg. 10 lag, med ca 150 elever fra Lofoten, skal konkurrere om en plass i den skandinaviske finalen.

Årets oppdrag heter «Cityshaper». Oppgaven er å bygge en bedre framtid sammen. Byene og bygdene våre møter store utfordringer, som transport, tilgjengelighet og til og med naturkatastrofer. Hvordan kan vi skape en bedre fremtid for alle? Det krever lagarbeid og fantasi.
Elevene skal konstruere bygninger, og jobbe som arkitekter og designere. De kombinerer vitenskap og kunst for å lage bygninger og konstruksjoner. Noen ganger lager de nye bygninger, andre ganger redesigner de gamle.
I teknologidelen av oppdraget skal elevene designe og programmere en legorobot til å løse definerte oppdrag på en bane. På turneringsdagen vil det kjøres robotkamper gjennom hele dagen.
Samarbeid
– Elever og lærere på de deltagende lagene/skolene har siden september jobbet med oppdraget sitt, forteller Guro Molaug, lærer og Newtonlærer ved Aust-Lofoten vgs og en av to prosjektledere for First Lego League i Lofoten. Næringsforeningen i Vågan og Vågan kommunen er også med i prosjektgruppen. 

Guro Molaug, lærer og Newtonlærer ved Aust-Lofoten vgs og en av to prosjektledere for First Lego League i Lofoten.

–Denne typen konkurranse handler om godt samarbeid og om å gjøre hverandre gode, kvaliteter som er veldig verdifulle i arbeidslivet. Det er en fin måte for barn og unge å lære denne måten å jobbe på. Samfunnet trenger ungdom og barn som jobber godt i team, sier Guro Molaug.
Tverrfaglig

– First Lego League turnering er tverrfaglig, de ulike oppgavene kan relateres til nesten alle fag elevene har i skolen. Jeg har veldig tro på dette. Det er mye positivitet, og det ligger mye læring i prosjektet, sier Molaug, som legger til at det ikke bare er realfag som er i fokus. Engelsk, norsk, presentasjon og flere andre fag er med i prosjektet.

–Engelsk har de også måttet forholde seg til når de har sett mange av bakgrunnsvideoene om årets oppgave, forteller Molaug.

Andre året i Lofoten

Det er andre gang First Lego League turneringen arrangeres i Lofoten. Anne Marthe Limstrand, en av to prosjektledere i First Lego League i Lofoten, håper turneringen blir årviss.
–Det er motiverende at flere i næringslivet i Lofoten ser gleden og nytten av å bidra til vårt arbeid med First Lego League. Og vi skulle gjerne hatt med flere lokale sponsorer. Å stimulere barn og unge til læring og kunnskap om teknologi, og kanskje velge realfaglig utdanning, vil forhåpentligvis også være til glede for vårt lokale næringsliv i framtiden, sier Anne Marthe Limstrand. Hun er også lærer ved Aust-Lofoten videregående skole

Lofotkraft sponser
–Lofotkraft sponser First Lego League-turneringen i Lofoten fordi det vil bidra til positivitet i vår region, og fordi vår bransje har behov for folk med realfagskompetanse, sier Siri Sund, kommunikasjons- og kundesjef i Lofotkraft. –Både vi og andre bedrifter i Lofoten, og i Norge ellers, trenger realfagskompetanse. Erfaringen elevene får ved å jobbe i såpass «komplekst» og åpent prosjekt er svært verdifull, fortsetter hun.

– Lofotkraft tenker langsiktig og strategisk i vårt rekrutteringsarbeid, og vi vil også i fremtiden ha behov for kloke hoder. Samtidig ser vi at matematikk og fysikk ikke er de mest populære fagene på videregående skole. Konkurranser som First Lego League kan være med å inspirere flere til å velge realfag. Gjennom støtte til First Lego League-turneringen ønsker vi å bidra til økt oppmerksomhet og interesse for realfagene, sier Siri Sund.

Vinner I fjor vant Team Orcas (Strønstad skole) den største seieren. Årets Championsvinneren i den regionale turneringen i Lofoten blir invitert til å delta i den skandinaviske finalen, der de møter andre Championsvinnere fra hele Skandinavia og Færøyene.

Gratis for publikum

Fra Team Orcas (Strønstad skole) sitt besøket på Newtonrommet ved Aust-Lofoten vgs i Svolvær, hvor de fikk masse god informasjon om årets oppdrag og fikk teste ut programmering. Foto: Strønstad skole

–Jeg håper mange kommer og heier! De får oppleve robotkonkurranser, høre elevene presentere prosjektene sine for dommergrupper, og de kan besøke stands der elevene viser frem prosjektene sine. Det legges opp til underholdende robotkamper med musikk og konferansier. Til slutt kåres det vinnere i flere kategorier, samt en sammenlagt vinner, sier Molaug.
Turneringen med robotkamper og presentasjon av prosjektet kjøres i Vågan Idrettspark i Kabelvåg, lørdag 9. november, kl. 9 – 16.

I år er det 10 påmeldte lag:

  • Team51 (Kabelvåg ungdomsskole)
  • Team Orcas (Strønstad skole)
  • Fygle (Fygle skole)
  • Team Nordlys (Laukvik skole)
  • Team Skrei (Svolvær skole)
  • Team Seaweed(Eltoft Montessoriskole)
  • Antibotta (Kabelvåg ungsomsskole)
  • Lego Laupstad (Laupstad skole)
  • LYNX
  • Pirates of the Lego (Ramberg skole)